Αναγκαία η παράταση ενός χρόνου για το ΕΣΠΑ

0

Απολύτως αναγκαία είναι πλέον η παράταση ενός χρόνου για το ΕΣΠΑ, διαφορετικά, με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, το πιθανότερο είναι η χώρα μας να απολέσει αρκετά εκατ. ευρώ, όπου μόνον για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση κινούνται στην περιοχή των 400 εκατ. ευρώ.

neo_espa-1

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται αρκετά έργα που εκτελεί για λογαριασμό διαφόρων φορέων η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) και τα οποία με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ώστε να μπορούν να κλείσουν οι τυπικές διαδικασίες χρηματοδότησής τους (η αναγκαία και …μπόλικη γραφειοκρατεία) μέχρι το τέλος του έτους.

Σε αυτά περιλαμβάνεται το έργο για το Μουσείο της Ακρόπολης, εξαιτίας και της πολυπλοκότητάς του, ενώ το Σύζευξις 2, συνολικού προϋπολογισμού 616 εκατ. ευρώ, το πιθανότερο είναι πως θα χρειασθεί μεγαλύτερη συνδρομή από τα κονδύλια του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος 2014-2020 ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) αφού διαρκώς λιγοστεύει ο χρόνος έως το τέλος του ΕΣΠΑ και οι αναθέσεις δεν έχουν προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος. Στην ΚτΠ δεν έχει οριστεί διακομματική επιτροπή και εκκρεμούν διαδικασίες που άπτονται των ενστάσεων όπως π.χ. στο έργο Υποδομές Ασφάλειας μετά τη δικαίωση της Globo στο αρμόδιο δικαστήριο.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν με το ΕΣΠΑ άγνωστη είναι η τύχη της έναρξης του ΣΕΣ όσο αφορά τις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών).

Ανοιχτό είναι ποιος φορέας της κεντρικής κυβέρνησης θα διαχειριστεί το πρόγραμμα, το τελικό ύψος του, καθώς και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει.

Share.

Leave A Reply