Σε δορυφόρο της Hellas Sat οι κινητές επιβατικές δορυφορικές επικοινωνίες της ΕE

0

Στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου προχωρά η Hellas Sat, η οποία όπως είναι γνωστό έχει εξαγοραστεί από την αραβική Arabsat. Υπέγραψε συμφωνία για κοινή επένδυση με τον δορυφορικό οργανισμό Inmarsat για την κατασκευή νέου δορυφόρου με την ονομασία HELLAS SAT 3 – IS.

Inmarsat S Europsat Hellassat3 artist view

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της επένδυσης είναι 280 εκατ. ευρώ, ο δορυφόρος θα κατασκευαστεί από την γαλλική Thales Alenia Space και προγραμματίζεται να εκτοξευθεί εντός του 2016. Με τη συνεργασία τους αυτή οι δύο εταιρείες μειώνουν σημαντικά το κόστος απόκτησης νέου δορυφόρου.

Παράλληλα η Hellas Sat βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών από αμερικάνικους και ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την κατασκευή και τρίτου δορυφόρου, επένδυση, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellas Sat Χριστόδουλο Πρωτοπαπά «η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσει την τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά ώστε να καταστεί μια από τις κυρίαρχες θέσεις για την παροχή καινοτόμων τηλεοπτικών υπηρεσιών. Ο  νέος δορυφόρος HELLAS SAT3 – IS, ο οποίος θα ελέγχεται από ελληνικό έδαφος από τους μηχανικούς της Hellas Sat, θα εξυπηρετήσει τους υφιστάμενους και μελλοντικούς πελάτες της εταιρείας μας με επιπλέον δορυφορική χωρητικότητα. Σκοπεύουμε να εκτοξεύσουμε εντός του 2017 ακόμα ένα δορυφόρο με την ονομασία HELLAS SAT 4  με ευρεία και ισχυρή δορυφορική κάλυψη στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική για πολλαπλές και καινοτόμες υπηρεσίες δεδομένων και δορυφορικής τηλεόρασης».

Ο HELLAS SAT3 – IS θα φέρει εξοπλισμό για δύο ξεχωριστές χρήσεις: Η πρώτη είναι οι κινητές δορυφορικές υπηρεσίες S Band της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επονομασία Europa Sat, οι οποίες αναπτύσσονται μετά την αδειοδότηση του Inmarsat από την Ε. Ε. τον Μάιο του 2009, με σκοπό την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών διασύνδεσης αεροπορικών επιβατών σε Πανευρωπαϊκή κάλυψη. Η δεύτερη χρήση είναι η εγκατάσταση 44 αναμεταδοτών με την επονομασία HELLAS SAT 3, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αντικατάσταση του υφιστάμενου δορυφόρου HellasSat2 και για την περαιτέρω ανάπτυξη των δορυφορικών επικοινωνιών της Hellas Sat.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της  Hellas Sat και CEO του Arabsat  Khalid Balkheyour δήλωσε σχετικά με τη νέα επένδυση: «Αυτή η συμφωνία πληροί αφενός τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει προς τους μετόχους της Arabsatγια την επέκταση των εργασιών της εταιρείας μας με την εξαγορά της Hellas Sat και αφετέρου ο δορυφόρος HELLAS SAT 3 πληροί της υποχρεώσεις της Hellas Sat έναντι των πελατών και συνεργατών της για τη διατήρηση και επέκταση των εργασιών της, καθιστώντας την τροχιακή θέση των 39 μοιρών Ανατολικά σε μια από τις κυρίαρχες δορυφορικές θέσεις για παροχή συνδρομητικών τηλεοπτικών δορυφορικών υπηρεσιών.»

Ο Rupert Pearce, CEO του Inmarsat επίσης σημείωσε: «Στην Βόρεια Αμερική υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη των υπηρεσιών διασύνδεσης των επιβατών αεροσκαφών.  Η επιτυχία του δικτύου Αέρος-Εδάφους GoGo έχει εξαναγκάσει την ΑΤ&Τ, έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς παγκοσμίως,  για να επενδύσει στην ανάπτυξη ενός δεύτερου ανταγωνιστικού δικτύου κινητών επικοινωνιών για τους επιβάτες των αεροπλάνων. Ανεξάρτητες έρευνες προβλέπουν ότι οι υπηρεσίες διασύνδεσης κατά την διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων θα αποτελέσουν μέχρι το 2020 μια ξεχωριστή αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κατασκευή ενός κοινού δορυφόρου με τη Hellas Sat θα αποτελέσει μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για τον Inmarsat που αναμένεται να προσδώσει κερδοφόρα ανάπτυξη στα χρόνια που έρχονται με μια ισχυρή απόδοση στην αρχική επένδυση».

Share.

Leave A Reply