Ericsson & Cosmote επιδεικνύουν την 1η ολογραφική συναυλία πάνω από 5G στη Ν.A. Ευρώπη!

0

Με την ευκαιρία του 20ου Συνεδρίου InfoCom World, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 21/11/2018, η Ericsson και η Cosmote έκαναν επίδειξη των μελλοντικών δυνατοτήτων της 5ης γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών, που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τη ζωή μας και να μετασχηματίσουν ολόκληρους κλάδους της οικονομίας. Η Cosmote, σε συνεργασία με την Ericsson, ενεργοποίησε ένα πλήρες σύστημα δοκιμών 5G, το οποίο λειτουργεί σε φάσμα χιλιοστομετρικών κυμάτων με ταχύτητες πάνω από 7 Gbps, και με καθυστέρηση δικτύου που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο της τρέχουσας τεχνολογίας 4G.

Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να βιώσουν συναρπαστική ολογραφική συναυλία και immersive gaming. Δύο μέλη μιας μουσικής μπάντας βρίσκονται σε ένα δωμάτιο και τα άλλα δύο είναι holoported από μια άλλη τοποθεσία, εμφανιζόμενα στη σκηνή και παίζοντας μουσική μαζί, σε πραγματικό χρόνο ως μία μπάντα. Οι πελάτες και οι επισκέπτες του Συνεδρίου μπορούσαν επίσης να βιώσουν immersive gaming ως παράδειγμα για το πώς το 5G και το υπολογιστικό νέφος μπορούν να ξεκλειδώσουν νέες ροές εσόδων και να μετασχηματίσουν τη σημερινή βιομηχανία παιχνιδιών. Όλα αυτά έγιναν δυνατά χάρη στα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες του 5G, όπως η εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση δικτύου, οι υψηλότατες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και το κατανεμημένο υπολογιστικό νέφος. Αυτές οι καινοτόμες επιδείξεις σηματοδότησαν τον εορτασμό των 25 ετών κινητών επικοινωνιών στη χώρα. Η πρώτη κινητή κλήση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 1993 μέσω δικτύου Ericsson.

Ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ δήλωσε σχετικά: «Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και απαραίτητη προϋπόθεση για την Κοινωνία των Gigabit. Η COSMOTE φέρνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές εφαρμογές της επαναστατικής αυτής τεχνολογίας, παρουσιάζοντας τις απεριόριστες δυνατότητές της. Φέρνουμε στην Ελλάδα την τεχνολογια του αύριο, σήμερα. Επενδύουμε σταθερά στην έρευνα και την καινοτομία, σε δίκτυα νέας γενιάς και σύγχρονες υποδομές, ώστε οι πελάτες μας να απολαμβάνουν πρώτοι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

Ο Γεώργιος Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ericsson Hellas, δήλωσε: “Μετά από 25 χρόνια κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, είμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε μαζί με την Cosmote. Το 5G είναι ένας καταλύτης καινοτομίας και προσφέρει ένα μεγάλο επιχειρηματικό δυναμικό. Σήμερα στην Αθήνα αποδείξαμε ότι κινούμαστε με γοργά βήματα προς το 5G. Σύντομα, οι Έλληνες καταναλωτές, οι διάφοροι κλάδοι της οικονομίας, αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της θα επωφεληθούν από τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η 5η γενιά των δικτύων κινητών επικοινωνιών.”

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα demos:

Η πρώτη “holoported” συναυλία που πραγματοποιήθηκε πάνω από δίκτυο 5G στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί την κορωνίδα της επίδειξης των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία 5G. Αυτό το demo δείχνει πώς διαφορετικοί μουσικοί που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, οι οποίες μπορεί μάλιστα να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα, μπορούν να παίξουν συγχρονισμένα, σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο 5G. Επιπλέον, με τη χρήση HoloLens Επαυξημένης Πραγματικότητας αλλά και πάνω στις οθόνες, μπορεί κανείς να δεί τους δύο μουσικούς που παίζουν από άλλη τοποθεσία να εμφανίζονται και να παίζουν μουσική επάνω στη σκηνή, δίπλα στους υπόλοιπους μουσικούς της μπάντας, ως τρισδιάστατα ολογράμματα.

Λεπτομερέστερα, υπάρχουν δύο κάμερες ικανές να καταγράφουν πληροφορίες βάθους για να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη αναπαράσταση των μουσικών σε μια απομακρυσμένη θέση, ενώ στην κύρια σκηνή, τα HoloLens τοποθετούν μια τρισδιάστατη ζωντανή τηλεοπτική έκδοση των απομακρυσμένων μουσικών για να δημιουργήσουν την εντύπωση πως αυτοί βρίσκονται πραγματικά εκεί. Η εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση που προσφέρει το 5G αποτελεί τον πυλώνα-κλειδί της τεχνολογίας τρισδιάστατης ολογραφικής λήψης και των εφαρμογών της, και αναμένεται να μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν.

Το σύστημα 5G, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα του κατανεμημένου νέφους, τις υψηλές ταχύτητες και τη χαμηλή καθυστέρηση με την κινητικότητα, αναμένεται επίσης να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά το τοπίο του gaming. Οι επισκέπτες στο InfoCom World Conference είχαν την ευκαιρία να ζήσουν συγκλονιστικές εμπειρίες παιχνιδιού, παίζοντας ένα παιχνίδι μέσω εικονικής πραγματικότητας, λόγω της υψηλής ταχύτητας λήψης και της «μηδενικής» καθυστέρησης δικτύου.

Share.

Comments are closed.