Ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη Έρευνας & Καινοτομίας και τη διασύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα

0

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ήταν οι κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση -που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΕΙΕ- της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης & Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ) και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, για την παρουσίαση του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».

Το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» είναι μία από τις εμβληματικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, με σημαντικό προϋπολογισμό ύψους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Αποτελεί προϊόν της στενής συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης με το υπουργείο Παιδείας και στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, αλλά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους.

erevno-dimiourgo-kenotomo

Όπως δήλωσε ο κ. Φωτάκης, «Mεταξύ των προγραμμάτων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας του νέου ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, τo πρόγραμμα ‘Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ’, αποτελεί τη ναυαρχίδα. Κι αυτό όχι μόνο για το σημαντικό ύψος των διαθέσιμων πόρων, αλλά και γιατί διασυνδέει την Έρευνα που διεξάγεται στα ΑΕΙ και στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η στήριξη της ελεύθερης Έρευνας μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και η αξιοποίηση της Καινοτομίας που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα, μέσω του Ταμείου Συμμετοχών. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται για πρώτη φορά στη χώρα ένα πλήρες και συγκροτημένο σχέδιο Ανάπτυξης, που έχει ως βάση την Οικονομία της Γνώσης».

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε, από την πλευρά του, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο που έχει σχεδιαστεί ποτέ για την προώθηση της έρευνας και τη σύνδεση της με την επιχειρηματικότητα, και εντάσσεται στον συνολικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

«Με το πρόγραμμα ‘Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ’, αλλά και με μία σειρά από άλλες δράσεις που ήδη τρέχουν και ενισχύουν τους νέους ερευνητές και τη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, «αλλάζουμε ριζικά το τοπίο στην έρευνα και την παραγωγική αξιοποίηση της, αντιμετωπίζοντας τη διαχρονική υστέρηση της χώρας σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Στηρίζουμε αποφασιστικά την καινοτομία, την έρευνα, και τη σύζευξή τους με την παραγωγή, ενισχύουμε την τεχνολογική αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ωθούμε την οικονομία σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανές να σταθούν στο νέο, πιο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον. Κυρίως, όμως, δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους επιστήμονες και ερευνητές, που τώρα φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό, να παραμείνουν στη χώρα και να αξιοποιήσουν παραγωγικά τις γνώσεις και τα ταλέντα τους, κάνοντας δική τους υπόθεση την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.»

Η ΓΓ Έρευνας & Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, παρουσίασε τις δράσεις που η ΓΓΕΤ, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, υλοποιεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014 – 2020 (ΕΠΑνΕΚ).

Ειδικότερα παρουσίασε τις δράσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί από την ΓΓΕΤ: διακρατικές με Ισραήλ, Ρωσία και Γερμανία, ERANets, δράσεις Στρατηγικής Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και Ερευνητικές Υποδομές. Επιπλέον αναφέρθηκε στις νέες δράσεις, προϋπολογισμού 180εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη εξειδικευθεί και αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2017. Οι δράσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να στηρίζουν συνεργατικά σχήματα ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων, και έχουν ισχυρό χαρακτήρα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση της ενιαίας Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» από την προϊσταμένη της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ κα Λ. Πουλακάκη καθώς και από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply