Ξεκινά η διαδικασία για το Ultra-Fast Broadband προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρω

0

Σε φάση υλοποίησης τέθηκε το Ultra-Fast Broadband (UFBB) για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα αφορά 812.155 τηλεφωνικές συνδέσεις (18% περίπου των συνολικών) και δυνητικά 2,5 εκατ. πολίτες, το οποίο έχει σχεδιάσει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Με συνολικό προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ (870 με ΦΠΑ) το UFBB στοχεύει στην κάλυψη περιοχών της χώρας οι οποίες δεν καλύπτονται από τα επενδυτικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και σχεδιάζεται συμπληρωματικά στις αντίστοιχες υποδομές που αναπτύσσουν ιδιώτες πάροχοι.

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία δύο σταδίων (ανταγωνιστικός διάλογος). Με την πρώτη φάση του διαγωνισμού θα αναδειχθούν τα υποψήφια σχήματα που πληρούν τα Κριτήρια Ποιοτικής Επιλογής για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό και θα ακολουθήσει η ανάθεση της Σύμβασης Σύμπραξης. Το UFBB θα υλοποιηθεί ειδικότερα σε 7 τμήματα (lots) με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η εθνική συμμετοχή θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (88% ΕΠΑΝΕΚ και 12% ΠΑΑ), ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείριση του ελληνικού δημοσίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και με ενδιαφέρον αναμένεται πόσο γρήγορα θα προχωρήσει προκειμένου να συμβάλλει στην κάλυψη της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τη χώρα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές που είναι αναγκαίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στις υπόλοιπες σχετικές δράσεις της Γενικής Γραμματείας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Βασίλη Μαγκλάρα, υλοποιείται ήδη η δράση SuperFast Broadband που αφορά στην επιδότηση πολιτών για την απόκτηση σύνδεσης ταχύτητας 100Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps (δράση που πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Γενική Δ/νση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με την Απόφαση SA.49935), έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η δράση WiFi4GR, ενώ ετοιμάζονται και άλλες, μικρότερης κλίμακας δράσεις, όπως το Connected Enterprises και το Intrabuilding voucher.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΤΤ, εφόσον υλοποιηθούν όλα τα έργα μέχρι το 2023 το 76% του πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε σύνδεση ταχύτητας 100 Mbps – 1 Gbps. Οι ανάδοχοι – συμμετέχοντες στο ΣΔΙΤ – θα έχουν την υποχρέωση παροχής, αποκλειστικά, υπηρεσιών χονδρικής, με άλλα λόγια το δίκτυο θα κατασκευαστεί και μέσω αυτού όλοι οι πάροχοι θα προσφέρουν υπηρεσίες λιανικής.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι «με το έργο Ultra Fast Broadband το ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων γίνεται πραγματικότητα» ενώ ο κ. Μαγκλάρας, σχολίασε: «Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση της ευρυζωνικότητας και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Για την υλοποίησή του συνεργαστήκαμε με πολλούς φορείς στην Ελλάδα και την ΕΕ ώστε να καταλήξουμε σε μια μορφή ευρείας αποδοχής, ελκυστική για τους επενδυτές και με πολύ σημαντικά οφέλη και ισχυρό αποτύπωμα για τη χώρα μας. Με το εν λόγω έργο ολοκληρώνεται ένας δύσκολος κύκλος παρεμβάσεων στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, υλοποιώντας παρεμβάσεις για την ανάπτυξη ανοικτών υποδομών, με σύγχρονες προδιαγραφές που θα αποτελέσουν τις βάσεις για την ψηφιακή Ελλάδα».

Share.

Comments are closed.