Αναβάλλεται για το 2019 η κατάργηση των τελών περιαγωγής

0

mobile-roaming-570x300

Από καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει την ανάγκη κατάργησης των τελών περιαγωγής, βλέποντας ότι το κόστος αποτελούσε σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην χρήση mobile data από τους ταξιδιώτες. Η Επιτροπή είχε καταθέσει σχετική έρευνα της βάσει της οποίας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χάνουν μια αγορά περίπου 300 εκατομμυρίων χρηστών, λόγω των επιβαρύνσεων του κόστους περιαγωγής.

Η επίτροπος Ψηφιακής Σύγκλισης Neelie Kroes μάλιστα, δεν είχε διστάσει το 2012, να αντιπαρατεθεί δημοσίως  με τους CEO’sτων παρόχων που τη σκηνή του Mobile World Congress 2012αντιτίθονταν σθεναρά, όπως είναι φυσικό, στην προοπτική μείωσης των εσόδων τους.

Το 2014, η πίεση της Επιτρόπου Neelie Kroes, απέδωσε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση των τελών περιαγωγής εντός της Ε.Ε., με ισχύ την 1/1/2016. Η απόφαση αυτή πρέπει όμως να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Χθες όμως το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε να μη στηρίξει την πρόταση βάζοντας φραγμό στην ολοκληρωτική κατάργηση των τελών περιαγωγής και προτείνοντας την εφαρμογή μιας μορφής «πολιτικής ορθής χρήσης» που απαλλάσσει από τη χρέωση περιαγωγής έναν -μικρό- όγκο δεδομένων και θα την θέτει σε ισχύ όταν αυτός ο όγκος ξεπεραστεί.

Με την ίδια απόφαση το Συμβούλιο Υπουργών Επικοινωνιών δεσμεύεται να επανεξετάσει από τα μέσα του 2018 την κατάργηση των τελών περιαγωγής, ουσιαστικά μεταφέροντας την κατάργησή τους στην αρχή του 2019.

Share.

Leave A Reply