Παρασκευή, 9 Ιουνίου

Ανώτερα των εκτιμήσεων τα οικονομικά αποτελέσματα της Lenovo

0

Το Lenovo Group ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο, το οποίο τελείωσε στις 31 Δεκέμβρη 2014, δείχνοντας μια ισχυρή θέση στον κλάδο των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και μια γρήγορη εξέλιξη στην ενσωμάτωση της Motorola Mobility (Motorola) καθώς και στις επενδύσεις πάνω στον x86 server (System x) που ανήκε στην IBM. Τα τριμηνιαία έσοδα ανήλθαν στα US$14.1 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας 31% αύξηση από το προηγούμενο έτος.

N80_Lenovo-Building

Τα προ-φόρων κέρδη προ-non-cash, Μ&Α εξόδων κατά το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν στα US$348 εκατομμύρια, 8% πάνω από το προηγούμενο έτος. Αυτά τα μη λειτουργικά, non-cash, έξοδα συγχωνεύσεων (M&A) ανήλθαν σε US$74 εκατομμύρια και περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις όπως αποσβέσεις άυλων περιουσιακών στοιχείων και τόκους γραμματίων από τις επενδύσεις σε Motorola και IBM System x. Συμπεριλαμβανομένων αυτών των εξόδων, το προ-φόρου εισόδημα ήταν US$274 εκατομμύρια, 15% λιγότερα από τον προηγούμενο χρόνο. Αντιστοίχως, το καθαρό εισόδημα του τρίτου τριμήνου ήταν US$253 εκατομμύρια, 5% κάτω, ενώ τα καθαρά, προ-non-cash, Μ&Α λογιστικών εξόδων κέρδη, ήταν US$327 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 23%.

Οι βασικές δραστηριότητες της Lenovo πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παραμένουν ισχυρές δεδομένου ότι η προσθήκη των επιχειρήσεων των Motorola και System x οδηγούν σε ένα σημαντικό μετασχηματισμό και διαφοροποίηση. Η ισορροπία έχει γίνει μια σημαντική δύναμη για τη Lenovo: οι υπολογιστές αντιπροσωπεύουν το 65% των εσόδων της εταιρείας, ενώ η Mobile προσφέρει το 24% και η Enterprise το 9%. Μόλις ένα χρόνο πριν, οι υπολογιστές αντιπροσώπευαν το 81% των επιχειρήσεων της Lenovo.

«Αυτό το τρίμηνο, είμαστε στη γραμμή εκκίνησης ενός νέου αγώνα, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχουμε τη σωστή στρατηγική, κάναμε τις σωστές εξαγορές και λειτουργήσαμε καλά σε παγκόσμιο επίπεδο, επομένως είμαι σίγουρος ότι είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε» δήλωσε ο Yuanging Yang, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lenovo. «Οι βασικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών διατήρησαν την ηγετική τους θέση και την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας. Οι δυο νεοαποκτηθείσες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν μεγάλη ταχύτητα κίνησης κατά το πρώτο τρίμηνο μετά την ένταξή τους. Η Motorola είναι ήδη μια παγκόσμια δύναμη: για πρώτη φορά πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια μονάδες μέσα στο τρίμηνο και τώρα επανεντάσσεται στην αγορά της Κίνας. Εν τω μεταξύ, έχουμε ένα δυνατό ξεκίνημα με την ενσωμάτωση της System x, ενώ παράλληλα τη βελτιώνουμε και την αναπτύσσουμε, αξιοποιώντας τη λειτουργική αρτιότητα και αποτελεσματικότητα της Lenovo για να είναι πιο ανταγωνιστική.

Εξακολουθώ να είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα ανταποκριθούμε σε όλες τις οικονομικές μας δεσμεύσεις αυτή τη χρόνια, καθώς επίσης ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για να κερδίσουμε μακροπρόθεσμα».

Τα μικτά κέρδη της εταιρείας για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο αυξήθηκαν 54% μέσα σε ένα χρόνο, σε US$2.1 εκατομμύρια, με μικτό περιθώριο 14.9%. Τα λειτουργικά κέρδη για το τρίμηνο μειώθηκαν 3% μέσα σε ένα χρόνο, στα US$325 εκατομμύρια. Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο ήταν 2.32 US cents, ή 17.99 HK cents. Οι καθαρές ταμειακές εισροές, όπως φαίνονται τη 31 Δεκέμβρη 2014, ανήλθαν στα US$1.3 εκατομμύρια.

