Καζαμίας 2014

0

shark

Μας άφησε …χρόνους λοιπόν και το 2013, παίρνοντας μαζί του και ένα κομμάτι από τη νιότη και τη φρεσκάδα μας, αφήνοντάς μας όμως με περισσότερες εμπειρίες, οι οποίες άλλωστε δεν είναι τίποτε παραπάνω από το άθροισμα των λαθών μας. Οι εμπειρία είναι και αυτή που μας δίνει και φέτος τη δυνατότητα να γράψουμε και το φετινό Καζαμία, προβλέποντας με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού τα μελλούμενα.

Βοηθός μας σε αυτή την προσπάθεια, είναι η βαθιά γνώση της Κινέζικης αστρολογίας η οποία στάθηκε αρωγός μας και τη χρονιά που πέρασε. Θυμίζουμε ότι  το 2013 ήταν η χρονιά του Φιδιού (του κολοβού), ενώ το 2014 θα είναι η χρονιά του Αλόγου (που σέρνει το κάρο). Το σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για μια χρονιά αφιερωμένη στη χιλιοτραγουδισμένη ανάκαμψη, για την οποία ήδη το Jumbo μοιράζει καρτελάκια αντίστροφης μέτρησης, υπό τους ήχους του διασκευασμένου λαϊκού άσματος «…θα γυρίσει ο τροχός, θα …ανακάμψει και ο φτωχός».

january 

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως προεδρεύουσα χώρα επωμίζεται το καθήκον να οδηγήσει την Ευρώπη στην Ψηφιακή εποχή και τη συστηματοποίηση της απευθείας ανάθεσης έργων Τηλεπικοινωνιακών και Πληροφοριακών Υποδομών κατά τα πρότυπα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Βάση του συστήματος αποτελεί το πρωτοποριακό σύστημα δικτύωσης ΕΣΑΜ (Ευρωπαϊκό Σύστημα Απόδοσης Μίζας), όπου ενδιαφερόμενες εταιρίες και παράγοντες συναντώνται στο cloud και εκτελούν  μελέτες, διαγωνισμούς και εμβάσματα σε offshore. Το σύστημα αποδίδει άριστα κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας των Γερμανικών εταιριών που έχουν αναλάβει το project. Ο αποκλεισμός όμως των αμερικάνικων εταιριών, οδηγεί την NSA να σπάσει την ασφάλεια του συστήματος και να δώσει τα στοιχεία των εμπλεκομένων στη δημοσιότητα. Ο όγκος των στοιχειών που διαρρέουν, κάνουν τη Λίστα Lagarde να μοιάζει με κατάλογο για ψώνια σε mini market.

february 

Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και ο δαιμόνιος Στουρνάρας αποφασίζει να εντάξει την Google κάτω από το ελληνικό φορολογικό σύστημα επιβάλλοντας η αγορά διαφημίσεων να γίνεται από εταιρίες εντός Ελλάδος. Η επιτροπή που συντάσσει το νομοσχέδιο σε μια επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου ορίζει ότι θα πρόκειται για μονοπρόσωπη ΕΠΕ με Έλληνα ιδιοκτήτη που θα φορολογείται στη χώρα. Η εταιρία «Γούγλης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» μπαίνει εν μία νυκτί στον κατάλογο των Strongest Companies in Greece. Αρκετοί συμπατριώτες μας διακρίνοντας την ευκαιρία κάνουν αιτήσεις αλλαγής επωνύμου στα Ληξιαρχεία, ζητώντας επώνυμα όπως Φασεμπούκης και Γιουτούμπης.
Σύντομα το εγχείρημα ξεφουσκώνει, γιατί οι πολυεθνικές αρνούνται να συνεργαστούν και να βάλουν διαφημίσεις των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα στο top των διαφημιζομένων να βρίσκονται η «pretty vraka» και το «ενεχυροδανειστήριο Λεοντόκαρδος». Μπροστά στην άρνηση του Στουρνάρα για επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, ο Schmidt και ο Zuckerberg κάνουν αίτηση απόδοσης ΑΦΜ στη ΔΟΥ Ν.Ψυχικού και ο Γορδιος Δεσμός λύνεται.

