GfK TEMAX: Συνεχίζεται η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος για το 2014

0

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της GfK TEMAX® Ελλάδα για το 2ο τρίμηνο του 2014, η αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων έκλεισε στα 400 εκατομμύρια ευρώ για το 2ο τρίμηνο του 2014, αυξημένη κατά 7,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 2ο τρίμηνο του 2013. Η ελληνική οικονομία για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 συνεχίζει την ανάκαμψη, παρουσιάζοντας τη καλύτερη εικόνα εδώ και αρκετά χρόνια. Με αποτέλεσμα οι αποφάσεις των καταναλωτών είναι λιγότερο επιφυλακτικές σε σχέση με το παρελθόν.

GfK TEMAX

Προϊόντα Πληροφορικής: Συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η ανάπτυξη
Η πολύ καλή πορεία του συνόλου σχεδόν των κατηγοριών της πληροφορικής συνέβαλε στην συνεχιζόμενη αύξηση του τζίρου του κλάδου. Οι κύριοι εκφραστές της ανόδου υπήρξαν για άλλο ένα τρίμηνο τα Tablets αλλά συνδυαστικά και οι σταθεροί υπολογιστές με τις οθόνες, κάτι το οποίο συνεχίζει να ευνοεί την πορεία των ποντικιών και των πληκτρολογίων.

Είδη Εξοπλισμού Γραφείου και Αναλώσιμα: Η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 3 χρόνων
Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο η αγορά των ειδών εξοπλισμού γραφείου σημείωσε θετικό πρόσημο. Τόσο οι εκτυπωτές οι οποίοι συνεχίζουν να αυξάνουν τον τζίρο τους με πάνω από 20% όσο και τα πολυμηχανήματα τα οποία καταγράφουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης συνέβαλαν σε αυτό.
Σε επίπεδο τιμής βέβαια η πορεία των δύο κατηγοριών είναι αντίστροφη. Οι εκτυπωτές κατέγραψαν χαμηλότερη μέση τιμή σε σχέση με πέρυσι ενώ η άνοδος της τεχνολογίας Laser στα πολυμηχανήματα είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή άνοδο της μέσης τιμής.

GfK1

Μεγάλες Οικιακές Συσκευές: συνεχίζεται η ανάκαμψη
Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται και για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η ανοδική πορεία στον τομέα των Μεγάλων Λευκών Συσκευών καταγράφοντας επίσης σταθερή εικόνα σε επίπεδα μέσης τιμής.
Παρόλη την σταθεροποίηση στην μέση τιμή των Λευκών Συσκευών, εμφανίζεται μια τάση από τις κύριες μάρκες της αγοράς να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων τους, στοχεύοντας έτσι σε πιο «οικονομικά» τιμολογιακά στρώματα.

Τα Πλυντήρια Ρούχων είναι η κατηγορία με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ακολουθούμενα από τα Στεγνωτήρια που παραμένουν μια μικρή κατηγορία με σταθερά ανοδικές πωλήσεις αλλά και ελκυστική ως προς την είσοδο νέων «παικτών». Τα Ψυγεία στην αρχή του εποχικού τους κύκλου σημειώνουν αύξηση ειδικά στις υποκατηγορίες με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα. Τέλος οι Κουζίνες και τα Πλυντήρια Πιάτων εμφανίζουν σημαντική αύξηση που προέρχεται από τις ελεύθερες συσκευές.

GfK2

Μικρές Οικιακές Συσκευές: Συνεχίζεται η θετική πορεία στις περισσότερες πλέον κατηγορίες
Οι μικρές οικιακές συσκευές αυξάνουν το οριακά θετικό πρόσημο του προηγούμενου χρόνου στο +4,3%.
Με τις περισσότερες πλέον κατηγορίες να εμφανίζονται με θετικό πρόσημο, το καταναλωτικό κοινό δείχνει να εμπιστεύεται λίγο περισσότερο την αγορά και να στρέφει την προτίμησή του στην προσωπική περιποίηση όπως τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αλλά και τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.
Ακολουθούν οι φρυγανιέρες και τα συστήματα σιδερώματος τα οποία παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη αύξηση γεγονός που δικαιολογείται από συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες, οι οποίες απέδωσαν και κέρδισαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Φωτογραφικά Είδη: Συνεχίζεται η ανάπτυξη των μηχανών με αποσπώμενους φακούς και των μηχανών με μεγάλο οπτικό ζουμ
Παρά την γενικότερη πτωτική πορεία που εμφανίζει συνολικά ο τομέας των Φωτογραφικών ειδών και στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 τόσο οι SLR και Mirroress μηχανές (μηχανές με αποσπώμενους φακούς) όσο και οι Fixed Lens μηχανές με οπτικό ζουμ ανώτερο του 20x συνεχίζουν να σημειώνουν θετικό πρόσημο.

Μεγάλη συμβολή σε αυτό έχει και η καλοκαιρινή περίοδος, καθώς η ανάγκη του καταναλωτή για ανώτερη ποιότητα φωτογράφισης ιδίως την περίοδο των διακοπών γίνεται πιο έντονη.

GfK3

Τηλεπικοινωνίες: Μειωμένοι ρυθμοί πτώσης
Η έντονη πτώση των απλών κινητών τηλεφώνων συνεχίστηκε για άλλο ένα τρίμηνο.
Παρόλα αυτά οι Τηλεπικοινωνίες συνολικά σημείωσαν οριακές απώλειες καθώς μετά από αρκετές περιόδους πτώσης τα έξυπνα τηλέφωνα διατήρησαν σταθερές τις αξίες σε σχέση με πέρσι.
Την ίδια περίοδο τόσο τα σταθερά τηλέφωνα τα οποία αντέστρεψαν την αρνητική τάση αρκετών περιόδων, όσο και τα ακουστικά τηλεφώνου που συνεχίζουν σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου εξισορρόπησαν την πορεία των αξιών για το σύνολο του κλάδου.

Ηλεκτρονικά Καταναλωτικά Προϊόντα: Θετικό πρόσημο για τον κλάδο με οδηγό την άνοδο στις τηλεοράσεις
Η έναρξη του Μουντιάλ και η αλλαγή του ψηφιακού σήματος στην Πελοπόννησο τον Ιούνιο συνέβαλλαν στην έντονα ανοδική πορεία της τηλεόρασης. Ευνοημένες υπήρξαν οι μεγάλες τηλεοράσεις (>40 ίντσες) ενώ οι Ultra High Definition συσκευές αυξάνουν συνεχώς την δυναμική τους.
Εν τούτοις ο έντονος ανταγωνισμός και οι προσφορές του λιανεμπορίου οδήγησαν σε πτώση των μέσων τιμών κάνοντας ακόμα πιο προσιτή την αγορά συσκευής από τον καταναλωτή.
Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν για άλλο ένα τρίμηνο οι κονσόλες, οι συσκευές αποθήκευσης (Κάρτες Μνήμης και USB) αλλά και τα Ακουστικά επωφελούμενα από την εξαιρετική πορεία των Media Tablets.

Share.

Leave A Reply