Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μέχρι το τέλος Μαρτίου η Vantage Towers

0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για την εισαγωγή της Vantage Towers στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπως ανακοινώθηκε χθες μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού ο όμιλος της Vodafone θα μπορούσε να αντλήσει από την εισαγωγή ενός μειοψηφικού μεριδίου της Vantage Towers, 3 έως 4 δισ. ευρώ.

Η υπόθεση αυτή έχει σαφώς ελληνικό ενδιαφέρον. Η Vantage Towers Greece (VTG) στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 62% η Vodafone Ελλάδος (μέσω της Vodafone Europe BV) και με 38% η Wind (μέσω της μητρικής της εταιρείας, Crystal Almond) έχει ιδρυθεί και τεθεί σε λειτουργία από το τέλος του 2020.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος έχει αναλάβει ο Αθανάσιος Έξαρχος, πρώην επικεφαλής της Nokia στην Ελλάδα, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στις τηλεπικοινωνίες.

Στην VTG έχει μεταφερθεί ο παθητικός εξοπλισμός των σταθμών βάσεως (περίπου 5.200 κεραίες) των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Η προοπτική για την VTG με βάση το καταστατικό της είναι διευρυμένη. Σκοπός της είναι η λειτουργία και η εκμετάλλευση παθητικών υποδομών κινητών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα που περιλαμβάνουν ιστούς ή άλλες φυσικές κατασκευές στις οποίες τοποθετείται τηλεπικοινωνιακός ή ηλεκτρονικός εξοπλισμός ή υποδομών σταθερών ασύρματων τηλεπικοινωνιών και αυτό όχι μόνον για τις δύο εταιρείες Vodafone και Wind αλλά και για τρίτους.

Για την Wind όπως έχει ανακοινωθεί από την ίδια, είναι μια συμφωνία συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2021 (πιθανά ακόμη και στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς της Vantage Towers) η Crystal Almond θα πουλήσει στην Vantage Towers το 38% που κατέχει στην VTG, έναντι τιμήματος 288 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί να επενδύσει 100 εκατ. ευρώ από τα προαναφερόμενα έσοδα στην Vantage Towers στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς της.

Για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους η Vodafone Ελλάδος και η Wind έχουν συνάψει συμφωνία με την Vantage Towers Greece (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών) αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία. Με βάση τη συμφωνία αυτή η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρίες.

Η Vantage Towers Greece βάσει των οικονομικών στοιχείων που έχει ανακοινώσει η Vantage Towers έχει ετήσια έσοδα 126 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 52 εκατ. ευρώ. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Vantage Towers για την οποία τα αντίστοιχα νούμερα είναι 945 εκατ. και 513 εκατ. ευρώ.

Η Vantage Towers δραστηριοποιείται συνολικά σε 10 χώρες (στις 9 κατέχει την πρώτη ή τη δεύτερη θέση) και διαχειρίζεται συνολικά 82.000 σταθμούς βάσης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή άλλων 550 που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ έχει δεσμευτεί για την κατασκευή ακόμα 7.100 μέχρι το 2026.

Share.

Comments are closed.