4065947-the-month-of-march-done-in-vintage-letterpress-type 

Ένα ελληνικό τεχνολογικό startup, αναπτύσσει ένα πλήρως λειτουργικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος και σύντομα εξαγοράζεται από τη Lockheed. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας και την καταστροφή του πρωτότυπου με το αιτιολογικό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αεροψεκασμούς.
Η Cyta Ελλάδος ξεκινά την παροχή υπηρεσιών MVNO και λανσάρει πλέον πακέτα 4play. H διοίκηση επεξεργάζεται σενάρια για την περίπτωση που ιδιωτικοποιηθεί η μητρική και ξεκινά από την επιλογή προτάσεων για νέο brand name. Το «έξυπνη Cyta» είναι η επικρατέστερη πρόταση.
Στο πλαίσιο του Ελληνο-κινεζικού μνημονίου συνεργασίας, η China Mobile αποφασίζει να στήσει το δικό της δίκτυο στην Ευρώπη ξεκινώντας από την Ελλάδα. Μπροστά στον κίνδυνο να ανατραπεί το status quo των τηλεπικοινωνιών της Γηραιάς Ηπείρου η Επίτροπος Kroes προωθεί ευρωπαϊκή οδηγία για τέλη περιαγωγής σε χρήστες μη ευρωπαϊκών δικτύων της τάξεως των 72,23€ ανά κλήση. Οι Κινέζοι αναβάλλουν τα σχέδιά τους, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζουν αντεπίθεση, μέσω της ανατίμησης του κόστους παραγωγής συσκευών κινητής στα εργοστάσια που εδρεύουν στην Κίνα.

April 

Ξεκινά η υλοποίηση των έργων των αγροτικών δικτύων. Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο χάρτης με τις διαδρομές των οπτικών ινών στη χώρα. Σε χρόνο dt ξεφυτρώνουν εταιρίες συμβούλων οι οποίες προσπαθούν να πείσουν τους αγρότες να βάλουν στα χωράφια τους οπτικές ίνες και να γίνουν τοπικοί πάροχοι ευρυζωνικών υπηρεσιών. Οι περισσότεροι μετά το φιάσκο των φωτοβολταϊκών, αρνούνται μπουν σε αυτή η διαδικασία. Οι ελάχιστοι που πείθονται δημιουργούν μία νέα τάξη, τους Ψηφιακούς Αγρότες.
Συλλαμβάνεται σε λεωφορείο της γραμμής Πλ.Βάθη-Πετρούπολη, ο πρώτος high-tech πορτοφολάς. Εντοπίζεται από τη Δίωξη ηλεκτρονικού Εγκλήματος να χρησιμοποιεί τεχνολογία NFC αδειάζοντας τις κάρτες και τα Google Wallets ανυποψίαστων επιβατών. Σε έρευνα στο διαμέρισμά του βρίσκουν ένα σκληρό δίσκο με 25 εκατομμύρια bitcoins.
Ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές και τα εκατομμύρια SMS που αποστέλλονται προς τους πολίτες, δίνουν τονωτική ένεση στα έσοδα των εταιριών κινητής.

may 

Μήνας εκλογών και απηυδισμένοι από τα τεράστια έξοδα διαφήμισης που καλούνται να πληρώσουν, οι υποψήφιοι σε Facebook, Linkedin και Google Ads, καταφεύγουν στην παραδοσιακή μέθοδο της ντουντούκας. Κάποιοι δήμαρχοι μάλιστα μοιράζουν προσωρινούς κωδικούς πρόσβασης σε δημόσια WiFi access points και υπόσχονται την ανανέωσή τους για μια τετραετία στην περίπτωση που επανεκλεγούν.
Τα αποτελέσματα των εκλογών ερμηνεύονται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα αφού η αποχή δεν ξεπερνά το 80%, αποδεικνύοντας περίτρανα το ενδιαφέρον των πολιτών για τις πολιτικές εξελίξεις.
Στις Ευρωεκλογές Νέα Δημοκρατία και Σύριζα ισοψηφούν στα ποσοστά, ενώ διπλωματικό επεισόδιο πυροδοτεί η κίνηση του νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή Μ.Γλέζου να κατεβάσει τη Γερμανική σημαία έξω από το μέγαρο του Ευρωκοινοβουλίου. Το επεισόδιο αποσοβείται την τελευταία στιγμή, όταν η αντιπροσωπεία του Σύριζα εξηγεί στη Μάνταμ Μέρκελ ότι επρόκειτο για ένα flash back που είχε ο αξιοσέβαστος ευρωβουλευτής.
Οι Δημοτικές εκλογές επιφυλάσσουν αρκετές εκπλήξεις. Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Μα Ζεχούα πρόεδρος της COSCO, Δήμαρχος Κορυδαλλού ο Λάκης Γαβαλάς και Δήμαρχος Κηφισιάς ο Μιχάλης Λιάπης που εξελέγη με τη σημαία του κινήματος «Δεν Πληρώνω».
Κυκλοφορεί το iPhone 6, που θα έχει πλέον 5αρα, οθόνη ακολουθώντας για πρώτη φορά τον ανταγωνισμό. Η διαφημιστική καμπάνια της Apple, επικαλείται ανθρωπολογική μελέτη που αποδεικνύει ότι ο μέσος όρος του μήκους του ανθρώπινου αντίχειρα έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία και άρα το νέο iPhone είναι φυσική εξέλιξη.

