Τα σενάρια για τη διαδικασία απόδοσης των ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 1800 ΜΗz

0

Το νήμα του διαγωνισμού για τα 6 τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 1800 ΜΗz, πιάνει ξανά, έπειτα από ένα χρόνο, η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιοποίησε.

EETT GENIKO

Ουσιαστικά αυτό που διερευνά η ΕΕΤΤ είναι την πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τέταρτο παίχτη (εκτός των Cosmote, Vodafone και Wind) για την μίσθωση φάσματος κινητής τηλεφωνίας. Ένα χρόνο πριν δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τέταρτο παίχτη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ούτε και τώρα θα υπάρξει. Η Επιτροπή ωστόσο είναι υποχρεωμένη να το εξετάσει εκ νέου εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε.

Τα 6 τμήματα ραδιοσυχνοτήτων ελευθερώνονται τυπικά στις 6 Αυγούστου καθώς λήγουν οι άδειες που είχαν εξαγοράσει  Vodafone και Wind. Ο διαγωνισμός για την εκ νέου διάθεσή τους ή η διαδικασία παράτασης της χρήσης τους, θα έπρεπε σήμερα να είχε ολοκληρωθεί, κάτι που δεν έγινε δυνατόν, εξαιτίας της καθυστέρησης ορισμού νέου προέδρου στην ΕΕΤΤ από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα χρόνο πριν όταν είχε διεξαχθεί η σχετική δημόσια διαβούλευση το επικρατέστερο σενάριο ήταν οι άδειες των Vodafone και Wind για τη χρήση των 6  τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων να παρατείνονταν έως το 2020 (καταβάλλοντας οι εταιρείες το ανάλογο τίμημα βασισμένο στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό για τη χρήση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας) ώστε ο διαγωνισμός για την περαιτέρω χρήση τους να συμπεριλάβει και τα 2 τμήματα φάσματος στα 1800 που έχει η Cosmote και λήγουν το 2020.

Σε αυτή την περίπτωση ο διαγωνισμός μπορεί να αποφέρει πολύ μεγαλύτερα έσοδα αφού βάσει νεότερων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπάρξει και ψηφιακό μέρισμα δύο, δηλαδή και νέες συχνότητες που θα αποδοθούν στην κινητή τηλεφωνία. Επιπλέον καθώς θα προκηρυχθούν διαφορετικές φασματικές περιοχές θεωρητικά πάντα μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από 4ο παίχτη, άρα μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Με βάση τα υπόλοιπα σενάρια ο διαγωνισμός για τα 6 δικαιώματα που λήγουν (μετά από μια μικρή παράταση στη χρήση τους) θα γίνει το συντομότερο δυνατό ή εφόσον συμφωνήσει η Cosmote προκηρύσσονται άμεσα και τα δικά της (σύνολο 8) με τη νέα άδεια χρήσης τους να ξεκινά το 2020. Τα σενάρια αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι θα αποφέρουν έσοδα στο δημόσιο ίσως και εντός τους έτους. Η εκτίμηση είναι ότι οι απόψεις των τριών εταιρειών επί του θέματος του χρόνου της διαδικασίας καθορίζονται από τη συζήτηση για το τίμημα που θα καταβάλλουν.

Τα εκτιμώμενα έσοδα για το δημόσιο εξαρτώνται από το σενάριο που θα επιλεγεί όσο αφορά το χρόνο διεξαγωγής της διαδικασίας, τη διάρκεια των δικαιωμάτων και τον ανταγωνισμό που θα υπάρξει. Εκτιμάται ότι αν αφορούν μόνον τα 1800 ΜΗz και τις τρεις υφιστάμενες εταιρείες κινητής (που είναι και το πιθανότερο) δύναται να φθάσουν τα 170 εκατ. ευρώ.

 

Share.

Leave A Reply