Η Ελλάδα «κοιτά» το πορτογαλικό μοντέλο στα NGA και «τρέχει» να καλύψει τον χαμένο χρόνο

0

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών με ειδική έμφαση στα δίκτυα οπτικών ινών και τα νέα ασύρματα δίκτυα 5G ετέθησαν επί τάπητος στο συνέδριο Connected Europe 2017 στην Λισσαβόνα. Παρόν ήταν ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας.

Καθώς η Πορτογαλία είναι μια χώρα με πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα, όσον αφορά σε πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία, το πορτογαλικό μοντέλο, όπως αυτό αποτυπώθηκε από τον Alexandre Fonseca, Chief Technology Officer (CTO) στην Portugal Telecom και Executive Manager της ALTICE Labs, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η Πορτογαλία έχει θέσει ως στόχο τις 5,3 εκατομμύρια συνδέσεις νοικοκυριών με οπτική ίνα έως το 2020, υπερβαίνοντας ακόμα και την ατζέντα της ΕΕ για το 2025, ενώ τον Μάιο του 2017 σημείωσε ρεκόρ συνδέσεων με οπτική ίνα φτάνοντας σε ένα μήνα τις 100 χιλιάδες νέες συνδέσεις.

portugal

Στόχος της Πορτογαλίας είναι η σύνδεση 1 εκ νοικοκυριών το έτος και η μετάβαση από το «fiber to the home» στο «fiber everywhere», δηλαδή, σύνδεση με οπτική ίνα όλων των επιχειρήσεων, των δημοτικών και κρατικών κτιρίων, των σχολείων και πανεπιστημίων και των βιομηχανιών. Στο συνέδριο υποστηρίχθηκε πως η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, πέρα από τις θετικές συνέπειες που έχει για την οικονομική ανάπτυξη καθαυτή, δημιουργεί και ως έργο υποδομής χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ συνιστά την πιο ασφαλή επένδυση με «future proof» χαρακτηριστικά. Η επιτυχία του πορτογαλικού μοντέλου αποδίδεται στην παρέμβαση της πολιτείας και στο άριστο ρυθμιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η αντίστοιχη ανεξάρτητη αρχή, με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να έχει υπερβεί ήδη κατά πολύ την ευρωπαϊκή ατζέντα και να αναφέρεται πλέον όχι στην «gigabit», αλλά στην «multi gigabit society».

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο ο κ. Μαγκλάρας σχολίασε: «Αδιαμφισβήτητα, η Ευρώπη σήμερα τρέχει με πολύ υψηλές ταχύτητες προς την ανάπτυξη της πιο σύγχρονης και αποδοτικής υποδομής από την οποία θα διέλθει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, αυτής των δικτύων νέας γενιάς. Για την Ελλάδα, που βρίσκεται πολύ πίσω σ’ αυτόν τον τομέα, η σημερινή μέρα είναι μια ιδιαίτερα ευτυχής συγκυρία, καθώς εγκρίνεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 460 εκ ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Η χώρα μας έχει πλέον την ευκαιρία με σωστό σχεδιασμό να βρεθεί στην πρωτοπορία των τεχνολογικών εξελίξεων και να είναι πολύ σύντομα στην θέση να προσφέρει στις επιχειρήσεις συνθήκες βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης, καθώς και αυξημένης ανταγωνιστικότητας. Τα δίκτυα νέας γενιάς θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας, στην μεταποίηση, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις κατασκευές, αλλά και σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η ιατρική. Με την ολοκλήρωση των δικτύων νέας γενιάς, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και να αξιοποιήσουν αντίστοιχα όλες τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής».

Share.

Leave A Reply