june 

Λανσάρονται επιτέλους τα Google Glasses και παρά το τσουχτερό τους κόστος γίνονται ανάρπαστα. Στην αρχή δεν υπάρχουν αρκετά applications και οι περισσότεροι χρήστες περιορίζονται να κλείνουν το μάτι από ‘δω κι από κει, φωτογραφίζοντας ότι βρουν μπροστά τους και ανεβάζοντάς το στο facebook. Σύντομα οι servers του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου κρασάρουν και ο κόσμος πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη. Εκατοντάδες αυτοκτονίες σημειώνονται ανά τον κόσμο, όταν εκατομμύρια νεαροί ανακαλύπτουν ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν ήταν πραγματικός. Ευτυχώς η παγκόσμια κατάρρευση αποφεύγεται με ένα pachάκι που κάνει auto resize σε thumbnail τις φωτογραφίες που κάνουν upload στο facebook οι χρήστες των Google Glasses.
Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουν πέσει με τα μούτρα στην ανάπτυξη φορολογικών εφαρμογών για τους ελεγκτές, οι οποίοι πλέον με μια ματιά εντοπίζουν από πλαστές πινακίδες ως απλήρωτες κλήσεις.
Ξεκινά το Μουντιάλ και η Ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ιαπωνία. Χάνουμε και από τους τρεις, αλλά περνάμε στην επόμενη φάση γιατί αποδεικνύεται ότι η Κολομβία είχε σχηματίσει καρτέλ.
Nova και ΟΤΕ TV, έχουν ξεκινήσει τις υπηρεσίες pay as you see και βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν με υγειές χρήμα, αφού η παρακολούθηση κάθε ματς από το tablet ή το smartphone κοστίζει 7€ και μάλιστα προπληρώνεται.

julyjpeg

Οι ζέστες έχουν σφίξει για τα καλά και αρχίζουν οι σκέψεις για επίδομα ψύξης. Ο Στουρνάρας χωρίς πολλά-πολλά, βάζει …στο ψυγείο τέτοιες διεκδικήσεις και διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το λογιστικό πλεόνασμα.
Μετά από μια ένδοξη πορεία στη 2η φάση του Μουντιάλ, η Ελλάδα κερδίζει στον ημιτελικό 3-2 τη Βραζιλία. Φτάνει στον τελικό με το Καμερούν αλλά στο 90’ δέχεται το γκολ. Εκείνη τη στιγμή γίνεται το switch off της ψηφιακής τηλεόρασης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και οι οθόνες μαυρίζουν. Ο κόσμος ξεχνά την απογοήτευσή του για το χαμένο τελικό και βγαίνει αλλόφρων στους δρόμους και στα ηλεκτρομάγαζα για να βρει και τους τελευταίους αποκωδικοποιητές.
Η ψηφιακή μετάβαση αναδεικνύει αρκετές ακάλυπτες περιοχές και οι πελάτες στρέφονται στο web. H θεαματική αύξηση του video streaming επιβαρύνει τα δίκτυα και οι πάροχοι εφαρμόζουν πολιτικές περιορισμού του download κατά τα πρότυπα της Deutsche Telecom. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα ο κόσμος της αλλαγή πολιτικής προς το “pay as you use”, κυκλοφορούν τα πρώτα modem με κερματοδέκτη.

