Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

Στενή συνεργασία Vodafone-Wind για Forthnet

0

Σε ένα διαφορετικό σκηνικό στις τηλεπικοινωνίες παραπέμπει η συμφωνία των Vodafone – Wind να μοιραστούν το ποσοστό που κατέχουν στη Forthnet. Εκτιμάται πως οι εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά έχουν πολλά επεισόδια και ανοιχτό χρονικό ορίζοντα, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη δρομολογούμενη εξαγορά της hellas online από τη Vodafone και ότι είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί επίσημα.

vod-wind

Οι Vodafone – Wind, δείχνουν πως μετά από τη συμφωνία για τη δημιουργία κοινού δικτύου στην Περιφέρεια  με την ίδρυση κοινής εταιρείας (Victus Networks) στοχεύουν και στην από κοινού προσπάθεια απόκτησης του ελέγχου της Forthnet, μοιράζοντας αρχικά το ποσοστό που έχουν και οι δύο στην «πολύφερνη νύφη» στη μέση. Από αυτό συμπεραίνεται πως η Vodafone – η οποία μεταξύ των δύο είναι η μόνη που μπορεί να διαθέσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας και την απόκτηση του ελέγχου της – δεν έχει καταφέρει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να συμφωνήσει με την αραβική ΕΙΤ (Emirates International Telecommunications) για την εξαγορά της Forthnet ή για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας πώλησης υπηρεσιών τηλεόρασης Nova και από την ίδια.

Εκτιμάται ότι οι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ενδιαφέρονται κυρίως για τη Nova και όχι για το τηλεπικοινωνιακό τμήμα της Forthnet, καθώς τα θετικά αποτελέσματα της πώλησης συνδυαστικών υπηρεσιών (τηλεπικοινωνίες – συνδρομητική τηλεόραση) θεωρούνται πλέον αδιαμφισβήτητα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Άλλωστε η Vodafone συνεργάζεται ήδη εμπορικά με τη hellas online και παρέχει στους πελάτες και σταθερή τηλεφωνία, ενώ η Wind έχει ενσωματώσει την Tellas (σταθερή τηλεφωνία) και αυτό που της λείπει είναι το τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Για να αποκτήσουν ωστόσο τον έλεγχο της Forthnet  χρειάζεται να υπερβούν το ποσοστό της ΕΙΤ (περίπου 44%) εφόσον τελικά δεν θα το αγοράσουν (και οι δύο ή η Vodafone) με την εξαγορά μετοχών είτε από την διασπορά που πάντως είναι πολύ μικρή είτε από τους υπόλοιπους δύο μετόχους (ο ένας εξ αυτών είναι το ΙΤΕ – Ινστιτούτο Τεχνολογίας και ο άλλος λέγεται πως είναι ο ιδιοκτήτης του Αντ1 χωρίς πάντως να επιβεβαιώνεται) που διατηρούν μερίδια της τάξεως του 5%.

Υπενθυμίζεται επίσης πως η Vodafone – Wind έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να συγχωνευτούν, κάτι που δεν προχώρησε όταν διαπιστώθηκε ότι δεν θα έδινε το πράσινο φως η αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να αναζωπυρωθεί με δεδομένο ότι σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση στην ΕΕ ώστε να επιτραπούν συγχωνεύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Στελέχη των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας λέγουν πάντως πως δεν τίθεται θέμα συγχώνευσής τους και παράλληλα πως η τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι μικρή. Ως εκ τούτου – συμπλήρωναν – χρειάζονται διαφορετικές από τις σημερινές μορφές συνεργασιών μεταξύ των εταιρειών, παραπέμποντας στη λογική ότι το μόνο που εξυπηρετεί η από κοινού δράση τους στη Forthnet είναι η διεύρυνση των ευκαιριών και δυνατοτήτων στην αγορά της σταθερής ή με άλλα λόγια η δημιουργία προϋποθέσεων για να πωλούν και οι ίδιες υπηρεσίες Nova.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε η Vodafone απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet που ανήκουν στην κυριότητα της δεύτερης και αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου. Το δικαίωμα προαίρεσης αυτό μπορεί να εξασκηθεί κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της εν λόγω συμφωνίας (4 Ιουνίου 2014).

Η Vodafone διατηρεί ήδη ποσοστό 6,51% στη Forthnet και η Wind 33%. Όταν το δικαίωμα προαίρεσης ασκηθεί, το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής της Vodafone στη Forthnet θα ανέλθει σε 19,75% , ενώ της Wind θα διαμορφωθεί κοντά στο 20%.

Η μετοχή της Forthnet στο Χρηματιστήριο ευνοήθηκε από τη φημολογία για τη συμφωνία των δύο εταιρειών κινητής καθώς την Τρίτη 10 Ιουνίου ημέρα ανακοίνωσής της σημείωσε άνοδο 14,15% και έκλεισε  στο 1,21 ευρώ. ​

Share.

Leave A Reply