Στην τελική ευθεία η διαδικασία για τη Cyta – ακολουθεί η Forthnet

0

Στο τελικό της στάδιο, της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, βαδίζει η διαδικασία για την πώληση της Cyta Ελλάδος, ενώ η αγορά εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα «τρέξει» και η αντίστοιχη για την πώληση πακέτου μετοχών της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες.

Και για τις δύο προς πώληση τηλεπικοινωνιακές εταιρείες φαβορί θεωρούνται η Vodafone και η Wind οι διοικήσεις των οποίων έχουν επανειλημμένως εκφραστεί υπέρ της περαιτέρω ενοποίησης της αγοράς.

Οι δεσμευτικές προσφορές για την Cyta θα κατατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός απρόοπτου, από εκπροσώπους των ενδιαφερομένων στην μητρική εταιρεία στην Κύπρο την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου τις επόμενες ημέρες θα «τρέξουν» από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία τα διάφορα σενάρια και κυρίως αυτά που αφορούν στην αποτίμηση της αξίας της εταιρείας. Όπως εκτιμάται η διοίκηση της κυπριακής εταιρείας θα κάνει αποδεκτό ένα τίμημα που θα είναι οπωσδήποτε (και τουλάχιστον) μεγαλύτερο από τα δάνεια της Cyta Ελλάδος τα οποία είναι της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.

cyta-pccw

Οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συντείνουν επίσης στην εκτίμηση ότι η πρόταση θα αφορά την κατά 100% εξαγορά της Cyta Ελλάδος. Αυτό θεωρείται δεδομένο για το στρατόπεδο της Vodafone και πλέον το πιθανότερο για τη Wind.

Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η PCCW Global, (βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ) η οποία έχει καταθέσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον θα προσέλθει για να καταθέσει δεσμευτική προσφορά και τι θα αφορά αυτή.

Στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ωστόσο η υπόθεση Cyta θεωρείται πως θα κλείσει με αγοραστή είτε την Wind η οποία θα προσθέσει στον ετήσιό της τζίρο των 490 εκατ. ευρώ, 90 εκατ. (τα έσοδα της προς πώληση εταιρείας) είτε τη Vodafone η οποία έχει ετήσιο τζίρο της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Τα προαναφερόμενα νούμερα κάνουν στελέχη της αγοράς να σημειώνουν ότι για τη Wind είναι σημαντικότερο (ίσως και επιτακτικότερο) να ενσωματώσει τη Cyta Ελλάδος, από ό,τι για τη Vodafone, με τις δύο πλευρές πάντως να μεταδίδουν ότι στην κούρσα της διεκδίκησης εισέρχονται με το ίδιο αυξημένο ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κάποιο σοβαρό «παράπονο» για τη διαδικασία που ακολουθεί η μητρική Cyta για την πώληση της θυγατρικής της.

Αντίθετα όσο αφορά τη Forthnet οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι Vodafone – Wind, που δεν αποκλείεται να συμπράξουν εκ νέου για να διεκδικήσουν την εισηγμένη, φαίνεται να παρακολουθούν τη διαδικασία, θέτοντας τους δικούς τους όρους. Θα αποτελέσει, όμως, έκπληξη αν δεν καταθέσουν δεσμευτική προσφορά κατά την ημερομηνία που αναμένεται να οριστεί το επόμενο διάστημα. Εκτός αν εκτιμηθεί από τα στελέχη τους ότι συμφέρει περισσότερο η εισηγμένη αρχικά να αγοραστεί από fund, να γίνει το κούρεμα των δανείων της, και να εξαγοραστεί από αυτές στη συνέχεια. Το σενάριο αυτό που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο για τους δύο τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τελεί υπό την αίρεση ότι έχουν βάση οι πληροφορίες που διαρρέονται από τραπεζικές πηγές και αναφέρουν ότι για τη Forthnet ενδιαφέρονται σοβαρά ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Share.

Leave A Reply