Πως προχωρούν οι επενδύσεις των παρόχων στο Vectoring με βάση τον κανονισμό της ΕΕΤΤ

0

Σε υψηλό ποσοστό έχει ολοκληρώσει ο ΟΤΕ την εγκατάσταση της τεχνολογίας Vectoring, ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο έως 100 Mbps, στις υπαίθριες καμπίνες που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της πρώτης ανάθεσης της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αλλά και της πρώτης ετήσιας ανάθεσης.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά την πρώτη ανάθεση, η οποία βάσει του χρονοδιαγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο ΟΤΕ είχε αναλάβει να αναβαθμίσει σε Vectoring υπαίθριες καμπίνες που αντιστοιχούν περίπου σε 2.000.000 τηλεφωνικές γραμμές (σε σύνολο 4.700.000). Σήμερα εμπορικά διαθέσιμες υπηρεσίες, τουλάχιστον 100 Mbps, έχει το 85% των γραμμών αυτών και η αναβάθμιση έχει ολοκληρωθεί για περίπου το 98%. Στο πλαίσιο της πρώτης ετήσιας ανάθεσης, κατά την οποία ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει μόνον ο ΟΤΕ, οι γραμμές που θα μπορούν να λάβουν ταχύτητες Vectoring είναι 105.000. Από αυτές σήμερα το 80% δυνητικά μπορεί να έχει υπηρεσίες με τις υψηλότερες ταχύτητες και η υποδομή έχει ολοκληρωθεί για περίπου το 98% των γραμμών αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πρώτη ετήσια ανάθεση η προθεσμία λήγει σε ένα χρόνο.

Η Vodafone κατασκευάζει δίκτυο Vectoring για περίπου 450.000 γραμμές και συμμετέχει στην πρώτη ανάθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κατασκευάσει δίκτυο που αντιστοιχεί στο 80% των γραμμών που έχει αναλάβει και μπορεί να το διαθέσει εμπορικά στο 50%, που σύντομα θα γίνει 60%.

Στον ίδιο περίπου αριθμό γραμμών (450.000) αντιστοιχεί και το δίκτυο που έχει αναλάβει η Wind η οποία έχει κατασκευάσει περίπου το 60% αυτού που της αναλογεί.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι είναι οι καθυστερήσεις στην ηλεκτροδότηση των υπαίθριων καμπινών, κάτι που τις έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν ζητήσει και παρατάσεις στα χρονοδιαγράμματα από την ΕΕΤΤ. Προβλήματα έχουν αντιμετωπίσει και αναφορικά με τα δικαιώματα διέλευσης.

Σύμφωνα επίσης με την τελευταία έκθεση της ΕΕΤΤ με βάση τα στοιχεία που της καταθέτουν οι πάροχοι, από το σύνολο των 2.900.000 γραμμών που θα αναβαθμιστούν σε Vectoring, κατά την πρώτη ανάθεση, τον Ιανουάριο (2019) είχε ενεργοποιηθεί δίκτυο που αντιστοιχεί σε 2.080.000 γραμμές. Τις επόμενες μέρες η ΕΕΤΤ θα ανακοινώσει την δεύτερη ετήσια ανάθεση και με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα συμμετέχουν όλοι οι πάροχοι.

Share.

Comments are closed.