August 

Παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών, αν και οι περισσότεροι δεν έχουν από τι να κάνουν διακοπές. Εν μέσω θερινής ραστώνης, η ΖΤΕ ξεκινά τις εργασίες για την εγκατάσταση γραμμής συναρμολόγησης και επισκευών στον Πειραιά. Το λιμάνι γεμίζει ασφυκτικά με ανθρώπους που αντί για ακτοπλοϊκά εισιτήρια κρατούν βιογραφικά.
Ο Tim Cook πληροφορείται με έκπληξη ότι είναι ο μοναδικός CEO πολυεθνικής που δεν έχει επισκεφτεί τον Σαμαρά και αποφασίζει να περάσει μια βόλτα από το Μαξίμου πριν να πάει στη Μύκονο.
Όταν τον επισκέπτεται βιώνει ένα πραγματικό σοκ διαπιστώνοντας ότι ολόκληρος πρωθυπουργός δεν έχει καν smartphone. Ο Tim λυγίζει από συμπόνια για τη δύστυχη χώρα και επιτόπου δεσμεύεται για επενδύσεις δισεκατομμυρίων με κέντρο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι ανακοινώσεις πυροδοτούν αντιδράσεις με αποκορύφωμα επερώτηση στη Βουλή, για το αν οι Κινέζοι στον Πειραιά και οι Αμερικάνοι στη Θεσσαλονίκη θα είναι η απαρχή ενός νέου εθνικού διχασμού.
Η Wind, έχοντας αφήσει τις Cosmote και Vodafone να προχωρήσουν αρκετά στο 4G, κάνει τις πρώτες δοκιμές σε 5G εκπλήσσοντας τους πάντες. Το εμπορικό λανσάρισμα παραμένει άγνωστο, αλλά φήμες μιλούν για ικανοποιητική κάλυψη εντός του έτους.

september-month-pumpkins 

Η ΓΓΠΣ ανακοινώνει ότι εγκατέστησε στο G-Cloud, το πλέον προηγμένο πρόγραμμα social media analytics, από το οποίο αντλεί στοιχεία για το φορολογικό προφίλ των πολιτών. Στις αιτιάσεις σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων το Υπουργείο Οικονομικών απαντά οτιδήποτε βρίσκεται στα social media δεν μπορεί να θεωρείται προσωπικό. Όσοι έχουν tagαριστεί να έχουν βρεθεί στη Μύκονο το καλοκαίρι, λαμβάνουν ατομική ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων για την καταβολή Μυκονόσημου 250€, έτσι για αρχή.
Βέβαια συνεχίζει και ανθεί η παραδοσιακή μέθοδος «κάρφωσε και εσύ το γείτονά σου» μόνο που αυτή τη φορά οι πληροφοριοδότες μπαίνουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και λαμβάνουν εκτεταμένες φοροαπαλλαγές.
Αρχίζουν τα σχολεία και κάνει το ντεμπούτο του το μάθημα της επιχειρηματικής αγωγής. Σε αυτό οι μαθητές μαθαίνουν ότι το κράτος θα είναι ο συνεταίρος τους σε κάθε επαγγελματική τους δραστηριότητα και η απόδοση των φόρων είναι η ύψιστη πράξη αλληλεγγύης και αγάπης προς τους συνανθρώπους. Σε αντάλλαγμα η πεφωτισμένη Πολιτεία δεσμεύεται να κρατά τους πιστούς της υπηκόους έξω από τις φυλακές.
Η ψηφιακή μετάβαση ολοκληρώνεται και το αναλογικό φάσμα είναι έτοιμο για διανομή προς τις εταιρίες κινητής. Εκείνες με τη σειρά τους, ζητούν νέα μελέτη αποτίμησης φάσματος με τη λογική ότι το ARPU έχει υποστεί μείωση 20% από την τελευταία μελέτη που είχε καταλήξει σε τίμημα της τάξεως των 300 εκατομμυρίων.

october 

Η πρώτη συσκευή που εκμεταλλεύεται τα αγαθά του Machine to Machine αναπτύσσεται από το υπουργείο Συγκοινωνιών και η εγκατάστασή της γίνεται υποχρεωτική από τους εισαγωγείς αυτοκινήτων. Πρόκειται για μία συσκευή που δέχεται κάρτα SIM και συνδέεται με ένα φωτεινό σήμα στην οροφή του οχήματος. Κάνει update σε καθημερινή βάση από τα αρχεία των ασφαλιστικών εταιριών, τα ΚΤΕΟ, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και το Υπουργείο Οικονομικών. Αν ο κάτοχος δεν έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του, το φωτεινό σήμα ανάβει κόκκινο, ενώ όταν όλα πάνε καλά είναι πράσινο. Το επόμενο βήμα είναι η αυτόματη έκδοση κλήσης για υπερβολική ταχύτητα και άλλες location based παραβάσεις. Έτσι, η χαρά της οδήγησης γίνεται ένα διαρκές άγχος και όλοι παρατάνε τα αυτοκίνητά τους στρεφόμενοι προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς στα οποία έχει εγκατασταθεί WiFi, ενώ όμορφες λεωφορειοσυνοδοί σερβίρουν αναψυκτικά και καφέ.
Σάλος στην αγορά, όταν ο πάροχος ψηφιακής τηλεόρασης επικαλούμενος τη λογική του net neutrality ανακοινώνει ότι προτίθεται να ξεκινήσει την παροχή internet στα νοικοκυριά. Σε πρώτη φάση δίνει τη δυνατότητα για videoκλήσεις μέσω της συσκευής τηλεόρασης. Οι εταιρίες κινητής προσφεύγουν στη δικαιοσύνη επικαλούμενες παραβίαση των όρων της άδειας και ανατροπή των όρων των επιχειρηματικών τους σχεδίων.
Κάτω από την απειλή ότι δεν θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό φάσματος, η ΕΕΤΤ παρεμβαίνει και εισάγει εξοντωτική ρύθμιση για τον πάροχο ψηφιακής τηλεόρασης, ο οποίος αποσύρει τις φιλοδοξίες του.

