Ισχυρή υποχώρηση στα έσοδα κινητής για το 2013

0

Το ύψος της υποχώρησης των εσόδων από υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία το 2013 δεν ήταν αναμενόμενο. Οι εκτιμήσεις στις αρχές του χρόνου μιλούσαν μεν για μείωση, όχι όμως στο βαθμό που φαίνεται να διαμορφώθηκε (περί το 17% – 18%). Τα στελέχη των εταιρειών έζησαν δύσκολες στιγμές κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρώντας την κατακόρυφη μείωση των εσόδων που έφθανε το 20%!

drop

Όσο για το 2014, τα στελέχη των Cosmote, Vodafone Wind αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις. Δεδομένο θεωρείται ότι και πάλι τα έσοδα από υπηρεσίες θα κινηθούν πτωτικά και η προσδοκία είναι  η νέα μείωση τουλάχιστον να είναι μονοψήφια.

Πλέον μιλάμε για μια άλλη αγορά. Από τα 4,5 δις. ευρώ το 2008, συνολικά έσοδα, έφθασε το 2012 στα 2,954 (μείωση 36%) ενώ το 2013 θα διαμορφωθεί περίπου σε 2,5 δις. ευρώ (μείωση της τάξεως του 15%). Τα προαναφερόμενα σε επίπεδο συνολικών εσόδων (συμπεριλαμβάνονται π.χ. και τα έσοδα από τις πωλήσεις συσκευών).

Την ίδια στιγμή όπως προαναφέραμε η πτώση από τα έσοδα από υπηρεσίες είναι ακόμα μεγαλύτερη. Εκτιμάται ότι από τα 2,5 δις. ευρώ έσοδα από υπηρεσίες το 2012, το 2013 θα κλείσει λίγο πάνω από τα 2 δις. ευρώ. Ενδεικτικά είναι άλλωστε τα επίσημα στοιχεία από την Cosmote, η οποία έχει περί το 50% της αγοράς: Στο 9μηνο του τρέχοντος έτους είχε συνολική μείωση στον κύκλο εργασιών της 13,8% ενώ τα έσοδα από τις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν 15,1%. Όπως επισημαίνεται η πτώση οφείλεται στη μείωση των τελών τερματισμού που έχει επιβάλλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αλλά στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που περιορίζει δραματικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και στον ανταγωνισμό.

Share.

Leave A Reply