Η καινοτομία στη Lenovo συνεχίζει να οδηγεί σε μετασχηματισμό του επιχειρηματικού της μοντέλου και να προσφέρει εντυπωσιακά προϊόντα που οδηγούν σε υψηλές πωλήσεις και κερδοφορία. Τον Οκτώβρη, η εταιρεία προχώρησε σε ένα μεγάλο, παγκόσμιο λανσάρισμα προϊόντων, ανακοινώνοντας τη νέα σειρά των Yoga convertible PCs και tablets. Η Lenovo κέρδισε τον αριθμό ρεκόρ των 77 βραβείων στο Consumer Electronics Show στις αρχές του Ιανουαρίου σε όλες τις κατηγορίες – υπολογιστές ( όπου το ελαφρύτερο LaVie laptop της Lenovo κέρδισε τις ύψιστες τιμητικές διακρίσεις στην επίδειξη), tablet, smartphone, εφαρμογές, λογισμικό και περιφερειακά – δείχνοντας το ξεχωριστό της εύρος και βάθος στην προϊοντική καινοτομία.

 

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS GROUP

Στον τομέα των PC (PC GROUP), όπου περιλαμβάνονται υπολογιστές και ταμπλέτες των Windows, οι πωλήσεις της Lenovo ήταν 9.2 δισεκατομμύρια δολάρια με ένα ρεκόρ κερδών προ-φόρων (PTI) της τάξης των 494 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Lenovo απέστειλε 16 εκατομμύρια υπολογιστές μέσα στο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 4,9 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος, με συνολικό μερίδιο αγοράς 20 τοις εκατό. Παράλληλα, η Lenovo πούλησε το εκατοστό εκατομμυριοστό ThinkPad, σημειώνοντας ένα ιστορικό ορόσημο για αυτή τη θρυλική μάρκα.

Στο Mobile Business Group ή MBG, το οποίο περιλαμβάνει προϊόντα από την επένδυση της Motorola, Lenovo κινητά τηλέφωνα, Android Tablets και τηλεοράσεις, οι πωλήσεις της Lenovo ήταν 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια δημιουργώντας αρνητικό PTI 89 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Motorola πούλησε περισσότερες από 10 εκατομμύρια μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 118 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος, προσθέτοντας US$1.9 δισεκατομμύρια στα έσοδα του MBG. Εν αναμονή της επανεισόδου στην Κίνα, η Motorola είναι σε καλό δρόμο για να είναι κερδοφόρα μέσα στα επόμενα 4 με 6 τρίμηνα.

Ο συνδυασμός των πωλήσεων συσκευών της Motorola και της Lenovo μετέτρεψαν τη Lenovo σε μια πραγματικά παγκόσμια δύναμη, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία smartphones μετά τη Samsung και την Apple και ένα υπολογίσιμος ανταγωνιστής τους. Μαζί, οι δύο μάρκες είχαν σχεδόν 6,6 τοις εκατό του μεριδίου της αγοράς, που αντιστοιχεί σε αύξηση 78 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος. Το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς tablet ήταν 4,8 τοις εκατό, με 3,7 εκατομμύρια πωλήσεις, αυξανόμενο κατά 9 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος, που τροφοδοτείται από την εμφάνιση του τελευταίου Yoga Tablet.

Σε αντίθεση με πολλούς μικρότερους παίκτες στην αγορά κινητής τηλεφωνίας που βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια επιβράδυνση στην αγορά της Κίνας, η Lenovo οδηγεί τώρα περίπου το 60 τοις εκατό του όγκου των κινητών τηλεφώνων της έξω από την Κίνα, έχοντας εισέλθει σε 67 χώρες τα τελευταία δύο χρόνια. Η Lenovo έχει διαμορφώσει το μέγεθος, τη διανομή και το χαρτοφυλάκιο IP που απαιτείται για να ανταγωνιστεί σε όλο τον κόσμο και να αμφισβητήσει τους δύο κορυφαίους παίκτες. Και, καθώς οι τάσεις στα smartphones μετακινούνται από το premium στο mainstream, και από τις ώριμες στις αναδυόμενες αγορές, η Lenovo είναι στην ιδανική θέση για να εκμεταλλευτεί αυτά τα επόμενα κύματα ανάπτυξης και να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις περί κερδοφορίας μετά την απόκτηση της Motorola.

