Τι προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ για τις ΤΠΕ

0

Δίκτυα νέας γενιάς, 5G και υποσχέσεις για κίνητρα εγκατάστασης στην Ελλάδα επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας μέσω επιχειρηματικών πάρκων και κοιτίδων “clusters” καινοτομίας και εφευρετικότητας περιλαμβάνει το εκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, με την επικεφαλίδα «Δίκτυα», το οποίο δεν παραλείπει να επαναλάβει και την πρόταση για τη δημιουργία δικτύων WiFi σε δημόσιους χώρους για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

nd_grafia_0

Το αξιοσημείωτο είναι πως το πρόγραμμα της ΝΔ έχει αναφορά στα «Δίκτυα» (έτσι επιγράφεται ό,τι έχει να κάνει με τις ΤΠΕ – Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι σχετικό στα όσα έχει ανακοινώσει ως πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε τις προτάσεις.

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας ανακοίνωσε ομάδα στελεχών του κόμματος με επικεφαλής τον Τομεάρχη Λευτέρη Αυγενάκη Βουλευτή Ηρακλείου και τη συμμετοχή του γνωστού στην αγορά των Επικοινωνιών πρώην γενικού γραμματέα Επικοινωνιών Μενέλαου Δασκαλάκη.

Τα στελέχη της ΝΔ δεν παρέλειψαν να κάνουν και κριτική στα πεπραγμένα της απελθούσας κυβέρνησης λέγοντας πως το έργο που έχει να επιδείξει και στον τομέα των Δικτύων είναι «μηδενικό». Όπως ελέχθη «η μόνη πολιτική που ασκήθηκε ήταν αυτή της κατασυκοφάντησης της ανεξάρτητης αρχής αρμόδιας για θέματα τηλεπικοινωνιών, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), και η προσπάθεια  χειραγώγησής της.

Μοναδικό δείγμα γραφής το Σχέδιο Νόμου για την «αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης …» που δόθηκε στη διαβούλευση, και ευτυχώς δεν προχώρησε, αφού  εισάγει μια σειρά διατάξεων, οι οποίες καταστρατηγούν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό (με την επιβολή περιορισμένου αριθμού καναλιών που θα λάβουν άδεια) και λειτουργούν αναχρονιστικά (η τεχνολογία επιτρέπει το τηλεοπτικό πρόγραμμα να μεταφέρεται και με άλλους τρόπους) ενώ ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και εναλλακτικών πλατφορμών διανομής, όπως δικτυακή τηλεόραση (IPTV) και διαδικτυακή τηλεόραση.»  

Οι προτάσεις της ΝΔ συνοψίζονται στα εξής:

-Ανάπτυξη Δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς (NGAs). Σχεδιάζεται η ανάπτυξη δικτυακών υποδομών νέας γενιάς στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (2014-2020).

– Αξιοποίηση υφιστάμενων τηλεπικοινωνιακών υποδομών ασύρματων δικτύων και ανάπτυξη αυτών μέσω συνεγκαταστάσεων, network sharing για την δημιουργία δικτύων 5G.

– Χάραξη πολιτικής για την βέλτιστη χρήση φάσματος και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των δικτύων 4G και 5G, με ανακατανομή και αποδέσμευση φάσματος από υπηρεσίες που δεν αξιοποιούν σωστά το φάσμα, για την εκχώρηση προς χρήση σε δίκτυα νέας γενιάς. (Συχνότητες όπως 700 MHz, 1,5 GHz και 2,3GHz

– Εφαρμογή της παροχής κινήτρων για εγκατάσταση στην Ελλάδα επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας μέσω επιχειρηματικών πάρκων και κοιτίδων “clusters” καινοτομίας και εφευρετικότητας.

Στο αναλυτικό της κείμενο και στο σημείο που αναφέρεται στην υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακοίνωσης της Ε.Ε. “Στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά της Ευρώπης”, τίθενται στόχοι όπως η καλύτερη πρόσβαση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε “on line” αγαθά και υπηρεσίες, η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη των ψηφιακών δικτύων και υπηρεσιών, καθώς και η  δημιουργία δικτύων WiFi σε δημόσιους χώρους για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο διαδίκτυο. 

Share.

Leave A Reply