Παρασκευή, 9 Ιουνίου

Έγκριση Παππά για το Σύζευξις 2 – 100 εκατ. εξοικονόμηση δαπανών δημοσίου

0

Για εξοικονόμηση δαπανών του δημοσίου ύψους 100 εκατ. ευρώ έπειτα από την υλοποίηση του Σύζευξις 2 μίλησε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΠΤΕ) Νίκος Παππάς ο οποίος με ανακοίνωσή του έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει το έργο.

Το Σύζευξις 2 είναι έργο, συνολικού προϋπολογισμού 588,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του να εκτελείται με συμφωνίες πλαίσιο. Ξεκίνησε το 2011 (Ιούνιο του έτους αυτού έγινε η δημόσια διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές) είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, δεν προχώρησε και απεντάχθηκε. Η σημερινή κυβέρνηση χρειάσθηκε 3 χρόνια για να αποφασίσει να το αναστήσει.

syzefksis-2

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και γι΄ αυτό με την αρωγή της συμβουλευτικής υπηρεσίας jaspers θα επικαιροποιηθεί ο φάκελος μεγάλου έργου. Ωστόσο προκειμένου να ξεκινήσει γρηγορότερα πρόκειται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Προϋπόθεση για να προχωρήσει η κατακύρωση των διαγωνισμών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και γενικά να τρέξουν οι διαδικασίες του έργου είναι να υπάρξει ξανά διακομματική επιτροπή. Κύριος φορέας του έργου είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα το εκτελέσει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Αντικείμενο του Σύζευξις 2 αποτελεί η τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών του ελληνικού Δημοσίου και η παροχή δικτυακών υπηρεσιών που θα εξασφαλίζουν γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση. Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει: Ευρυζωνική κάλυψη σε περίπου 34.000 δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων. Παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων σε 375 ασύρματα σημεία πρόσβασης για το κοινό (public hotspots). Υψηλές ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps σε δημόσιους φορείς. Δυνατότητα ασφαλούς χρήσης βίντεο, τηλεσυνεργασίας και mobile τεχνολογιών. Παροχή νέων τηλεματικών υπηρεσιών. Πλήρη αξιοποίηση των 68 Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ).

Υπενθυμίζεται ότι για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι και στις 8 νησίδες (η χώρα έχει χωριστεί σε 8 τμήματα) είναι ο ΟΤΕ και η Cyta Ελλάδος (μένει να δούμε αν τη Cyta θα την διαδεχθεί η Vodafone). Σε ορισμένες είναι και οι Vodafone, Wind και Forthnet. Για τις υπηρεσίες κινητής είναι όλοι οι πάροχοι, Cosmote, Vodafone, Wind συν τη Cyta ως εικονικός πάροχο.

Στις υποδομές στο μεγαλύτερο έργο, «ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψη και καλωδίωση» προϋπολογισμού 133,4 εκατ. ευρώ, συμφωνία πλαίσιο μπορεί να συναφθεί με τη Logicom και την κοινοπραξία των OTE – Space – Unisystems. Στο έργο «κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA», προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems, Intrasoft, ενώ στο έργο «κεντρική υποδομή διασύνδεσης και υποδομές κέντρου δεδομένων», προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ ανάδοχος είναι η Med-Nautilus.

Σύμφωνα με το ΥΨΠΤΕ η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, με τριετή ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Share.

Leave A Reply