Η ΕΕΤΤ κλείνει τις μεγάλες υποθέσεις του 2012 και του 2014

0

Έφθασε η ώρα η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) να κλείσει την υπόθεση της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην καρτοκινητή τηλεφωνία και να αποφασίσει για ακόμα μία επίσης σημαντική που αφορά στα συνδυαστικά πακέτα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ.

Οι δύο αυτές υποθέσεις έχουν περιληφθεί στην σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ και εκτός απρόοπτου θα κλείσουν.

Η καταγγελία της Vodafone εναντίον της Cosmote για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην καρτοκινητή τηλεφωνία έγινε το 2012 και έκτοτε απασχόλησε όλες τις Ολομέλειες της Επιτροπής χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση. Έπειτα από επτά χρόνια η ουσία της υπόθεσης έχει αποδυναμωθεί και πρακτικά η απόφαση δεν θα έχει επιπτώσεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση επί της οποίας η Ολομέλεια θα λάβει την απόφαση δεν δέχεται την καταγγελία της Vodafone και δεν καταλογίζει πρόστιμο για παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού στην Cosmote. Η ΕΕΤΤ για την υπόθεση αυτή έχει λάβει υπόψη της και την γνώμη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με συνδυαστικά πακέτα του ΟΤΕ και το κατά πόσον αυτά θα πρέπει να ελέγχονται από την Επιτροπή εκ των προτέρων όταν συμπεριλαμβάνουν την υπηρεσία της κινητής για την ακρίβεια οι υποθέσεις είναι δύο. Όλα ξεκίνησαν όταν λίγο πριν τις εκλογές του 2015 η ΕΕΤΤ, επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Λουρόπουλου (λίγο πριν υποβάλει την παραίτησή του) έλαβε μια απόφαση (η οποία σε γενικές γραμμές υποστήριζε ότι ΟΤΕ και Cosmote είναι χωριστές οντότητες) η οποία κατέπεσε στο Διοικητικό Εφετείο κατόπιν προσφυγής παρόχων. Η ΕΕΤΤ αποφασίζει σήμερα για την μια εξ αυτών (υπάρχουν ισάριθμες καταγγελίες από τους παρόχους) και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταλογιστεί πρόστιμο στον ΟΤΕ με βάση την νομοθεσία περί τηλεπικοινωνιών. Οι δύο αυτές υποθέσεις για τα συνδυαστικά πακέτα θα εξεταστούν στη συνέχεια και με βάση το δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Share.

Comments are closed.