Στις διεθνείς αγορές με τετραετές ομόλογο ο ΟΤΕ

0

Επιτυχής ήταν η έκδοση ομολόγου τετραετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο 4,375% του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός άντλησε από τις διεθνείς αγορές 350 εκατ. ευρώ με την έκδοση να καλύπτεται δύο φορές «ανοίγοντας» ξανά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για ελληνικές εταιρείες.

OTE Cosmote

Ωστόσο, η όλη διαδικασία δεν είναι μια απλή έκδοση ομολόγου, αλλά συνδυασμός επαναγοράς υφιστάμενων ομολόγων και έκδοσης νέου ομολόγου. Οι ομολογιούχοι έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν ομόλογα ΟΤΕ Plc που λήγουν το 2016 ή το 2018 και να επενδύσουν στο νέο ομόλογο που θα εκδοθεί και το οποίο θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

Μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά των ομολόγων λήξεως 2016 και 2018, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας του Ομίλου και την υλοποίηση της στρατηγικής του που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς για τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.

Ειδικότερα, η προσφορά επαναγοράς αφορά σε δύο ομόλογα της OTE plc (θυγατρικής του ΟΤΕ) που έχουν εκδοθεί με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ. Το πρώτο ομόλογο αρχικού ύψους 900 εκατ. και σημερινού υπολοίπου 630 εκατ. λήγει τον Μάιο του 2016 και έχει επιτόκιο 4,625% ετησίως, ενώ το δεύτερο ομόλογο ύψους 700 εκατ. ευρώ λήγει τον Φεβρουάριο του 2018 και έχει επιτόκιο 7,875% ετησίως. Το συνολικό ύψος των ομολόγων που θα επαναγορασθούν θα καθορισθεί εντός των επόμενων ημερών.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο ΟΤΕ επιτυγχάνει την επιμήκυνση της λήξης των δανειακών του υποχρεώσεων και τη βέλτιστη κατανομή τους σε βάθος χρόνου. Άλλωστε πρόθεση του ΟΤΕ δεν είναι ο μηδενισμός του δανεισμού -ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ήδη μειωθεί δραστικά– αλλά η αναδιάρθρωσή του.

Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση αναμένεται στις 2 Δεκεμβρίου 2015.
Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως joint bookrunners οι τράπεζες Citi, Deutsche Bank και HSBC και ως Co-Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι η ρευστότητά του Ομίλου ΟΤΕ σε συνδυασμό με τις θετικές χρηματοροές, καλύπτουν την αποπληρωμή του δανεισμού του και αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους της επιτυχίας της έκδοσης. O δανεισμός του ΟΤΕ ανέρχεται σε περίπου 2,15 δισ. ευρώ (Σεπτέμβριος του 2015), μειωμένος κατά σχεδόν 600 εκατ. σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2014. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε περίπου 1δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ έχει πιστοληπτική ικανότητα rating Caa2 από την Moody’s και Β+ από την Standard & Poor’s.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σχολίασε σχετικά: «Πρόκειται για την πρώτη διεθνή έκδοση ομολόγου από ελληνική εταιρεία εδώ και πάνω από ένα έτος αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην Ελλάδα και στον ΟΤΕ. Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο του ΟΤΕ αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής μας και επιβεβαιώνει τη σταθεροποίηση και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας». ​

Share.

Leave A Reply