Φθηνότερες κλήσεις στις χώρες της Ε.Ε. από 15 Μαΐου 2019

0

Σε ισχύ τίθεται από 15 Μαΐου 2019 η νέα ανώτατη τιμή για όλες τις διεθνείς κλήσεις και τα SMS εντός των χωρών μελών της ΕΕ. Οι καταναλωτές που καλούν από τη χώρα τους σε άλλη χώρα της ΕΕ θα καταβάλλουν κατ’ ανώτατο όριο 19 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό κλήσης (+ ΦΠΑ) και 6 λεπτά ανά μήνυμα SMS (+ ΦΠΑ).

Η παραπάνω απόφαση αποτελεί μέρος της αναθεώρησης των κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες σε επίπεδο Ε.Ε. με σκοπό την ενίσχυση του συντονισμού των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την αναβάθμιση του ρόλου του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC).

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΟΤΕ κατά την ενημέρωση των αναλυτών πρόσφατα με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου εκτίμησε ότι οι τιμολογιακές αλλαγές με βάση τις αποφάσεις της Ε.Ε. θα επηρεάσουν τα έσοδα κατά περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους νέους κανόνες για τις διεθνείς κλήσεις αντιμετωπίζονται οι μεγάλες τιμολογιακές αποκλίσεις που υπήρχαν μεταξύ των κρατών μελών. Κατά μέσον όρο, η συνήθης τιμή μιας ενδοενωσιακής κλήσης από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο ήταν τρεις φορές υψηλότερη από τη συνήθη τιμή μιας εγχώριας κλήσης και η συνήθης τιμή για την αποστολή μηνύματος SMS σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ήταν πάνω από δύο φορές υψηλότερη σε σχέση με την τιμή για την εγχώρια αποστολή μηνύματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συνήθης τιμή μιας ενδοενωσιακής κλήσης μπορεί να είναι μέχρι και δέκα φορές υψηλότερη από τη συνήθη τιμή για εγχώριες κλήσεις.

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις διεθνείς κλήσεις, στο μεταξύ, δείχνει ότι τέσσερις στους δέκα ευρωπαίους πολίτες (42 %) επικοινώνησαν με κάποιον που βρισκόταν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. κατά τον προηγούμενο μήνα. Το 26 % όσων απάντησαν δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο ή SMS.

Οι κανόνες θα ισχύουν και στις 28 χώρες της Ε.Ε. από τις 15 Μαΐου, ενώ σύντομα θα τεθούν σε ισχύ και στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Το όριο της ανώτατης τιμής ισχύει για ιδιώτες πελάτες. Οι εταιρικοί πελάτες αποκλείονται από την εν λόγω τιμολογιακή ρύθμιση όταν απολαμβάνουν ειδικές προσφορές.

Εάν οι καταναλωτές διαθέτουν πακέτο που περιλαμβάνει καθορισμένο όγκο διεθνών κλήσεων και/ή SMS εντός Ε.Ε. για προκαθορισμένη τιμή, τότε δεν εφαρμόζεται το ανώτατο όριο τιμών.

Ωστόσο, εάν οι καταναλωτές θεωρούν ότι το πακέτο τους δεν προσφέρει πλέον την καλύτερη σχέση ποιότητας / τιμής μετά την έναρξη ισχύος της εν λόγω ανώτατης τιμής, μπορούν να στραφούν στη χρέωση ανά λεπτό για τις ενδοενωσιακές κλήσεις και τα μηνύματα SMS.

Share.

Comments are closed.