Τέλος στη λειτουργία των 3G δικτύων από το 2022

0

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του πιλοτικού δικτύου 5G από τη Vodafone Ελλάδος στα Τρίκαλα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ.Χάρης Μπρουμίδης, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα που αφορά το deployment του 5G στην Ελλάδα, αλλά και στο μέλλον της υπάρχουσας υποδομής και των δικτύων 3G και 4G που καλύπτουν αυτή τη στιγμή τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της χώρας.

Όσον αφορά το 5G, εκκρεμεί φυσικά η δημοπράτηση του φάσματος συχνοτήτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2ο εξάμηνο του 2020. Αφού αυτή ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει και η ανάπτυξη του δικτύου 5G, η οποία θα αφορά τις μεγάλες πόλεις αλλά και λοιπές περιοχές, ανάλογα με τη ζήτηση και τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Σύμφωνα με τον κ.Μπρουμίδη, η ανάπτυξη του δικτύου 5G θα είναι “case-driven” και σε πρώτη φάση θα καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας (π.χ. κατασκευαστικές μονάδες, αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, πρότυπες έξυπνες πόλεις κ.λπ.) αλλά μέσα στο 2021 θα είναι διαθέσιμο και στο ευρύ κοινό, ενώ θα εξαπλώνεται σταδιακά.

Ωστόσο, στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο υπάρχον δίκτυο 3G, το οποίο έχει υπερ-καλυφθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας από το 4G και έτσι θα ολοκληρώσει τη λειτουργία του μέσα στο 2022. Τα εναπομείναντα τερματικά θα αντικατασταθούν από αντίστοιχα 4G και εν τέλει, η λειτουργία του 3G δικτύου θα διακοπεί. Αυτό, φυσικά, σημαίνει πως οι συσκευές κινητής (smartphones, feature phones) που δεν υποστηρίζουν 4G δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον, αλλά μέχρι το 2022 η διείσδυση των 4G mobiles στην αγορά αναμένεται να είναι αρκετά υψηλή ώστε να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τη μετάβαση αυτή.

Share.

Comments are closed.