Σε ακρόαση καλεί η ΕΕΤΤ τις εταιρείες κινητής για τις παλιές κεραίες λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου που επιλύει το πρόβλημα

0

Περί τις 800 κλήσεις σε ακρόαση έλαβαν χθες συνολικά οι Cosmote, Vodafone και Wind από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για ισάριθμες κεραίες με εκκρεμότητες στην αδειοδότησή τους.

Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια και για την οποία η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την αδυναμία της να παρέχει τις άδειες και για το λόγο αυτόν έδινε συνεχείς παρατάσεις στη λειτουργία των εν λόγω κεραιών. Η τελευταία είχε δοθεί έως τον Μάιο του 2018. Έκτοτε αναμενόταν η ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που θα βάλει τάξη και θα δίνει τη δυνατότητα και στις παλιές αυτές κεραίες να αδειοδοτηθούν με συγκεκριμένη διαδικασία.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου αυτού έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, βρίσκεται προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Στελέχη των εταιρειών χαρακτήριζαν την κίνηση της ΕΕΤΤ να εξετάσει μία – μία τις 800 αυτές κεραίες από τις οποίες ορισμένες πιθανότατα να μην χρειάζονται ή να μην λειτουργούν, «ακατανόητη» και «παρωδία».

Αρμόδιο στέλεχος της ΕΕΤΤ το οποίο ρωτήσαμε σχετικά σημείωσε ότι ο λόγος της ακρόασης είναι για να ξεκαθαρίσει το θέμα και δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα επιβληθούν πρόστιμα στις εταιρείες. Παραδέχθηκε ότι για την ελλιπή αδειοδότηση σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνεται η Πολιτεία και πρόσθεσε ότι μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου και την ουσιαστική εφαρμογή του υπάρχει νομοθετικό κενό και άρα η ΕΕΤΤ θα ήταν εκτεθειμένη αν δεν προχωρούσε στις κλήσεις για ακρόαση.

Όπως εκτιμάται η ΕΕΤΤ έδρασε χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την προσπάθεια του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα βρίσκεται σε συνεννόηση με την αγορά και τους συναρμόδιους φορείς για την επίλυση του προβλήματος της αδειόδοσης των κεραιών, ένα θέμα πολύπλοκο, εκκρεμότητα ουσιαστικά από το ξεκίνημα της υπηρεσίας της κινητής τηλεφωνίας.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι οτιδήποτε σχετικό με τις κεραίες αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης ειδικά από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης γι’αυτό και η προώθηση του νομοσχεδίου θεωρείται μείζονος σημασίας για τις εταιρείες και την επάρκεια των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.

Share.

Comments are closed.