Κορυφώνεται η ανησυχία στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον φόρο που εισπράττει από τους καταναλωτές σε κάθε λογαριασμό. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στελέχη του κλάδου μια τέτοια εξέλιξη επισύρει τον κίνδυνο μέρος των καταναλωτών, να μετακινηθεί σε εταιρείες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιώντας καρτοκινητή, προκειμένου να αποφύγει το ειδικό τέλος και με δεδομένο ότι τέλη περιαγωγής καταργούνται.
Βάσει εκτιμήσεων της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) μια νέα αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία θα έχει ως συνέπεια απώλεια εσόδων για το δημόσιο έως και 175 εκατ. ευρώ ετησίως (το λιγότερο 50 εκατ. ευρώ).
Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για τις απόψεις της, μεταξύ άλλων με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο, από τον οποίο έχει ζητηθεί και συνάντηση. Στελέχη της αγοράς λέγουν επίσης ότι αν πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από τους τηλεπικοινωνιακούς λογαριασμούς το λιγότερο «επικίνδυνο» είναι να προέλθουν από τη σταθερή τηλεφωνία (συνδυαστικά πακέτα τηλεφωνίας, internet και συνδρομητικής τηλεόρασης).
Όπως υπογραμμίζει στo «infocom.gr» ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος «ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα καθώς θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων παρόχων, ωθώντας εγχώριους πελάτες να μετακινηθούν σε παρόχους του εξωτερικού για να αποφύγουν το ειδικό τέλος με την εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘Roam like at Home’, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2017. Το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσιες απώλειες για το δημόσιο καθώς θα χαθούν και έσοδα από ΦΠΑ και άλλες πηγές φόρων. Οι κινητές επικοινωνίες στην Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση με μεγάλη απόσταση από τις επόμενες χώρες ως προς το ποσοστό έμμεσης φορολογίας το οποίο ανέρχεται από 38% έως 48% (με μεσοσταθμικό ποσοστό 39,1%) ενώ με εξαίρεση την Ουγγαρία η αντίστοιχη φορολογία στις υπόλοιπες χώρες κυμαίνεται μεταξύ 17% και 25%.»