Διπλή «ψήφος εμπιστοσύνης» για τον ΟΤΕ από διεθνείς οίκους

0

Θετικά σχόλια και εκτιμήσεις διατυπώθηκαν χθες για τον ΟΤΕ από τους αναλυτές της JP Morgan και την ίδια μέρα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής του ικανότητας σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την S&P η πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση του ΟΤΕ για την αναχρηματοδότηση μη εξασφαλισμένων τίτλων ύψους 500 εκατ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κουπόνι (0,875%), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Deutsche Telekom, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην έκδοση ενισχύει τη ρευστότητα του Ομίλου. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει τον ΟΤΕ να αναχρηματοδοτήσει με καλύτερους όρους τις επικείμενες λήξεις ομολόγων (770 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020). Ακόμη, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο ισχυρός ισολογισμός του ΟΤΕ (1,1 δισ. ευρώ μετρητά στο δεύτερο τρίμηνο του 2019) και η σε γενικές γραμμές ανθεκτική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών θα προστατεύσει την εταιρεία σε ένα σενάριο κρατικού default. Γι’ αυτό και έδωσε στον ΟΤΕ πιστοληπτική διαβάθμιση τρεις βαθμίδες πάνω από την αντίστοιχη διαβάθμιση της Ελλάδας.

Οι αναλυτές της JP Morgan χαρακτηρίζουν τον ΟΤΕ ελκυστική επιλογή, δίνοντας σύσταση overweight για τη μετοχή του με τιμή στόχο τα 16 ευρώ.

Η JP Morgan εκτιμά ότι ο ΟΤΕ την ερχόμενη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει ένα ισχυρό τρίμηνο (το 3ο του έτους) το οποίο θα στηρίζεται τόσο στην σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Προσθέτει επίσης ότι η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία θα σημειώσει σημαντική πρόοδο σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών φέτος, στα 350-450 εκατ. ευρώ.

Για τη Ρουμανία, η JP Morgan θεωρεί ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις θα έχουν αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα της πώλησης της Telekom Romania, αλλά προσθέτει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν ανακοινώσεις πριν από το τέλος του έτους. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο περικοπής κόστους, ο σχεδιασμός του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ως προς τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ στην Ελλάδα η JP Morgan αναμένει αύξηση εσόδων από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας περίπου 1,7% στο γ’ τρίμηνο έναντι 2,8% στο β’ τρίμηνο, με την επιβράδυνση να αποδίδεται στον ανταγωνισμό. Αντίστοιχα στην κινητή τηλεφωνία, εκτιμά ότι τα έσοδα από υπηρεσίες θα αυξηθούν 2,7% από 2% το β’ τρίμηνο, ενώ το EBITDA θα σημειώσει αύξηση 3,1% από 4,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Share.

Comments are closed.