Σε μετωπική οδηγούνται κανάλια-κυβέρνηση για τις άδειες

0

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η διαμάχη της κυβέρνησης με τα τηλεοπτικά κανάλια τα οποία, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, υποστηρίζουν ότι όχι μόνον δεν χρωστούν 24,1 εκατ. ευρώ στο δημόσιο για τις συχνότητες, αλλά το ποσό αυτό τους το οφείλει το δημόσιο και θα πρέπει να τους το καταβάλλει.

tremi_pappas

Όπως σημειώνεται «κακώς εκδόθηκαν πράξεις υπολογισμού τελών χρήσης συχνοτήτων για το έτος 2012 και πέραν, δεδομένου ότι από το έτος αυτό οι τηλεοπτικοί σταθμοί μέλη μας δεν είχαν την χρήση των συχνοτήτων που είχαν παραδοθεί στους παρόχους δικτύου».

Την ίδια στιγμή με εκτενή δημοσιεύματα δίνεται εμμέσως και η απάντησή τους για το ποσό των 350 εκατ. ευρώ που έχει υπολογίσει η νέα κυβέρνηση ότι θα εισπράξει από ένα διεθνή διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Ειδικότερα, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) στην προαναφερόμενη επιστολή την οποία έδωσε και στη δημοσιότητα αφού σημειώνει ότι «οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις μέλη της Ένωσης μας, με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι με σειρά υπουργικών αποφάσεών σας, που εκδόθηκαν χθες, 2 Απρίλιου 2014, επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις μέλη της Ένωσης μας, αναδρομικά, τέλη χρήσεως συχνοτήτων για τα έτη 2011 έως και 2014, συνολικού ύψους 24.150.633,93 ευρώ» καταλήγει ως εξής:

«Για τις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 2012 (δύο φορές βουλευτικές εκλογές), 2014 (ευρωεκλογές) και 2015 (βουλευτικές εκλογές) το ελληνικό δημόσιο, που χρηματοδότησε μέσω του airtime των τηλεοπτικών επιχειρήσεων την προβολή των προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων, για αυτή την δωρεάν παροχή του, οφείλει προς τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις το ισόποσο των 24.170.850 ευρώ (κατά την αναλογία που οι ως άνω υπουργικές αποφάσεις επιμέριζαν ανά τηλεοπτική επιχείρηση την αξία του airtime της). Το ποσόν αυτό πρέπει να επιστραφεί αυτούσιο και τοις μετρητοίς και από τους χρόνους που έγινε η χρήση του airtime τους. Προφανώς θα συμφωνείτε ότι η μη επιστροφή του ποσού αυτού θα σημαίνει αφενός μεν ότι ένα σύγχρονο κράτος προβαίνει σε δήμευση περιουσίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων και αφετέρου ότι δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του προς τους (ακούσιους) δανειστές του.»

Οι εταιρίες – μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι: ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA), ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε. (ANTENNA), ΕΙΔΗΣΕΙΣ DOTCOM ΑΝΩΝ. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ TV), ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV A.E. (m.), ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ (STAR) και ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. (MEGA).

Την ίδια στιγμή η είσπραξη ποσού 350 εκατ. ευρώ από τις άδεις λειτουργίας χαρακτηρίζεται «απολύτως ανεδαφικός και μη ρεαλιστικός στόχος». Ως επιχειρήματα τα τηλεοπτικά κανάλια αναφέρουν ότι το 2014 έκλεισε για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου με ζημιές ύψους 50 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δεν καταβάλλεται τίμημα για το περιεχόμενο (άδεια λειτουργίας) παρά μόνον για το δίκτυο, αλλά και όπου καταβάλλεται αυτό είναι συμβολικό.

Share.

Leave A Reply