Σε Vodafone και Wind η ανάθεση περιοχών για NGA – εκτός από τη 2η φάση η Forthnet

0

Οι επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς (NGA) των Vodafone και Wind εισέρχονται επισήμως σε τροχιά υλοποίησης έπειτα από την χθεσινή απόφαση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) να τους αναθέσει τις περιοχές που ζήτησαν, στο πλαίσιο της διαδικασίας της β’ φάσης της πρώτης ανάθεσης περιοχών για την ανάπτυξη δικτύου VDSL Vectoring ή τεχνολογίας – αρχιτεκτονικής που προσφέρει ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο 100Mbps. Έχει προηγηθεί η ανάθεση περιοχών στον ΟΤΕ.

Η Forthnet η οποία είχε ζητήσει να αναλάβει ορισμένες περιοχές (ίδιες με αυτές των άλλων δύο εταιρειών) αποκλείστηκε από τη β΄φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες της ΕΕΤΤ κατέληξαν στην απόρριψη των αιτημάτων της Forthnet, εκτιμώντας ότι δεν απέδειξε ικανοποιητικά τη δυνατότητά της να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ και ο σχεδιασμός που κατέθεσε κρίθηκε ανεπαρκής καθώς μεταξύ άλλων δεν ελάμβανε υπόψη του την πραγματική εικόνα (π.χ. υπήρχε κάλυψη από τον ΟΤΕ σε κάποιες από τις καμπίνες που αιτήθηκε να αναπτύξει δίκτυο κατά 100%).

ftth-wind

Το όλο εγχείρημα δημιουργίας NGA δικτύων που γίνεται υπό τον κανονισμό της ΕΕΤΤ αποτελεί ένα σημαντικό τεχνολογικό βήμα, καθώς με το πέρας των προθεσμιών, βάσει εκτιμήσεων, το Φθινόπωρο του 2019 περίπου το 60% με 70% των νοικοκυριών θα έχει πρόσβαση σε ταχύτητες της τάξεως των 100 Mbps με την οπτική ίνα να φθάνει τουλάχιστον μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες, αντικαθιστώντας το δίκτυο χαλκού.

Σε σχετική της ανακοίνωση η Vodafone σημείωσε ότι η υλοποίηση δικτύων NGA πραγματοποιείται στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής, αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της.

Σύμφωνα επίσης με το 3ετές επενδυτικό πλάνο της Wind στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάθεσης περιοχών για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα. Όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργήσει  την επόμενη τριετία στις περιοχές κάλυψης του πλάνου της θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast & FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της Wind για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. Ευρώ.

ftth-vodafone

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ότι στην τετραετία θα επενδύσει στα δίκτυα σταθερής στην Ελλάδα περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα  μίλησε για ακόμα 200 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν στις συνολικές επενδύσεις του ομίλου (σταθερή, κινητή σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται). Έτσι από 1,3 δις. ευρώ στην τετραετία οι συνολικές επενδύσεις του διαμορφώνονται σε 1,5 δις. γεγονός που σημαίνει ότι και το ποσό για την Ελλάδα θα ενισχυθεί.

Η Vodafone στο πλαίσιο της β φάσης αναλαμβάνει 25 αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες στο ένα τέταρτο αυτών των περιοχών θα εγκαταστήσει οπτική ίνα έως τα σπίτια (FTTH). Η Wind αναλαμβάνει 23 αστικά κέντρα και επίσης εκτιμάται ότι με FTTH θα καλύψει περίπου το ένα τέταρτο. Όπως έχουν σημειώσει οι διοικήσεις των εν λόγω εταιρειών ανάλογα με το εμπορικό ενδιαφέρον τα δίκτυα οπτικών ινών θα επεκτείνονται.

Αναφορικά με τις περιοχές που δεν έχουν περιληφθεί στις δύο φάσεις δημιουργίας δικτύων νέας γενιάς οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών καλούνται από την ΕΕΤΤ να υποβάλουν αίτημα ανάθεσης περιοχών έως τις 7 Ιουλίου 2017 (γ΄φάση).

ftth-xaris-mproymidhs

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε σχετικά: «Το μέλλον είναι πια εδώ. Η Vodafone επεκτείνει το δίκτυό της και υλοποιεί το πρώτο μεγάλης κλίμακας σχέδιο εφαρμογής δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, γυρίζοντας μία νέα σελίδα στις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας. Έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε τις καλύτερες τεχνολογίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν ισότιμα στην ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος. Με το επενδυτικό μας σχέδιο ενισχύουμε την οικονομία της χώρας και θέτουμε τις βάσεις για την κοινωνία των Gigabit, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα ως στρατηγικός επενδυτής την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα και τις προοπτικές της».

Ήδη, η Vodafone Ελλάδας επεκτείνει το δίκτυό της σε νέες περιοχές, όπως Νέα Ιωνία, Φρεαττύδα, Γηροκομείο, Παγκράτι, Βύρωνα και Νέο Κόσμο.

ftth-nasos-zarkalhs

Την κρισιμότητα του έργου για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής: «Απαιτείται η θεσμική και πρακτική στήριξη της πολιτείας, των εποπτικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να τηρηθεί το ψηφισμένο νομικό πλαίσιο και να προχωρήσουν απρόσκοπτα, γρήγορα και αποτελεσματικά τα επενδυτικά πλάνα για τα δίκτυα νέας γενιάς οπτικών ινών» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για την σημερινή μέρα, σηματοδοτεί την επόμενη μέρα στις τηλεπικοινωνίες και την είσοδο της χώρας μας στο ψηφιακό μέλλον. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι η Wind Ελλάς θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την μελέτη του Vodafone Institute «Shaping the Gigabit Society», η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων οπτικών ινών σε μία χώρα κατά 1% κατ’ έτος συσχετίζεται με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,02% και 0,04% κάθε χρόνο.

Share.

Leave A Reply