Στο ΥΨΗΠΤΕ η Κοινωνία της Πληροφορίας

0

Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) περνά η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) η οποία άνηκε στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έπειτα από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αποτελεί εξέλιξη αυτονόητη από τη στιγμή που έχει ιδρυθεί το ΥΨΗΠΤΕ με ευθύνη μεταξύ άλλων στα έργα πληροφορικής του δημοσίου και των φορέων του, ενώ να σημειωθεί ότι έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ΚτΠ αντιμετωπιζόταν μάλλον με απαξίωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα δύο από τα τρία έργα που έχει προκηρύξει η γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του ΥΨΗΠΤΕ (το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων με γραμμωτό κώδικα – barcode» και το «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα ΤΠΕ – VAR») αναθέτουσα αρχή ορίστηκε το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.) φορέας ο οποίος ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, ως εθνικός πάροχος υποδομών και υπηρεσιών δικτύου (networking), υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και πληροφορικής (IT) για την εξυπηρέτηση των τομέων Έρευνας, Εκπαίδευσης, Υγείας και Πολιτισμού.

Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η αλλαγή του εποπτεύοντα φορέα θα συνοδευτεί και με αναδιοργάνωση της ΚτΠ στην οποία πρόσφατα έχει διοριστεί νέος διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Νικητόπουλος (Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ).

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. ιδρύθηκε το 2001, με μόνο μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι ο Σύμβουλος που προτείνει, σχεδιάζει και έχει και την ευθύνη για την εκτέλεση και διαχείριση έργων πληροφορικής, επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών. Έως σήμερα, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει 370 συμβάσεις προμηθειών εξοπλισμού και ανάπτυξης λογισμικού, με την αξία των έργων αυτών να ανέρχεται στα 950 εκατ. ευρώ.

Στα έργα που πρόκειται να αναλάβει το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνεται το Σύζευξης 2 και το έργο της ψηφιακής γεωργίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προηγούνται της υλοποίησής τους.

Η τροπολογία βάσει της οποίας η ΚτΠ θα υπάγεται πλέον στο ΥΨΗΠΤΕ το οποίο θα διορίζει και το εννεαμελές διοικητικό της συμβούλιο, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις.»

Share.

Comments are closed.