Σήμερα η εκτόξευση του Hellas Sat 4

0

Για τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 4 από τον ευρωπαϊκό σταθμό της Ariannespace στο Ακρωτήριο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Πρόκειται για τον τρίτο δορυφόρο της Hellas Sat, (θυγατρική της αραβικών συμφερόντων, Arabsat, έπειτα από την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013) εταιρεία που αξιοποιεί την ελληνική και κυπριακή τροχιά στο διάστημα στις 39οΑνατολικά του Γκρήνουιτς.

Παρόν στην εκτόξευση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και ειδικότερα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με την Hellas Sat τροποποιήθηκε και ανανεώθηκε το 2017 συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον ανταλλάγματα υπέρ του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με την αρχική του 2001. Σύμφωνα με την γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών ο Hellas Sat 4 είναι σημαντικός για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, γιατί ενεργοποιεί και κατοχυρώνει νέες ραδιοσυχνότητες, επαυξάνοντας και διασφαλίζοντας τα ελληνικά δικαιώματα στο διάστημα.

Επίσης πολλαπλασιάζει τα ανταλλάγματα υπέρ του δημοσίου σε αναμεταδότες και δορυφορική χωρητικότητα με την ενεργοποίηση των σχετικών άρθρων της ανανεωμένης Σύμβασης καθώς και τις δυνατότητες του συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών ΚΛΕΙΔΔΙ (Κλειστό Δορυφορικό Δίκτυο) του δημοσίου αυξάνοντας τους χρήστες του σε εκατοντάδες. Το ΚΛΕΙΔΔΙ βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2018 παρέχοντας επικοινωνίες στο Δημόσιο ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, σε περιοχές που δεν καλύπτουν τα επίγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (θάλασσα, απομονωμένες περιοχές κ.α.).

Στα ανταλλάγματα περιλαμβάνεται ακόμη η λειτουργία δυο κομβικών δορυφορικών σταθμών του δημοσίου, που θα υποστηρίζουν ζωτικής σημασίας δημόσιες λειτουργίες που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα έχει διασφαλιστεί η συνέχιση της ύπαρξης εντός της χώρας του κέντρου ελέγχου των δορυφόρων, της ανάλογης υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας και των αντίστοιχων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

Ο Hellas Sat 4 είναι κατασκευής της Lockheed Martin, έχει μάζα 6,5 τόνους και διάρκεια ζωής περίπου 15 έτη, διαθέτει 32 αναμεταδότες με συνολικό εύρος ζώνης μεγαλύτερο των 1.000 MHz, καλύπτει γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες δορυφορικού Internet, δορυφορικής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, δορυφορικών συνδέσεων δεδομένων και διασυνδέσεων κορμού.

Share.

Comments are closed.