Προσπάθεια απόψυξης του Σύζευξις 2

0

Έπειτα από περίπου ένα χρόνο ακινησίας η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεπαγώσει» τις διαδικασίες για να προχωρήσει το Σύζευξις 2 με κονδύλια που πλέον θα πρέπει να εξασφαλίσει από τη νέα χρηματοδοτική περίοδο.

frozen

Την Παρασκευή συνεδρίασε για πρώτη φορά η διακομματική επιτροπή του έργου με τη νέα της σύνθεση, προκειμένου να εξετάσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα και τις εκκρεμότητες. Το μείζον ζήτημα είναι βεβαίως να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 616 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 172 εκατ. ευρώ αφορούν βασικές υποδομές. Η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους είναι αναγκαία μόνον για τις υποδομές καθώς το υπόλοιπο έργο είναι οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προς τους φορείς του δημοσίου και οι δαπάνες για αυτές καλύπτονται σε βάθος χρόνου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σήμερα σε περίπου 4.500 σημεία του δημοσίου λειτουργεί το Σύζευξις 1 και οι εταιρείες που έχουν σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 είναι ο ΟΤΕ και η Forthnet. Για να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες θα πρέπει να υπογραφεί για δεύτερη φορά επέκταση της σύμβασης, κάτι που δεν είναι σαφές αν μπορεί να γίνει. Με άλλα λόγια η μη εκτέλεση του Σύζευξις 2 πιθανότατα να επιστρέψει το δημόσιο στο πρότερο καθεστώς όταν δεν υπήρχε η εξοικονόμηση δαπανών που επιτυγχάνεται με το Σύζευξις 1.
Το Σύζευξις 2 διευρύνει την παροχή της υπηρεσίας σε όλα τα σημεία παρουσίας του δημοσίου (περίπου 33.000) καλύπτοντας όλο το φάσμα αυτών. Επιπλέον με τη χρήση συμβάσεων πλαισίου για τις υπηρεσίες σταθερής, κινητής και διαδικτύου κάνει δυνατή την περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων. Εκτιμάται ότι από τη πλήρη λειτουργία του έργου η εξοικονόμηση δαπανών του δημοσίου ετησίως θα είναι περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα όσο αφορά το στάδιο της διαδικασίας για τα 5 υπο – έργα είναι η εξής: Για το υπο – έργο Κεντρική Υποδομή Διασύνδεση Δικτύου (SIX) και τις Υποδομές Κέντρων δεδομένων προϋπολογισμού 12,8 εκατ. ευρώ ανάδοχος είναι η Med Nautilus. Στο υπο – έργο Υποδομές Ασφάλειας Τηλεφωνίας Τηλεδιάσκεψης προϋπολογισμού 132,7 εκατ. ευρώ το οποίο θα εκτελεστεί με συμφωνίες πλαίσιο συμμετέχουν δύο σχήματα αυτό της Logicom Solutions και της κοινοπραξίας ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems. Στο υπο – έργο Κεντρικές Υπηρεσίες ISP και SLA προϋπολογισμού 26,6 εκατ. ευρώ η διαδικασία καταλήγει στην κοινοπραξία των ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems, Intrasoft. Στα δύο μεγάλα υπο – έργα που αφορούν τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που είναι σχεδιασμένα να εκτελεστούν με προγραμματικές συμφωνίες συμμετέχουν όλες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ΟΤΕ, Vodafone Wind, Forthnet και η Cyta.

Share.

Leave A Reply