Ευρώπη και 5G: Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε νομοθεσία ασθενής

0

Συνεχίζει ακάθεκτη η συζήτηση για το 5G και η συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι παράγοντες του οικοσυστήματος των τηλεπικοινωνιών το έδειξαν ξεκάθαρα. Κάτω από τον τίτλο 5G Public Private Partnership (κάτι σε ΣΔΙΤ μου θυμίζει) οι ηγέτιδες εταιρίες της παγκόσμιας αγοράς Ericsson, ERTICO, Huawei, Nokia, Orange, SES, Telenor με την ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσπάθησαν να δουν και να οριοθετήσουν το δρόμο για το 5G.

Panel31

O επίτροπος της Commission Günther H. Oettinger, τόνισε πως πλέον οι αντιπρόσωποι των βιομηχανιών είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να δώσουν παραπάνω ώθηση στο 5G, συμμετέχοντας δυναμικά σε όλες τις συζητήσεις. Σκοπός για την Ευρώπη είναι να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων και να μην μείνει αυτή τη φορά θεατής.

Το αν τελικά είναι νωρίς για να μιλάμε για εμπορική εφαρμογή του 5G, ο Επίτροπος απάντησε ότι τουλάχιστον για την Ευρώπη το θέμα είναι υψηλής προτεραιότητας, γιατί -όπως όλοι συμφώνησαν- η τεχνολογία 5G, εκ των πραγμάτων θα φέρει επενδύσεις και όταν δεν είσαι έτοιμος να τις απορροφήσεις, τότε νομοτελειακά οι επενδυτές θα στραφούν σε αυτόν που είναι πρώτος. 

Πάντως, έγινε ξεκάθαρο ότι το δίλημμα έχει πλέον ξεπεραστεί αφού -ενώ πέρσι η συζήτηση βρισκόταν σε επίπεδο οράματος και ορισμού των εννοιών- φέτος τα ηνία έχουν πάρει οι κατασκευαστές παρουσιάζοντας πρότυπα και υλοποιήσεις. Αυτή η εξέλιξη είναι καταφανές ότι αποτελεί σημαντική πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σημαντική επίσης είναι και η εμπλοκή της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία από τα δειλά βήματα, έχει πλέον προχωρήσει σε εκτεταμένες εφαρμογές. Φωτεινά παραδείγματα είναι η BMW, η Renault, η Mercedes και οι έννοιες όπως connected cars, υποβοηθούμενα και αυτόνομα οχήματα αποκτούν νόημα.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Oettinger έθεσε τους στόχους και την υποστήριξη της ΕΕ στο επίπεδο της τυποποίησης (standardisation), καθώς υλοποίηση υποδομών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά χωρίς να έχει αρμοδιότητες σε εθνικό επίπεδο. Αυτή ίσως είναι και η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης, αφού Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες δεν πάσχουν από τέτοια προβλήματα. Μάλιστα, όταν ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην πρόθεση της Επιτροπής το 2020 να μην υπάρχουν νομικά εμπόδια η αίθουσα αντήχησε από τα γέλια.

Από τη δική τους σκοπιά οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, επιβεβαίωσαν πως οι κατασκευάστριες εταιρείες είναι πλέον έτοιμες για το 5G και αναγνώρισαν τις άπειρες εφαρμογές που μπορούν να αναπτυχθούν λόγω της πολλαπλάσιας ταχύτητας, χωρητικότητας και ευελιξίας που προσφέρει.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


25ο Συνέδριο InfoCom World - Έρχεται στις 14/12!

Το Infocom World 2023 έρχεται με κεντρικό μήνυμα «Diginvest in Greece: New Horizons!» Φέτος, το συνέδριο θα βρεθεί στο σταυροδρόμι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply