The shape of the things to come !

0

20150301_211147

Σήμερα που έπεσε λίγο ο πυρετός των συσκευών, άρχισαν όλοι να βλέπουν την αγωνία της αγοράς για το ιερό δισκοπότηρο, που ονομάζεται “next big thing”.

Σε αντίθεση με κάποιους που δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος των αλλαγών, πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια των τελευταίων ετών. Τα πράγματα αλλάζουν και αλλάζουν δραματικά. Οποίος δεν πάρει χαμπάρι τι παίζεται θα βρεθεί απλά εκτός παιχνιδιού.

Κατ αρχάς έχει αρχίσει για τα καλά η μάχη των payments και οι τρεις μονομάχοι (Apple, Samsung, Google) έχουν ο καθένας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Εσείς πιστεύετε ότι αν δεν υπήρχε ενδιαφέρον και προοπτική θα έμπαιναν αυτοί οι τρεις γίγαντες στον κόπο; Άσε που όλα δείχνουν ότι δεν θα μείνουν μόνο τρεις…

Το επόμενο, είναι ότι η αγορά ετοιμάζεται για το 5G, το οποίο όταν θα έρθει θα βρει πολλούς “σαν έτοιμους από καιρό”. Στην ουσία αυτή τη στιγμή το internet of things (IoT) μοιάζει να κάνει τα πρώτα του βήματα. Από αυτούς τους τολμηρούς θα προκύψουν οι αυριανοί ηγέτες της συγκεκριμένης κατηγορίας όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και του 5G.

poweredvf

 

Θυμηθείτε πόσοι προσπαθούσαν με το WAP και το “Mobile Internet” κάνοντας τη δουλεια τους με δυσκολία μέχρι που ήρθε το 3G (και στη συνέχεια το 4G) και άνοιξε μια τεράστια αγορά.

Βέβαια, θα πείτε ότι μοιάζει να ασχολούνται όλοι με το 5G ξεχνώντας ότι ακόμα έχουμε 4G. Τελικά η αίσθηση μας είναι ότι αυτό το παιδί μάλλον δεν θα προλάβει να μεγαλώσει…. Αν ωστόσο σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν περιοχές με GPRS -μιλάμε για τον αναπτυγμένο κόσμο, αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι ασχολούνται με λάθος πράγματα.

Αλλάζουν επίσης πολλά πράγματα στην αγορά. Οι CEO’s μίλησαν για μια ενιαία και “τίμια” αγορά. Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί μια λύση με τους ΟΤΤ. Το ακούμε κάθε χρόνο και όσο δεν βρίσκεται λύση και αυξάνουν οι απαιτήσεις για επενδύσεις, τόσο θα μεγαλώνει και η νευρικότητα της αγοράς.

Από την άλλη μεριά στου Zuckerberg την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Ο τύπος είπε μια από τα ίδια που είχε πει πριν από ένα χρόνο. Εντάξει, μας είπε τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Internet.com που ανακοίνωσε πέρσι, αλλά αυτό δε σημαίνει και πολλά πράγματα γιατί πολύ απλά, θέλει να βάλει χέρι, συγνώμη σύνδεση εννοούσα στα 2/3 του πληθυσμού της γης που δεν έχουν. Ε, και φυσικά δε το κάνει από την καλή του καρδιά, αλλά γιατί βλέποντας ότι η αγορά στις ανεπτυγμένες χώρες τείνει να ταβανώσει θέλει να διευρύνει το target group.

Με τη σειρά της η Google θέλει να γίνει  MVNO. Όπως δήλωσε ο κος Sundar Pichai, Senior VP, το hardware, το software και το connectivity πρεπει να ειναι ενα εννιαίο προϊόν. Η αλήθεια είναι ότι μιλάει εκ του ασφαλούς, αφού η Google μπορεί να γίνει δίκτυο αλλά τα δίκτυα είναι μάλλον απίθανο να γίνουν ποτέ Google. Εκτός αν…

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει είχε πει ο ποιητής. Στη Βαρκελώνη όμως σε κάνει υπερήφανο. Δεν είναι μόνο οι ενδιαφέρουσες παρουσίες στο Ελληνικό περίπτερο. Είναι παράλληλα η Upstream στο Hall 2, η ADAPTit στο Hall 6, η GLOBO -που globaρει- πολύ πετυχημένα στο 8.1 και η Intracom στο Hall 6 που έχει πιο ολοκληρωμένη παρουσία από κάθε άλλη φορά.

Η Alcatel One Touch μας εξέπληξε ευχάριστα τόσο με τις συσκευές της -4G σχεδόν στο σύνολο τους. Οι τιμές ξεκινούν από 49 ευρω και καλύψουν όλα τα segments της αγοράς. Μια ακόμη πρωτοπορία είναι ότι δεν βγάζει πολλά διαφορετικά μοντέλα αλλά το ίδιο μοντέλο (ίδιο όνομα) σε διαφορετικές εκδόσεις, διαστάσεις οθόνης και ενίοτε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τέλος βρήκαμε πολύ μοδάτα και ζωντανά τα νέα χρώματα.

Share.

Leave A Reply