november 

Ο διαγωνισμός φάσματος είναι προ των πυλών και οι κινητοί σκοπεύουν να τον διαμορφώσουν σε μειοδοτικό διαγωνισμό. Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ με την πείρα που διαθέτει από τον ΟΠΑΠ, απειλεί ότι θα βγάλει το φάσμα σε λαχειοφόρο αγορά και θα «βάλει στο παιχνίδι» κάθε ενδιαφερόμενο. Οι κινητοί αναγκάζονται για να διατηρήσουν τα στεγανά να πληρώσουν τα δέοντα και ο προϋπολογισμός γεμίζει το -μέχρι πρότινος- ορφανό κουτάκι.
Αλλάζει ο εκλογικός νόμος και η ψηφοφορία μπορεί πλέον να γίνεται με likes. Έτσι το παλιό σύνθημα «ψήφισαν και τα δέντρα» εξελίσσεται και στις επόμενες εκλογές ψηφίζουν και τα bots.
Σε μια κίνηση ματ, η Forthnet και η ΟΤΕ ΤV, έχοντας τα δικαιώματα μετάδοσης του συνόλου των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και διαθέτουν κάρτες και δέκτες σε όλη την Ευρώπη με το μισό κόστος απ’ότι οι τοπικοί πάροχοι, ανακατεύοντας την τράπουλα στο χώρο του ποδοσφαίρου και ρίχνοντας κατακόρυφα τις τιμές των ποδοσφαιρικών δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε αθρόα αγορά μετοχών του ΟΤΕ προχωρούν επενδυτικά funds, αποκτώντας ένα σημαντικό μερίδιο του Οργανισμού και εκτοξεύοντας την τιμή της μετοχής στα 35€. Σύντομα αποκαλύπτεται ότι τα funds δεν είναι παρά εταιρίες-οχήματα και από πίσω βρίσκεται η China Mobile. Ο πρώτος σινοευρωπαικός εμπορικός πόλεμος είναι προ των πυλών με Βερολίνο και Πεκίνο να διαγκωνίζονται για τον έλεγχο του ΟΤΕ. Σε μια κίνηση συμβιβασμού οι Κινέζοι αποσύρονται με αντάλλαγμα την μείωση των τελών περιαγωγής. Μεταβιβάζουν τις μετοχές τους σε μια κοινοπραξία εναλλακτικών παρόχων οι οποίοι αποκτούν λόγο στο ΔΣ του Οργανισμού και ξεκινά η Νέα Εποχή (χονδρικών) Τιμών.

december_goodies-wide   

Το δωρεάν WiFi σε πανελλαδικό επίπεδο είναι έτοιμο και το κίνημα «Δεν Πληρώνω» οργανώνει τελετουργικό κάψιμο modems στην πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Αριστοτέλους. Στις υπόλοιπες πόλεις τα modems καίγονται στα τζάκια κάνοντας τον ελληνικό ουρανό να μοιάζει με τη Χαλυβουργική στα καλύτερά της.
Η ΑΔΑΕ παρεμβαίνει σχετικά με τα Google Glasses και την παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Μετά από άκαρπη Δημόσια Διαβούλευση, τη λύση δίνει γνωστή εταιρία τηλεmarketing πουλώντας σειρά από διακριτικές ευκολοφόρετες μάσκες με την επωνυμία “pretty face” για όσους δεν θέλουν να αναγνωρίζονται στο δρόμο.
Η τρόικα κάνει την τελευταία της επίσκεψη αφού η χώρα βγαίνει σιγά-σιγά εκτός μνημονίου και είναι έτοιμη να βγει στις αγορές όπου και μπορεί πλέον να πουληθεί κομμάτι-κομμάτι χωρίς τύψεις.
Η ατμόσφαιρα είναι εορταστική και ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων στήνει στην πλατεία Συντάγματος ένα επιβλητικό υποβρύχιο, το οποίο περίσσεψε από την τελευταία σύμβαση.

Share.

Leave A Reply