Πτώση σημείωσε η αγορά των tablets

0

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει, τη φετινή χρονιά, η αγορά των tablets, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί κατά μόλις 11%, απέχοντας μακράν από τις «δόξες» του 2013, όταν «έτρεχε» με ρυθμό 55%. Οι πωλήσεις tablets αναμένεται να φθάσουν, φέτος, σε παγκόσμιο επίπεδο τα 229 εκατομμύρια συσκευές, αντιπροσωπεύοντας το 9,5% της συνολικής αγοράς των συσκευών το 2014. Η αντίστοιχη επίδοση της αγοράς, το 2013, ήταν 207 εκατομμύρια συσκευές, ενώ η πρόβλεψη για το 2015 κάνει λόγο για πωλήσεις περί τα 273 εκατομμύρια συσκευές.

besttablets2013

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Gartner, οι συνολικές πωλήσεις συσκευών (Η/Υ, tablets, ultra-mobiles και κινητά τηλέφωνα) στη διεθνή αγορά προϋπολογίζονται σε 2,4 δισεκατομμύρια τεμάχια για το 2014, αυξημένες κατά 3,2% έναντι του 2013, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 2,3 δισεκατομμύρια τεμάχια, με την πρόβλεψη για το 2015 να κάνει λόγο για 2,5 δισεκατομμύρια συσκευές.

Εξηγώντας τις αιτίες της «κόπωσης» στην αγορά των tablets, οι αναλυτές της Gartner τονίζουν ότι για αυτήν ευθύνεται η επιβράδυνση στις πωλήσεις των iPad και των συσκευών Android και η τάση των καταναλωτών, διεθνώς, να κρατούν τις συσκευές τους, ειδικά τα μοντέλα υψηλότερου κόστους, για διάστημα πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Επιπρόσθετα, τα phablets απομακρύνουν πολλούς καταναλωτές από την αγορά ενός tablet, καθώς οι μεγαλύτερες οθόνες σε αυτά τα τηλέφωνα είναι συχνά επαρκείς για τις ανάγκες τους.

Ενδεικτικό της επιβράδυνσης της αγοράς των tablets διεθνώς είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών κατάφεραν να υπερκεράσουν, κατά το 2ο τρίμηνο, αυτές των tablets, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Canalys, η επιβράδυνση του ρυθμού της καινοτομίας δημιουργεί μείζον ζήτημα για τους πρωταγωνιστές της αγοράς των tablets, η οποία «είδε» πολύ γρήγορα τον εαυτό της να φθάνει στη θέση, που είχε βρεθεί η αγορά των φορητών υπολογιστών πριν από μερικά χρόνια.

Άνοδος για τα κινητά

Ακτινογραφώντας, συνολικά, την αγορά των συσκευών για το 2014 οι αναλυτές της Gartner, εκτιμούν ότι η κατηγορία των κινητών τηλεφώνων θα παραμείνει δυναμική, με συνολικές πωλήσεις 1,859 δισεκατομμυρίων τεμαχίων το 2014 από 1,806 δισεκατομμύρια συσκευές το 2013 και πρόβλεψη για 1,928 δισεκατομμύρια το 2015.

Πολύ θετικές αναμένονται οι επιδόσεις των smartphones, με την κατηγορία να κερδίζει συνεχώς έδαφος και τα επόμενα έτη, οδηγώντας τους αναλυτές στην πρόβλεψη ότι – έως το 2018 – εννέα στα δέκα κινητά θα είναι smartphones. Η συγκεκριμένη εκτίμηση εδράζεται στην πρόβλεψη για περαιτέρω πτώση των τιμών των smartphones, η οποία αναμένεται να ενισχύσει εκ νέου τη δημοτικότητα τους. Ήδη, μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι έως τα τέλη του 2014 τα smartphones θα αποτελούν το 71% της αγοράς των κινητών τηλεφώνων.

Λειτουργικά συστήματα

Η πορεία του Android, τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και κατά το επόμενο, σύμφωνα με τη Gartner, θα παραμείνει ανοδική. Μάλιστα, «ατμομηχανή» της ανάπτυξης του θα παραμείνουν οι αναδυόμενες αγορές, όπου το λειτουργικό αναμένεται να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο συσκευές το 2015.

Πηγή: MyPhone

Share.

Leave A Reply