Επίτροπος της ΕΕ αμφισβητεί τις ενοποιήσεις στις Τηλεπικοινωνίες

0

Η Επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό Margrethe Vestager, σε δηλώσεις της αμφισβητεί το κύριο επιχείρημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που διατυπώνουν την ανάγκη συγχωνεύσεων και εξαγορών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Η Επίτροπος υποστηρίζει ότι, η μείωση του αριθμού των παρόχων είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, παρά το να αποτελέσει εφαλτήριο για αύξηση των επενδύσεων.

iqtz5sT5tgzQ

Σε ομιλία της σε συνέδριο στο Παρίσι, η κα.Vestager,  εξήρε τη θέση της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών ως παράδειγμα για την αυξημένη έμφαση στην καινοτομία και τις επενδύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Υποστήριξε ότι, ενώ οι κύριοι πάροχοι κάθε κράτους-μέλους υποστηρίζουν ότι οι συγχωνεύσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι απαραίτητες προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις, στην πραγματικότητα “…δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι αυτή ότι αυτό είναι το θέμα”. Αντίθετα είπε ότι υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις ότι “η υπερβολική συγκέντρωση, μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μείωση του ανταγωνισμού και πιο ακριβά τιμολόγια για τους καταναλωτές, αλλά ότι μειώνει επίσης τα κίνητρα στις εθνικές αγορές να καινοτομούν».

Χρησιμοποίησε σαν παράδειγμα την FreeMobile, τη νεότερο και τέταρτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία η οποία πυροδότησε ένα πόλεμο τιμών, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή ωφέλησε τον ανταγωνισμό και οδήγησε σε ένα υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων στη γαλλική αγορά κινητής τηλεφωνίας. Η Vestager επίσης σημείωσε ότι έχει ιστορία έχει αποδείξει ότι οι κύριοι πάροχοι προβαίνουν σε καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης τους και περιορίζουν την πρόσβαση σε εναλλακτικούς παρόχους οι οποίοι αποτελούν μια σημαντική πηγή νέων επενδύσεων.

Share.

Leave A Reply