Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

Υπέρ του πλήρους διαχωρισμού της ΒΤ, τάσσεται η Vodafone

0

Η Vodafone τάσσεται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού των υπηρεσιών της ΒΤ από το δίκτυο, όπως ανέφεραν οι Financial Times. Η εταιρεία έκανε την δήλωση αυτή εν όψει της ολοκλήρωσης στις 8 Οκτωβρίου της δημόσιας διαβούλευσης που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια η Ofcom, που είναι ο Εθνικός Ρυθμιστής θα ανακοινώσει τις αποφάσεις τους για την αναθεώρηση του κλάδου, που θα είναι και η βάση για τον καθορισμό του κανονιστικού πλαισίου που θα ισχύσει για τα επόμενα 10 χρόνια.

vodafone-bt

Η μελλοντική δομή της ΒΤ έχει γίνει το επίκεντρο της συζήτησης, λόγω των παραπόνων για το ρόλο της στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε οικιακούς χρήστες και σε ανταγωνιστές, που βασίζονται στο εθνικό δίκτυο της που χρησιμοποιεί και η ίδια για να προμηθεύει και τους δικούς τους πελάτες.

Οι FT αναφέρουν, ότι στην κατάθεσή της στην Ofcom, η Vodafone θα ισχυριστεί ότι η BT έχει εισπράξει κατά τα τελευταία 10 χρόνια 6,5 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες σε υπερβολικά κέρδη, μέσω της  Openreach, του κλάδου της που ελέγχει το εθνικό δίκτυο.

Η Vodafone εκτιμά ότι τα κέρδη αυτά δίνουν στη ΒΤ πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της που προσφέρουν ευρυζωνικές υπηρεσίες και επιδιώκει να πείσει την Ofcom να ασκήσει πιέσεις στην BT, για να διαχωρίσει εξ ολοκλήρου την Openreach σε ανεξάρτητο οργανισμό. Υποστηρίζει ότι με αυτή τη ρύθμιση, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια αυτόνομη επιχειρηματική υποδομή και θα δοθούν κίνητρα για να γίνουν επενδύσεις στην ανάπτυξη καλύτερων ευρυζωνικών δικτύων για όλους τους παρόχους λιανικής πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Η ΒΤ από τη δική της πλευρά δηλώνει ότι η Βρετανία ήταν το “πιο προηγμένο ψηφιακά έθνος στην κοινότητα των G20”, εν μέρει χάρη στις «επενδύσεις της πολλών εκατομμυρίων λιρών στην ευρυζωνικότητα». Σκοπεύει επίσης να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Vodafone χαρακτηρίζοντάς τις “παραπλανητικές” και θα υποστηρίξει ότι έχει φιλόδοξα σχέδια για την επόμενη δεκαετία που θα μετατρέψουν το Ηνωμένο Βασίλειο “από Superfast έθνος σε Utrafast”.

H Sky και η TalkTalk θα κάνουν παρόμοιες παρατηρήσεις στην Ofcom, υποστηρίζοντας και αυτοί ότι ο εμπορικός κλάδος της BT θα πρέπει να διαχωριστεί από το εθνικό δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών, θεωρώντας ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για την αύξηση των επενδύσεων σε πιο γρήγορες υπηρεσίες οπτικών ινών, για την επόμενη γενιά των on-line υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο .

Η Ofcom έχει αναγνωρίσει ότι ο πλήρης διαχωρισμός της BT είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται, ωστόσο, ο Ed Vaizey, υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ψηφιακή Οικονομία, υποστηρίζει τη διατήρηση της υπάρχουσας δομής.

Share.

Leave A Reply