Τι θα πληρώσουν τα Δίκτυα Κινητής μέχρι το 2016

0

Περίπου 180 εκατ. ευρώ είναι ο …λογαριασμός, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανανέωση αδειών χρήσης συχνοτήτων, που λήγουν φέτος και το 2016, στην περίπτωση του σεναρίου της πρωθύστερης διαδικασίας για τα αντίστοιχα δικαιώματα της Cosmote, με λήξη τον Αύγουστο του 2020.

Auction

Όπως έχει γράψει το infocom.gr την περασμένη Παρασκευή η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αφού έλαβε το πράσινο φως από τον υπηρεσιακό υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη ξεκίνησε, ως όφειλε, τη διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 24,5-26,5 GHz και στη ζώνη των 1800 MHz για τα 6 δικαιώματα των Vodafone, Wind που λήγουν το καλοκαίρι του 2016, θέτοντας τα δύο σχετικά κείμενα σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 12 Οκτωβρίου.

H έναρξη της διαδικασίας ειδικά για τα 24,5-26,5 GHz έχει καθυστερήσει και πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη των σχετικών δικαιωμάτων στο τέλος του έτους, αρχές του επομένου. Ο βασικός λόγος είναι η παντελής έλλειψη συνεργασίας για την προώθηση έστω και επειγόντων θεμάτων μεταξύ ΕΕΤΤ και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η Επιτροπή έστειλε επανειλημμένως σχετικά υπομνήματα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών συνοδευόμενα και από επιστολές των ενδιαφερόμενων εταιρειών, προκειμένου να δώσει την τυπική, ουσιαστικά, έγκρισή του για να ξεκινήσει η διαβούλευση, χωρίς να λάβει καμιά απάντηση

Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς επισημαίνουν ότι γενικότερα φέτος δεν έχει προωθηθεί κανένα ζήτημα και δεν έχουν επιλυθεί προβλήματα. Αντίθετα, οι εκκρεμότητες έχουν πολλαπλασιαστεί με βασικότερη αυτή της τοποθέτησης προέδρου στην ΕΕΤΤ. Η Επιτροπή δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις και να ολοκληρώσει διαδικασίες γιατί η θέση του προέδρου είναι κενή από τον Μάρτιο. Έτσι δεν είναι σαφές το πώς θα συνεχιστούν οι διαδικασίες που εκίνησαν για τις συχνότητες, όταν μετά από τη συλλογή των απόψεων της αγοράς θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, μεταξύ άλλων και για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών.

 

Αναλυτικότερα, με βάση τα κείμενα της δημόσιας διαβούλευσης:

  1. Για τις συχνότητες  στη ζώνη των 24,5-26,5 GHz τα διαθέσιμα δικαιώματα είναι 31 και εξ αυτών χρησιμοποιούνται τα 10 (τα οποία και λήγουν τέλος 2015 αρχές 2016) από τις εταιρείες Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet (κατά βάση είναι συχνότητες σταθερής ασύρματης πρόσβασης, ωστόσο οι εταιρείες κινητής τα χρησιμοποιούν και για να συνδέσουν σταθμούς βάσης με κέντρα). Η προτεινόμενη διαδικασία είναι δημοπρασία. Για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης η Επιτροπή προχώρησε σε συγκριτική αξιολόγηση των πρακτικών που ακολουθήθηκαν στην ΕΕ και σε χώρες της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών) για τη χορήγηση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 24,5-26,5 GHz. Κατέληξε ότι η τιμή πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ των 289.000  και 419.000 ευρώ για κάθε ένα δικαίωμα χρήσης και για χρονική διάρκεια δικαιώματος τα 15 έτη. Αυτό σημαίνει ότι το κατώτερο που θα εισπράξει το δημόσιο από αυτές τις συχνότητες θα είναι 8,9 εκατ. ευρώ (σε περίπτωση που διατεθούν όλες) και το ανώτερο 13 εκατ. ευρώ (η τάση είναι να λαμβάνεται το πάνω εύρος τιμής). Για το πακέτο αυτών των συχνοτήτων, όπου οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές, δεν είναι σαφές το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. Η μοναδική περίπτωση να προχωρήσει η δημοπρασία πριν τη λήξη των δικαιωμάτων, είναι να διοριστεί άμεσα πρόεδρος στην ΕΕΤΤ, κάτι εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και αν από τις εκλογές της Κυριακής προκύψει συμπαγής κυβέρνηση, ικανή να λάβει γρήγορα αποφάσεις. 
  2.  Στη ζώνη των 1800 MHz το 2016 λήγουν 6 δικαιώματα χρήσης που ανήκουν σε Vodafone και Wind. Το 2020 στο μεταξύ λήγουν τα αντίστοιχα 5 της Cosmote. Με δεδομένο ότι η τάση είναι να ομογενοποιούνται  οι άδειες ώστε να λήγουν ταυτόχρονα τα βασικά σενάρια που περιλαμβάνονται στη διαβούλευση είναι: Το πρώτο να παραταθούν τα δικαιώματα χρήσης του φάσματος για τις εταιρείες Vodafone, Wind ώστε να συμπέσει η λήξη τους με αυτή των δικαιωμάτων της Cosmote (δηλαδή 4.12.2020) και να γίνει τότε δημοπρασία για όλα τα δικαιώματα, για την παραχώρησή τους για 15 χρόνια. Στην περίπτωση του σεναρίου αυτού το δημόσιο από την παράταση των αδειών θα λάβει περί τα 58 εκατ. ευρώ (ως ενδεικτική τιμή βάσης λαμβάνεται αυτή που είχε αποφασιστεί το 2011). Το δεύτερο σενάριο είναι η δημοπρασία να γίνει εντός του 2016 και να συμπεριλάβει και τα δικαιώματα της Cosmote (τα οποία θα τα λάβει εκ νέου με διάρκεια 10 έτη και 9 μήνες προκειμένου να συμπέσει η λήξη τους με αυτά των Vodafone – Wind). Σε αυτή την περίπτωση το δημόσιο θα έχει έσοδα περίπου 175 εκατ. ευρώ. Η συνήθης πρακτική είναι να ακούγεται η γνώμη της αγοράς ωστόσο είναι σαφές πως ειδικά στη χρονική αυτή συγκυρία η πολιτική ηγεσία που θα λάβει τις αποφάσεις θα κινηθεί υπό την πίεση των δημοσιονομικών αναγκών. Υπάρχει και τρίτο σενάριο, το οποίο όμως δεν πληροί τον όρο της ομογενειοποίησης των αδειών: Η δημοπρασία για τις άδειες των Vodafone και Wind που λήγουν το 2016 να γίνει το έτος αυτό και η δημοπρασία για τα αντίστοιχα δικαιώματα της Cosmote επίσης τη χρονιά που λήγουν, δηλαδή το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η αμέσως προηγούμενη διαδικασία που αφορούσε τις συχνότητες του ψηφιακού μερίσματος είχε ολοκληρωθεί τέλος 2014 και είχε αποφέρει στο δημόσιο 381,1 εκατ. ευρώ.

Share.

Leave A Reply