Σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού του πέτυχε ο ΟΤΕ

0

Χαμηλότερο επιτόκιο ακόμα και από την πιο αισιόδοξη εκτίμηση που υπήρχε πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (1% με 1,5%) πέτυχε ο ΟΤΕ για το επταετές ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ που άντλησε από τις διεθνείς αγορές.

Η σημαντική ζήτηση για το ομόλογο επέτρεψε χαμηλή τιμολόγηση, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικά σε 0,875% ετησίως, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο Όμιλος ΟΤΕ μέχρι σήμερα. Ως συνέπεια ο ΟΤΕ επιτυγχάνει σημαντική βελτίωση του χρηματοπιστωτικού του προφίλ, μέσω της της επιμήκυνσης των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεών του με πολύ χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος.

Το 2011 ο ΟΤΕ είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 7,259% και το 2013 με ακόμα μεγαλύτερο, 7,875%, για το ομόλογο των 700 εκατ. ευρώ. Η αποκλιμάκωση ξεκίνησε το 2014 όταν για ομόλογο 700 εκατ. ευρώ το κουπόνι ήταν 3,5%. Το 2015 για 350 εκατ. ευρώ το κουπόνι ήταν 4,375%, ενώ το 2018 για 400 εκατ. ευρώ το κουπόνι που πέτυχε ήταν 2,375%.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΟΤΕ με επικεφαλής τον Μιχάλη Τσαμάζ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) εν μέσω της οικονομική κρίσης έδωσε έμφαση στη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου. Το 2010 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ ήταν 4,3 δις. ευρώ και τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσαμάζ χθες εμφανώς ικανοποιημένος επεσήμανε: «Η έκδοση αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Ομίλου ΟΤΕ, καθώς πρόκειται για το χαμηλότερο κουπόνι που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Δείχνει την εμπιστοσύνη στην εταιρεία και την ελληνική οικονομία. Καταδεικνύει ότι οι υγιείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μπορούν να έχουν πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους στις διεθνείς αγορές ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματικότητα της Ελλάδας».

Ακόμη, ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, τόνισε: «H τιμολόγηση που πετύχαμε και η υψηλή ζήτηση για το ομόλογο αντικατοπτρίζουν την υγιή πορεία και τις προοπτικές του Ομίλου ΟΤΕ. Με την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση αναχρηματοδοτούμε μέρος του δανεισμού μας με πολύ ευνοϊκούς όρους και μειώνουμε σημαντικά το χρηματοδοτικό μας κόστος. Με στέρεες οικονομικές βάσεις και όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.»

Στην έκδοση ομολογιακού δανείου από τον ΟΤΕ συμμετείχε και η Deutsche Telekom, καλύπτοντας το 20% του συνολικού ποσού. Με τον τρόπο αυτό, η DT στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου και δείχνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ.

Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2019.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως Joint Bookrunners / Lead Managers οι τράπεζες BNP Paribas και Goldman Sachs International και ως Co–Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Εργασίας και Τράπεζα Πειραιώς.

Share.

Comments are closed.