Νέο τοπίο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά από τις εξελίξεις σε Wind και Forthnet

0

Ευρύτερες ανακατατάξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά θα πυροδοτήσουν οι εξελίξεις που κυοφορούνται όσο αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Wind και Forthnet.

Οι Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners που κατέχουν την πλειοψηφία (95%) της μητρικής της Wind, Crystal Almond Holdings Limited, έχουν δρομολογήσει την πώληση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας με την αρωγή από τη θέση του συμβούλου της JP Morgan και αναμένουν μη δεσμευτικές προσφορές την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το υψηλό ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια όπως των Warburg Pincus, Providence, Apollo και BC Partners (η τελευταία εμφανίζεται και ως διεκδικητής της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Ρουμανία) η Wind θα αλλάξει σύντομα (και για άλλη μια φορά) μετόχους. Η αποτίμηση της εταιρείας με βάση τα ετήσια κέρδη προ φορών τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 135 εκατ. ευρώ (67 εκατ. ευρώ ήταν στο πρώτο εξάμηνο φέτος) δείχνει ότι η συμφωνία πώλησης θα μπορούσε να φθάσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ (περίπου 7 φορές τα EDITDA).

Το ενδιαφέρον ωστόσο που δεν είναι άμεσα ορατό αυτή την στιγμή είναι η σύνδεση που πιθανότατα υπάρχει μεταξύ των μετοχικών εξελίξεων στη Wind και αυτών για την Forthnet. Υπενθυμίζεται ότι η Wind μέσω της μητρικής της εταιρείας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 21,05% (βάσει των πιο πρόσφατων επίσημων στοιχείων από την παρουσίαση της Forthnet τον Απρίλιο). Ποσοστό 15,11% έχει η Τράπεζα Πειραιώς, 14,42% η MASSAR Investments LLC, 14,42% η GO PLC (ο μαλτέζικος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός), 12,14% η Εθνική Τράπεζα, 8,48% η Alpha Bank, 4,15% η Vodafone, 0,46% η Τράπεζα Αττικής και άλλοι μικρομέτοχοι 9,77%.

Η συμφωνία των τραπεζών με Alter Ego του ομίλου του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη για την Forthnet βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για το πότε θα ανακοινωθεί (πιθανότατα αυτό να γίνει στις αρχές του 2020 και όχι μέσα στον Δεκέμβριο, όπως αναμενόταν). Πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπει την είσοδο της Alter Ego στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet με τίμημα περίπου 41 εκατ. ευρώ, σημαντικό «κούρεμα» των δανείων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ, καθώς και διατήρηση από τις τράπεζες ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.

Σημειώνεται ότι παράλληλα η Forthnet ετοιμάζεται να εισέλθει και στην υπηρεσία της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος, με χρήση δηλαδή του δικτύου της Vodafone με την οποία έχει υπογράψει εμπορική συμφωνία.

Εκτιμήσεις αλλά και πληροφορίες κάνουν λόγο για σύνδεση των εξελίξεων σε Wind και Forthnet με αποτέλεσμα στο τέλος των διεργασιών που περιγράφονται παραπάνω οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα να γίνουν τρεις από τέσσερις, υπακούοντας στη λογική ότι αυτός είναι ο αριθμός των εταιρειών που μπορεί να αντέξει η χώρα, ειδικά καθώς ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και ταυτόχρονα αυξάνεται και ο… λογαριασμός για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς (5G και δίκτυα οπτικών ινών).

Share.

Comments are closed.