Η Amazon στο στόχαστρο Ευρωπαϊκής αντιμονoπωλιακής έρευνας

0

Επίσημη έρευνα κίνησε η ευρωπαϊκή επιτροπή κατά των μονοπωλίων για την Amazon και ειδικότερα στον τομέα των e-books, ανοίγοντας ένα ακόμη νέο μέτωπο αντιπαράθεσης της ΕΕ απέναντι στους παγκόσμιους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

amazon

Η έρευνα ενισχύει την πίεση στην εταιρία του Jeff Bezos όσον αφορά στις online πωλήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν στοχοποιηθεί για τους χαμηλούς συντελεστές φορολογίας που αποδίδουν στο Λουξεμβούργο.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή δήλωσε επίσης πως θα εξετάσει συγκεκριμένες ρήτρες που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις της Amazon με τους εκδότες.

Οι ρήτρες αυτές προβλέπουν ότι οι εκδότες που συνεργάζονται με την Amazon οφείλουν να γνωστοποιούν στην εταιρία, τυχόν ευνοϊκότερους, ή εναλλακτικούς όρους που τους προσφέρουν οι ανταγωνιστές της, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Amazon θα προσφέρει όρους τουλάχιστον το ίδιο καλούς με εκείνους των αντιπάλων.

Η επιτροπή σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συνιστά παραβίαση των αντί-μονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ οι οποίοι σκοπό έχουν να αποτρέπουν την κατάληψη δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, όπως και την εφαρμογή περιοριστικών επιχειρηματικών πρακτικών.

Ωστόσο η Amazon υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες με τους εκδότες είναι νόμιμες και με γνώμονα το καλό των αναγνωστών. Συγκεκριμένα δήλωσε «ανυπομονούμε να αποδειχθεί αυτό στην επιτροπή καθώς θα συνεργαστούμε πλήρως κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

Τον Απρίλιο, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ξεκίνησε μία επίσημη έρευνα για τον διαδικτυακό κολοσσό τις επιχειρηματικές πρακτικές της Google όσων αφορά τα αποτελέσματα αναζήτησης στον ιστό, και αργότερα φέτος πρόκειται να διεξάγει εφ’όλης της ύλης επιθεώρηση των πρακτικών χρήσης και διαχείρισης για τις online πλατφόρμες.

Επίσης οι υπεύθυνοι της ΕΕ για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές, εξετάζουν σε βάθος τις ευρωπαϊκές φορολογικές υποθέσεις της Apple, καθώς και την αλυσίδα καφέ Starbucks, τοποθετώντας τις αμερικανικές πολυεθνικές στο επίκεντρο των ανησυχιών σε ότι αφορά τις χαμηλές εταιρικές φορολογικές τους συμφωνίες με μικρά κράτη μέλη της ΕΕ.

Share.

Leave A Reply