Η διαδικασία για την πώληση της Forthnet η οποία δρομολογήθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες, με δεδομένο ότι το διάστημα αυτό «τρέχει» και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη Cyta Ελλάδος, δύναται να οδηγήσει σε συνολική αλλαγή του τοπίου στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Έπειτα από την ανακοίνωση ότι οι Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank εξάσκησαν το δικαίωμα τους για μετατροπή μέρους του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ) της Forthnet με αποτέλεσμα να έχουν υπό τον άμεσο έλεγχό τους το 32,76% του μετοχικού της κεφαλαίου, δημοσιοποιήθηκε ότι ορίστηκε η Nomura International προκειμένου να εκκινήσει διαδικασία για την πρόσκληση πιθανών επενδυτών προς υποβολή προσφορών για τις μετοχές και τις μετατρέψιμες ομολογίες της εισηγμένης.

Να σημειωθεί ότι αν οι πιστώτριες τράπεζες μετατρέψουν το σύνολο του ΜΟΔ σε μετοχές θα αποκτήσουν το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά των υπολοίπων μετόχων μεταξύ των οποίων είναι οι Wind και Vodafone.

forthnet

Όπως είναι γνωστό οι δύο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν στο παρελθόν ενδιαφερθεί να εξαγοράσουν τη Forthnet, ενώ τώρα συμμετέχουν στη διαδικασία για τη Cyta Ελλάδος. Στελέχη της Vodafone έπειτα και από τις χθεσινές εξελίξεις αναφορικά με τη Forthnet σημείωναν πως παρακολουθούν τις εξελίξεις, ωστόσο, αναμένουν να ενημερωθούν αναλυτικά για τις προϋποθέσεις της πώλησής της.

Στην ίδια λογική κινείται και η Wind, όσο αφορά την επίσημη αντίδρασή της, προσθέτοντας πως αυτό που τώρα «τρέχει» και είναι συγκεκριμένο είναι η διαδικασία για τη Cyta Ελλάδος στην οποία και είναι επικεντρωμένη. Υπενθυμίζεται ότι για την Cyta υπάρχει και τρίτος ενδιαφερόμενος, η PCCW Global, βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ. Εκτιμάται πως το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για τη μια εταιρεία μπορεί να συνέβαλε στο να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και για τη δεύτερη.

Γενικότερα, το ενδιαφέρον όσον αφορά την κινητικότητα που καταγράφεται σχετίζεται και με το αν θα εισέλθει στην τηλεπικοινωνιακή αγορά τρίτος «παίχτης». Στο πλαίσιο αυτό τα σενάρια σε γενικές γραμμές είναι δύο: Με το πρώτο οι Vodafone και Wind θα αυξήσουν τη συνδρομητική τους βάση εξαγοράζοντας τις προς πώληση εταιρείες (είτε η μια και τις δύο, είτε μια η κάθε μια). Το δεύτερο σενάριο είναι να εισέλθει στην αγορά ένας νέος παίχτης (ή και δύο).

Η Nomura η οποία θα λειτουργήσει ως σύμβουλος στις τράπεζες για τη διαδικασία για τη Forthnet είναι παγκόσμια επενδυτική τράπεζα με έδρα στην Ασία και με δίκτυο που καλύπτει πάνω από 30 χώρες. Πληροφορίες αναφέρουν πως είχε και στο παρελθόν ασχοληθεί με την εισηγμένη για λογαριασμό των πιστωτών της.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply