Το τέλος της On και το μέλλον της Forthnet

0

Η κατάσταση στη χώρα και η διάχυτη αβεβαιότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί τροχοπέδη στις εξελίξεις αναφορικά με τη Forthnet, ωστόσο, η πίεση για αποφάσεις αυξάνεται και πλέον καθοριστική είναι η στάση των πιστωτριών τραπεζών.

billardI

Παράγοντας πίεσης για τη Forthnet, εκτός από τον δανεισμό της (325 εκατ. ευρώ) είναι και η έλλειψη ρευστότητας. Στον ισολογισμό της για το πρώτο τρίμηνο τα ταμειακά διαθέσιμα εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα (6,3 εκατ. ευρώ έναντι 33,4 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014 (τότε είχε ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ) και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι μέτοχοί της θα την χρηματοδοτήσουν εκ νέου.

Η απάντηση με βάση τις εκτιμήσεις είναι αρνητική, όσο αφορά τον βασικό της μέτοχο την αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) με 44%. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΙΤ, επιθυμεί να αποχωρήσει από την ελληνική εταιρεία και πλέον αντιμετωπίζει διαφορετικά, από ότι ένα χρόνο πριν, το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την εισηγμένη από τις μεγαλύτερες ελληνικές τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις. Από την πλευρά των Vodafone – Wind (η πρώτη κατέχει περίπου το 6,7% των μετοχών της Forthnet και η δεύτερη περίπου 33,3%)  η όποια χρηματοδότηση θα μπορούσε να έρθει μόνον εφόσον ο έλεγχος της εισηγμένης περάσει στη δική τους ευθύνη.

Πάντως, στο στρατόπεδο των Vodafone– Wind το ενδιαφέρον για τη Forthnet διατηρείται. Δεν είναι σαφές αν το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά του ΟΤΕ που έχει υποβάλλει μη δεσμευτική προσφορά μόνον για τη Nova. 

Τις μέρες αυτές λήγει η διάρκεια της συμφωνίας που έχουν οι δύο εταιρείες και αναφέρεται στο δικαίωμα προαίρεσης της Vodafone να εξαγοράσει από τη Wind ένα επιπλέον ποσοστό 13,25% της Forthnet έναντι 12,4 εκατ. ευρώ, ποσό που η διοίκηση της Wind το υπολογίζει «ως απευθείας επιρριπτόμενο στην από κοινού εξαγορά της εισηγμένης» (σχετική αναφορά στον ισολογισμό της Wind για το 2014). Ο στόχος της συμφωνίας αυτής είναι οι δύο εταιρείες να μοιραστούν στη μέση το σημερινό ποσοστό τους στη Forthnet. Εκτιμάται ότι η εν λόγω συμφωνία μεταξύ των δύο θα ανανεωθεί για όσο διάστημα χρειασθεί, καθώς στη παρούσα συγκυρία δεν είναι ορατό, εξαιτίας των μακροοικονομικών της χώρας, πότε θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης. Στα δεδομένα των Vodafone – Wind συμπεριλαμβάνεται και η άρνηση των τραπεζών να κάνουν δεκτό το αίτημά τους για «κούρεμα» του χρέους της εισηγμένης.

Την ίδια στιγμή στο στρατόπεδο της Forthnet κυριαρχεί η διαπραγμάτευση με τις Εθνική και Πειραιώς. Η εισηγμένη χρειάζεται συμφωνία με τις τράπεζες επειγόντως, καθώς η ανοχή τους για την αποπληρωμή των δόσεων κεφαλαίου τελειώνει 30 Ιουνίου 2015. Εκκρεμούν δόσεις συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ. Για να πείσει τις τράπεζες η εισηγμένη, πρέπει να τους παρουσιάσει ένα βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο. Παράλληλα η Forthnet έχει θέσει στο τραπέζι της συζήτησης, ως μέρος της συμφωνίας, τη σύναψη ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με προτίμηση στους παλαιούς μετόχους. Η πρότασή της έχει ξαφνιάσει την αγορά καθώς το ποσό που ζητεί είναι ίσο με τη σημερινή κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο (περίπου 99 εκατ. ευρώ) αλλά και γιατί οι μέτοχοί της θα χρειασθεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και αν δεν το πράξουν, θα πρέπει να επενδύσει στην εισηγμένη τρίτος φορέας ή οι ίδιες οι τράπεζες. Το τελευταίο θα σημαίνει ουσιαστικά πως ο έλεγχος της εισηγμένης θα περάσει στα πιστωτικά ιδρύματα.

Να σημειωθεί σχετικά πως καταγράφονται ενστάσεις για το κατά πόσον συνεχίζει να είναι σε ισχύ η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές.

Ωστόσο, η Forthnet είναι μια μεγάλη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με πελάτες 818.795 μοναδικά νοικοκυριά, ενώ αυτό που την καθιστά ελκυστικότερη είναι το τηλεοπτικό της περιεχόμενο και η δυνατότητά της να πουλά συνδυαστικά σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση στο διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση. Όμως, για να μπορέσει να διατηρήσει και να αυξήσει την πελατεία της χρειάζεται κεφάλαια για να επενδύει. Όποια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία έπαψε να έχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων είτε έκλεισε (με πιο πρόσφατο παράδειγμα την OnTelecoms) είτε απορροφήθηκε από άλλη εταιρεία. Και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι οι συνδρομητές αυξάνονται χωρίς προσφορές. Να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η Nova πρόσθεσε μόνον 70 συνδρομητές, ενώ η ανταγωνιστική συνδρομητική πλατφόρμα ΟΤΕ TV 13.364.

Είναι σαφές ότι η όποια εξέλιξη σχετικά με τη Forthnet εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες και το κατά πόσον θα θελήσουν το επόμενο διάστημα να πιέσουν και φυσικά από το «παζάρι» για το τίμημα της εξαγοράς του ποσοστού της ΕΙΤ που – μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – πιθανότατα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο μεταξύ, παρελθόν θα αποτελέσει σύντομα για την τηλεπικοινωνιακή αγορά ακόμα μια εταιρεία, η On Telecoms η οποία έχει υποβάλλει αίτημα πτώχευσης και παράλληλα έχει ειδοποιήσει τους συνδρομητές της να αλλάξουν πάροχο. Η περίπτωσή της είναι χαρακτηριστική. Ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, ωστόσο, η οικονομική κρίση στη χώρα, αλλά και η συγκέντρωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, δημιούργησαν την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις που προφανώς οι μέτοχοι της On δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν. Από την απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς το 2001 (ουσιαστικά το 2006) 14 εταιρείες έκλεισαν (AltecTelecoms, Grapes, Intraconnect, Teledome, Telepassport κ.α.) ενώ άλλες 12 συγχωνεύτηκαν (hellas online, Vivodi κ.λ.π.). Έχουν απομείνει 5 εταιρείες και η συγκέντρωση συνεχίζεται…

Share.

Leave A Reply