Εξαγορών συνέχεια για την United, μητρική εταιρεία της Forthnet

0

Δυναμώνει περαιτέρω την παρουσία της στη Βουλγαρία η United Group μητρική εταιρία της Forthnet. Ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των βουλγαρικών παρόχων Net1 και ComΝet Sofia.

Η United Group εισήλθε στην αγορά της Βουλγαρίας το 2020 με την εξαγορά της Vivacom, του μεγαλύτερου βουλγαρικού παρόχου στη χώρα έναντι 2,1 δις. ευρώ. Στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2021, ολοκλήρωσε την εξαγορά της μεγαλύτερης πολυπλατφορμικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης της Βουλγαρίας, της Nova Broadcasting Group και ακολούθως συμφώνησε για την εξαγορά του βουλγαρικού ομίλου εφημερίδων Vestnik Telegraf EOOD.

Η Net1 είναι ένας από τους κορυφαίους παρόχους στην περιοχή της Σόφιας, προσφέροντας υπηρεσίες ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης σε οικιακούς χρήστες, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις τηλεπικοινωνίας σε εταιρικούς πελάτες, όπως υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης πληροφορικής (ΙΤ), τηλεφωνίας και βιντεοεπιτήρησης. Η ComNet Sofia αποτελεί έναν πάροχο ίντερνετ και τηλεόρασης νέας γενιάς, με ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών αρχιτεκτονικής FTTB (Οπτική μέχρι το Κτήριο). Όπως έγινε γνωστό η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Από τον Μάρτιο του 2019 όταν η BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο (διευθύνων σύμβουλος, βασικός μέτοχος και μέλος της εκτελεστικής και επενδυτικής επιτροπής) εξαγόρασε την United Group με μια αποτίμηση της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ οι εξαγορές από την United δεν έχουν σταματήσει.

Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι έχει διαθέσει η BC Partners μέσω της United Group – ανεξάρτητος πάροχος τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπως προσδιορίζεται – ξεπερνά τα 4 δις. ευρώ.

Η πρώτη εξαγορά εταιρείας της United Group, αφού πέρασε στην ιδιοκτησία της BC Partners, ήταν αυτή της Tele2 Croatia έναντι 220 εκατ. ευρώ. Η Tele2 Croatia λειτουργεί πλέον με το όνομα Telemach Hrvatska και η United έχει δεσμευτεί να επενδύσει 230 εκατ. ευρώ για να εκσυγχρονίσει πλήρως το δίκτυο κινητής με εισαγωγή στο 5G, καθώς και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών.

Η εξαγορά της Forthnet από τη United Group έκλεισε τον Ιούνιο του 2020 και το ποσό που εκτιμάται ότι διατίθεται είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Σταθόπουλος η επένδυση στη Forthnet είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Ο στόχος είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη συνδρομητική τηλεοπτική της πλατφόρμα και σε αυτό θα βοηθήσει η United η οποία συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα studios παγκοσμίως και τις Netflix, HBO, Disney κ.λ.π.

Στην τηλεπικοινωνιακή αγορά θεωρείται πιθανό η επόμενη κίνηση της BC Partners, μέσω της United Group, να είναι η εξαγορά της Wind.

Η United Group, με έδρα στην Ολλανδία, δραστηριοποιείται σήμερα σε οχτώ χώρες εκτός της Ελλάδας (Σερβία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρειο Μακεδονία και Αλβανία) και μετρά περίπου 10 εκατομμύρια συνδρομητές, 11 χιλιάδες υπαλλήλους (τέλος 2020) και έσοδα της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ.

Η BC Partners, από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, με επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε 117 εταιρείες, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ.

Share.

Comments are closed.