Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τραπεζών με BC Partners για τη Forthnet

0

Σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την BC Partners για την πώληση της Forthnet εισέρχονται οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Αττικής) μέσω του συμβούλου τους Nomura International.

Θα διαρκέσουν περί τον ένα μήνα, εκτός απρόοπτου, και θα αφορούν εκτός από την κύρια συμφωνία και το τίμημα, το τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από την υπογραφή της σύμβασης πώλησης έως την εφαρμογή της, καθώς στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η BC Partners ενδιαφέρεται για την ελληνική εταιρεία μέσω της United Group η οποία έχει αποκτήσει την Vivacom, τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Βουλγαρίας, η οποία έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ, ενώ της ανήκει και η κροατική Tele2. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου πρώην μέτοχοι της Vivacom εγείρουν κάποια νομικά ζητήματα αναφορικά με την πώλησή της.

Η BC Partners, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια με 113 επενδύσεις σε 18 χώρες, συνολικής αξίας 145 δισ. ευρώ, εξαγόρασε την United Group το 2019 από την KKR, έναντι περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Εταίρος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της BC Partners, ο Νίκος Σταθόπουλος, έγινε γνωστός στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά όταν το 2004, τότε με την APAX Partners, εξαγόρασε την ΤΙM Hellas, σήμερα Wind Ελλάς, που αργότερα πουλήθηκε στον Αιγύπτιο επιχειρηματία, Naguib Sawiris, και από αυτόν πέρασε στους σημερινούς μετόχους της.

Το συνολικό ποσό που έχει επενδύσει η BC Partners μέσω της United Group (μαζί με τα 2,6 δισ. ευρώ για την εξαγορά της ίδιας) φθάνει τα 4 δισ. ευρώ. Η United Group με δραστηριότητα σε Σερβία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρειο Μακεδονία και Αλβανία στις τηλεπικοινωνίες και τη συνδρομητική τηλεόραση, έχει πωλήσεις της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, κέρδη περί τα 500 εκατ. ευρώ και ρευστότητα περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της BC Partners για την Forthnet κινείται στην λογική που είχε η προσφορά του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ωστόσο, χαρακτηρίζεται βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν.

Στο ερώτημα γιατί εν μέσω κορονοϊού η BC Partners ενδιαφέρεται για τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα η απάντηση που δίνεται από στελέχη που γνωρίζουν τη στρατηγική της είναι ότι ο κλάδος αυτός θα πληγεί λιγότερο από πολλούς άλλους. Όσο περισσότερο οι καταναλωτές κάθονται στα σπίτια τους, το internet και η συνδρομητική τηλεόραση γίνονται απολύτως αναγκαία.

Η εν λόγω επενδυτική εταιρεία υπήρξε ένας από τους δύο ενδιαφερομένους για τη Wind Ελλάς κατά την πρόσφατη διαδικασία πώλησής της. Όπως σημειώνεται σχετικά το ενδιαφέρον για την Forthnet είναι ανεξάρτητο από αυτό για την Wind, ωστόσο, εφόσον οι μέτοχοι της Wind επαναλάβουν τη διαδικασία για την έξοδό τους, μειώνοντας τις απαιτήσεις τους, δεν αποκλείεται η BC Partners να εκδηλώσει και πάλι ενδιαφέρον. Να σημειώσουμε ότι το σενάριο συγχώνευσης των Forthnet – Wind οδηγεί στη δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού παρόχου που θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ελλάδα, μετά τον ΟΤΕ. Θα αλλάξουν δηλαδή πλήρως οι ισορροπίες στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Comments are closed.