Διαφορετικά έργα του τομέα Τεχνολογίας Πληροφορικής Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από αυτά που ενέκρινε πρόσφατα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) έχει αναρτήσει το υπουργείο Υποδομών  στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων (ΕΠΕΕ) του Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ή αλλιώς πακέτου Γιουνκέρ) επιτείνοντας τη σύγχυση που κυριαρχεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

 nga

Το κυβερνητικό συμβούλιο είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα ένα πακέτο 5 έργων με συνολικό προϋπολογισμό 920 εκατ. ευρώ, δύο εκ των οποίων συνδέονταν με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, ενώ στην ΕΠΕΕ που ξεκίνησε μόλις να λειτουργεί έχουν αναρτηθεί, μεταξύ άλλων, 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,7 δις. ευρώ, που, εδικά το ένα, προκαλεί σειρά ερωτημάτων.

Και τα δύο έργα φαίνεται να είναι σε ένα πολύ αρχικό στάδιο ως προς τη σχεδίασή τους, τη συμπληρωματικότητά τους με ό,τι σχετικό υπάρχει σε υποδομή, ενώ δεν φαίνεται να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τους πιθανούς ιδιώτες επενδυτές, αλλά και τους εν δυνάμει χρήστες (τηλεπικοινωνιακούς παρόχους).

Το πρώτο επιγράφεται «Έξυπνα Δημόσια Κτήρια» και αναρτήθηκε με προϋπολογισμό 1,2 δις. ευρώ. Το δεύτερο, «Νέας γενιάς δίκτυα οπτικών ινών (FTTC)» με προϋπολογισμό 1,5 δις. ευρώ, περιγράφει ένα δίκτυο οπτικών ινών που θα φθάνει μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες, όταν το ζητούμενο για να καλύψει η χώρα μας το χαμένο έδαφος στα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) είναι να φθάσει η οπτική ίνα μέχρι τα κτήρια ή τα σπίτια (FTTB ή FTTH).  Δίκτυο FTTC στο μεταξύ υλοποιεί ήδη ο ΟΤΕ και πάντως η συζήτηση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός δικτύου NGA το οποίο θα χρησιμοποιούν όλοι οι πάροχοι για να δίνουν υπηρεσίες στον τελικό χρήστη με τη λογική ότι η αγορά της Ελλάδας δεν «σηκώνει» περισσότερα από ένα νέας γενιάς δίκτυο.

Υπερβολικός για δίκτυο FTTC χαρακτηρίζεται από τα στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και ο προϋπολογισμός που αναγράφεται.

Επιπλέον στο κείμενο που συνοδεύει το συγκεκριμένο έργο γίνεται λόγος για ετήσιο όφελος από την υλοποίησή του 250 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ημερομηνία έναρξης τον προσεχή Σεπτέμβριο!

Να σημειωθεί ότι για τα έργα που αναρτώνται στην ΕΠΕΕ αναζητούνται ιδιώτες επενδυτές και σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται δεδομένο ότι είναι κατάλληλα προς δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Έχουν υποστεί μια πρώτη αξιολόγηση από την Ε.Ε που αφορά τη νομιμότητά τους για ένταξη στην ΕΠΕΕ, ωστόσο, ο δρόμος προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, είναι μακρύς και δύσκολος, ειδικά καθώς θα χρειασθεί να εξευρεθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και ταυτόχρονα να συμφωνηθεί το μοντέλο υλοποίησής τους. Για όλα τα έργα πάντως γίνεται αναφορά στο μοντέλο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply