Νέα μπαταρία από αλουμίνιο που φορτίζει σε ένα λεπτό

0

Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι κατάφεραν να κατασκευάσουν από αλουμίνιο, μία φθηνή, μακράς διαρκείας και ευέλικτη μπαταρία κατάλληλη για χρήση σε smartphones, η οποία έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι μπορεί να φορτιστεί σε μόλις ένα λεπτό.

aluminum-battery

Οι ερευνητές, που κατέγραψαν λεπτομερώς την ανακάλυψή τους στο διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό “Nature”, δήλωσαν ότι η νέα μπαταρία ιόντων αλουμινίου, έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, που χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Εκτός από την ταχύτατη επαναφόρτιση, η νέα μπαταρία αλουμινίου είναι ασφαλέστερη από τις υπάρχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου, η οποία περιστασιακά παρουσιάζουν αστοχίες που οδηγούν σε υπερθέρμανση σε βαθμό ανάφλεξης.

το θετικό αποτέλεσμα των ερευνών με σκοπό την κατασκευή μπαταρίας από αλουμίνιο με τα χαρακτηριστικά του χαμηλού βάρους και της ταχείας επαναφόρτισης, ήρθε μετά από πολυετείς προσπάθειες. τη λύση έδωσε η ομάδα του καθηγητή χημείας Hongjie Dai στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, η οποία έκανε τη σημαντική ανακάλυψη ότι ο συνδυασμός γραφίτη και αλουμινίου δημιουργούσε την αναγκαία ροή φορτίων για την παραγωγή εκμεταλλεύσιμης ενέργειας.

Τέλος οι ερευνητές σημειώνουν ότι, ενώ μία μπαταρία ιόντων-λιθίου μπορεί να διαρκέσει περίπου 1.000 κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης, η νέα μπαταρία αλουμινίου ήταν σε θέση να συνεχίσει να αποδίδει μετά από περισσότερους από 7.500 κύκλους.

Η ίδια η κατασκευή της μπαταρίας της επιτρέπει να καμφθεί ή να διπλωθεί, επιτρέποντας την ακόμη καλύτερη εκμετάλλευση χώρου σε φορητές συσκευές, ενώ πάντα σύμφωνα με τη δημοσίευση του Nature, μεγαλύτερες μπαταρίες αλουμινίου θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ασταθή ή χρονικά περιορισμένη απόδοση.

Share.

Leave A Reply