Στο Enterprise Business Group ή EBG, που περιλαμβάνει servers, λογισμικό και υπηρεσίες που πωλούνται τόσο υπό το εμπορικό σήμα της Lenovo ThinkServer αλλά και του System x business unit, οι πωλήσεις ήταν 1,2 δις δολάρια. Οι πωλήσεις του System x unit ήταν 986 εκατομμύρια δολάρια. Μόλις 90 ημέρες μετά την ένταξη του System X, το EBG είχε θετικό λειτουργικό PTI, παρ΄ όλο που το πρότυπο PTI του – το οποίο περιελάμβανε non-cash, M&A στοιχεία – ήταν αρνητικό κατά 42 εκατομμύρια δολάρια. Είναι σταθερά σε καλό δρόμο για να γίνει μία επιχείρηση των 5 δις δολαρίων με καλύτερα περιθώρια από την αγορά των PC σε 1 χρόνο.

Ο συνδυασμός πωλήσεων Lenovo ThinkServer και System x servers έφερε τη Lenovo στην 3η θέση παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 10,4 τοις εκατό. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό μέσα στο χρόνο από τότε που η Lenovo ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει το System x, η δραστηριότητά της σταθεροποιείται, με ταχεία επιτυχία στην Κίνα καθιστώντας την νούμερο ένα στην εν λόγω αγορά, ενώ ταυτόχρονα επωφελείται από την πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες στις 160 χώρες που δεν ήταν προηγουμένως διαθέσιμες στην IBM ή στη Lenovo.

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Τα συνολικά έσοδα της Lenovo στην Κίνα ανήλθαν σε $4.1 δισεκατομμύρια το τρίτο οικονομικό τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 1 τοις εκατό από έτος σε έτος, η οποία αντιπροσώπευε το 29 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας, ενώ το λειτουργικό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 0,3 μονάδες από έτος σε έτος, στο 5,7 τοις εκατό. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η Lenovo προστάτευσε την ηγετική της θέση στην αγορά των PC με 38,2 τοις εκατό μερίδιο. Ο έντονος ανταγωνισμός στην Κινεζική αγορά κινητής τηλεφωνίας ήταν τροχοπέδη αναφορικά με την απόδοση της Lenovo στην ίδια αγορά.

Στη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific), τα έσοδα της Lenovo ανήλθαν σε $1.7 δισεκατομμύρια για το τρίτο τρίμηνο, ή 12 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων της Εταιρείας, αυξημένα κατά 7 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος, με ρεκόρ λειτουργικού περιθωρίου κέρδους 5,4 τοις εκατό, 3,9 μονάδες υψηλότερα από το προηγούμενο έτος ενώ καταγράφηκε υψηλό μερίδιο στην αγορά των PC ήτοι 16,1 τοις εκατό, 0,2 μονάδες περισσότερο από πέρυσι. Ισχυρές πωλήσεις στα smartphones παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή της ASEAN.

Τα έσοδα της Lenovo στην Ευρώπη / Μέση Ανατολή / Αφρική (ΕΜΕΑ) κατά το τρίτο οικονομικό τρίμηνο είδαν συνεχή ανάπτυξη και υπήρξε αύξηση της κερδοφορίας με έσοδα μέχρι 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 40 τοις εκατό, για να αγγίξουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το περιθώριο βελτιώθηκε κατά 1,2 μονάδες αγγίζοντας το 3 τοις εκατό. Τροφοδοτούμενη από την ισχυρή καταναλωτική απόδοση, η επιτυχία αυτή οδήγησε σε ρεκόρ στα παγκόσμια έσοδα της Lenovo κατά 29 τοις εκατό. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η Lenovo είχε ρεκόρ μεριδίου στην αγορά υπολογιστών του 19,6 τοις εκατό στην περιοχή ΕΜΕΑ, αύξηση περίπου 4,4 μονάδων. Η Lenovo πέτυχε την πρώτη θέση στην αγορά των PC σε 13 χώρες ΕΜΕΑ, βελτιώνοντας περαιτέρω τη δεύτερη θέση της στην EMEA αγορά PC.

Τα έσοδα στη γεωγραφική περιοχή της Αμερικής ήταν $4.3 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο, αυξημένα κατά 88 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος, τα οποία αποτελούν το 30 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας, κυρίως λόγω της ένταξης των Motorola και System x στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Το μερίδιο στην αγορά υπολογιστών της Αμερικής άγγιξε το 11,1 τοις εκατό. Η Lenovo διατήρησε την τέταρτη θέση στις ΗΠΑ, αποφεύγοντας τον έντονο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών στις low-end συσκευές χαμηλού περιθωρίου κέρδους με στόχο την προστασία της κερδοφορίας. Η περιοχή της Βόρειας Αμερικής, είχε ισχυρά έσοδα και αύξηση των πωλήσεων καθώς και σταθερή βελτίωση των κερδών, ενώ η Εταιρεία έχει αναλάβει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη Βραζιλία, η οποία επηρέασε τη συνολική απόδοση της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.

Share.

Leave A Reply