Νέα δεδομένα στην πώληση της Forthnet από τη λύση της συνεργασίας της με την Super League

0

Η λύση της συνεργασίας της Forthnet με τη διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, Super League (που περιλαμβάνει δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης) για την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019 δημιουργεί νέα δεδομένα στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πιστώτριες τράπεζες για την πώληση της εισηγμένης.

nova-super-league

Το πιθανότερο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι (Apollo Global Management, Providence, Pillarstone, Odyssey Consulting Management, Golden Tree, Vodafone και Wind) θα ζητήσουν νέα παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών που έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου προκειμένου να συνεκτιμήσουν τα καινούργια στοιχεία για την αποτίμηση της εταιρείας.

Όπως έγινε γνωστό η Forthnet θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της υπογραφής διμερών συμβάσεων στα πρότυπα του «μοντέλου ΠΑΟΚ» το οποίο λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017 και ισχύει και για την αγωνιστική σεζόν 2018-2019. Στελέχη της εισηγμένης σημειώνουν ότι τo ύψος των διμερών συμβάσεων που θα συνάψει η Nova με τις ΠΑΕ, θα είναι προσαρμοσμένο στα σημερινά οικονομικά δεδομένα της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς και σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνει και τις 16 ομάδες.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει η Cosmote TV. Καθώς το “παιχνίδι» ανοίγει, θεωρητικά μπορεί να επιδιώξει να πάρει εκείνη τα δικαιώματα των μεγαλυτέρων ΠΑΕ δημιουργώντας πρόβλημα όχι μόνον στην Forthnet, αλλά και στις Vodafone και Wind οι οποίες έχουν συνάψει εμπορική συμφωνία με την εισηγμένη για τη μετάδοση τμήματος του περιεχομένου της Nova. Τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων μπορούν επίσης να διεκδικήσουν και οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας.

Πάντως η λύση της συνεργασίας αυτής δεν ξάφνιασε καθώς είναι γνωστό ότι οι δύο πλευρές διαφωνούσαν έντονα μεταξύ τους για το οικονομικό αντίτιμο που καταβάλλειη Forthnet στη Super League. Το επιχείρημα της εισηγμένης είναι ότι η ελληνική αγορά δεν είναι πλέον ικανή να συντηρεί μεγάλο αριθμό ομάδων καθώς μεταξύ άλλων τα έσοδα από τη διαφήμιση έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω κρίσης. Με αρνητικό πρόσημο κινείται και ο αριθμός των συνδρομητών της Nova (μείον 8% στοιχεία 6μήνου 2017). Το περασμένο μάλιστα καλοκαίρι συμφωνήθηκε να μειωθεί το ποσό για την τρέχουσα σεζόν (2017 – 2018) σημαντικά σε σχέση με τα 42 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικώς συμφωνηθεί. Η νέα συμφωνία είχε και πρόβλεψη για τη σεζόν 2018 – 2019 για την οποία η Forthnet επέμενε στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι το ελληνικό πρωτάθλημα θεωρείται το πλέον εμπορικό τηλεοπτικό περιεχόμενο (κυρίως η μετάδοση των αγώνων των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων) η απόφαση της διοίκησης με την οποία διαφοροποιείται ένα από τα σημαντικότερα asset της Forthnet δεν μπορεί παρά να έχει τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτριών τραπεζών, Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα αγωνιστική σεζόν 2017-2018 θα ολοκληρωθεί κανονικά χωρίς καμία αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια η Nova είχε προτείνει στη Super League τη μείωση των ομάδων από 16 σε 12 καθώς και την ανάδειξη του πρωταθλητή από play offs. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και έρευνα διεθνών συμβουλευτικών οίκων που είχε παραγγείλει η ίδια η Super League. Όμως το καλοκαίρι του 2017 οι παράγοντες της Super League αναίρεσαν μέσα σε λίγους μήνες τη δική τους απόφαση σχετικά με τη μείωση των ομάδων.

Share.

Leave A Reply