Με πτωτική τροχιά, αλλά με μειωμένο ρυθμό εκτιμά ότι θα κινηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη χώρας μας η επικαιροποιημένη έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Τεχνολογίας (European Information Technology Observatory – EITO) που δημοσιοποιεί ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας).

tpe

Ειδικότερα, η αγορά ΤΠΕ στη χώρα μας θα διαμορφωθεί φέτος σε 5,743 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,2% και το 2015 σε 5,634 δισ. μειωμένη κατά 1,9%. Έτος ισορροπίας θα είναι το 2016, με την αξία αγοράς της ελληνικής βιομηχανί­ας ΤΠΕ να εκτιμάται στα 5,573 δισ, κατα­γράφοντας οριακή μείωση 1,1%, επίδοση που είναι σαφώς η καλύτερη από το 2012, όταν το ποσοστό της πτώσης ήταν 7%.

Στους επιμέρους κλάδους φέτος η ελληνική αγορά Πληρο­φορικής εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 4,3% έναντι του 2013, ανερ­χόμενη σε 1,660 δισ. ευρώ. Η αύ­ξηση αυτή υπερβαίνει τόσο την επίδοση της παγκόσμιας αγοράς (2,9%), όσο και αυτήν της Ε.Ε. (2,4%). Το 2015, η αγορά Πληροφορικής εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει οριακή μείωση 0,1%, φθά­νοντας στο 1,659 δισ, για να επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2016, σημειώνοντας άνοδο 0,5% στο 1,667 δισ.

Με χαμηλότερο ρυθμό θα συντελεστεί η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς Τηλεπικοι­νωνιών, η οποία θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς. Το 2014, θα μειωθεί 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με την αξία της να διαμορφώνεται στα 4,083 δισ. Το επόμενο οικονομικό έτος η πορεία θα είναι επίσης καθοδική 2,7%, με την αγορά να διαμορφώνεται στα 3,975 δισ. Η πτώση στις Τηλεπικοινωνίες δείχνει να αποκλι­μακώνεται, το 2016 όπου προβλέπεται μείωση 1,7%, με την αξία αγοράς να υπολογίζεται σε 3,906 δισ.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

About Author

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Leave A Reply