Βρισκόμαστε λοιπόν στο 90’ και ο διαιτητής είναι έτοιμος να σφυρίξει χωρίς καθυστερήσεις τη λήξη του σωτηρίου -λέμε τώρα- έτους 2013.
Αν μας καλούσαν να βάλουμε μία ετικέτα στη χρονιά που βαίνει προς τη λήξη της, αυτό θα ήταν «Έτος Αναμονής». Ένα έτος που ξεκίνησε με υποσχέσεις για ανάκαμψη κατά το 2ο εξάμηνο και τελείωσε με μια ακόμη ψηφοφορία για αύξηση της φορολογίας και ένα ακόμη πακέτο υποσχέσεων για ευτυχές τον νέον έτος 2014.
Αυτή η χρονιά κλείνει με το ίδιο ερωτηματικό με το οποίο άνοιξε. Αν στον αριθμητή είναι το χρέος και στον παρανομαστή το ΑΕΠ, πως γίνεται να αγωνιζόμαστε να μειώσουμε τον αριθμητή μεταφέροντας λεφτά από τον παρανομαστή;

Οι τηλεπικοινωνίες και ιδιαίτερα η κινητή, σημαδεύτηκε από τη μείωση των τελών τερματισμού και φυσικά την μείωση της κατανάλωσης. Επίσης ο ανηλεής ανταγωνισμός, είτε για τη διατήρηση της υφιστάμενης πελατειακής βάσης, είτε για την προσέλκυση νέων, επιβάρυνε τα αποτελέσματα και η πτώση που τελικά έφτασε στο εμβληματικό 20%, δοκίμασε τις αντοχές όλων.

Μέσα στο 2013 οι πάροχοι βίωσαν μια χρονιά εσωστρέφειας, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν εσωτερικά τις απώλειες, ακροβατώντας μεταξύ μείωσης λειτουργικού κόστους και αύξησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών τους προς ένα κοινό που δεν χαρίζει κάστανα.

 

4065980-the-month-of-january-done-in-vintage-letterpress-type

Ιανουάριος: Ο ΟΤΕ ξεκινά το μεγάλο του comeback που διήρκησε όλο το 2013, ολοκληρώνοντας την εθελουσία που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2012. Ο πρώτος μήνας του έτους τον βρήκε με 1.516 λιγότερους εργαζόμενους και μισθολογικό κόστος μειωμένο κατά 80 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα ξεκινά το sprint για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, βάζοντας τα θεμέλια για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της μητρικής Deutsche Telecom η οποία εκφράστηκε δια στόματος Nemat.

Ναυαγεί η πολύμηνη προσπάθεια εξαγοράς της Forthnet από τη Wind, η οποία είχε καταθέσει προσφορά της τάξεως των 200 εκατομμυρίων. Η Fortnhet τελικά απέρριψε την προσφορά αρνούμενη να αποχωριστεί τη Nova, θεωρώντας την ως το πραγματικό asset του ομίλου. Τα μελλοντικά γεγονότα τη δικαίωσαν περίτρανα…

 

4065978-the-month-of-february-done-in-vintage-letterpress-type

Φεβρουάριος: Την ανατροπή στις χρεώσεις σταθερού προς κινητό κάνει η Forthnet κατεβάζοντας το κόστος κλήσης κινητού από σταθερό Forthnet στα 0,0299€/λεπτό, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι δεν επηρεάζεται από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής. Η κίνηση αυτή πυροδοτεί αντιδράσεις από τον ανταγωνισμό ο οποίος όμως τελικά αποφασίζει να μην εισέλθει σε έναν αυτοκαταστροφικό πόλεμο τιμών.

Γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο ετών και η Ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης αποκτά το δικό της περίπτερο. Η Εθνική Συνεννόηση γίνεται πραγματικότητα και το εγχείρημα στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Το ραντεβού ανανεώνεται επί τόπου, για το 2014.

Στα έσοδα των εταιριών κινητής καταγράφονται τα πρώτα αποτελέσματα από την μείωση των τελών τερματισμού και ήδη οι αναλυτές μιλούν για διπλασιασμό του ποσοστού πτώσης των εσόδων σε σχέση με το 11% που σημειώθηκε μεταξύ 2011 και 2012. Τελικά είχαν δίκιο…

 

4065947-the-month-of-march-done-in-vintage-letterpress-type

Μάρτιος: Περνά και επισήμως την πύλη του εμπορευματικού σταθμού της Cosco το πρώτο τραίνο της ΤραινΟΣΕ, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το άνοιγμα του εμπορευματικού δρόμου Πειραιάς-Ευρώπη. Έτσι ενεργοποιήθηκε και πρακτικά η συμφωνία HP-Cosco-ΤραινΟΣΕ, με την οποία το λιμάνι του Πειραιά, ξεκινά την νέα εποχή ως διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη, υποκαθιστώντας τα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως το Ρότερνταμ.

Επιταχύνει ο ΟΤΕ την κάλυψη VDSL, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι εναλλακτικοί δεν είναι σε θέση να τον ανταγωνιστούν, αφού τα περιθώρια κέρδους τους είναι συμπιεσμένα σε βαθμό εξαφάνισης.

Η Cyta Hellas, αποκτά νέο Γενικό Διευθυντή. Ο Μ.Αχιλλέως επιστρέφει στην Κυπριακή  μητρική και τη θέση του αναλαμβάνει ο Χρίστος Λιμνατίτης. Ο Βαγγέλης Μαρτιγόπουλος, γνωστός από την πάλαι ποτέ θητεία του στην Cosmote, αναλαμβάνει την μετάβαση του εκδοτικού ομίλου ΔΟΛ στα ψηφιακά μέσα. Σε ένα εξάμηνο όμως, θαύματα δεν γίνονται…

 

4065989-the-month-of-april-done-in-vintage-letterpress-type

Απρίλιος: Ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του Hellas Sat από τον ΟΤΕ στην ArabSat. O Οργανισμός λαμβάνει 208 εκατομμύρια ευρώ και έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των οικονομικών του στόχων. Λίγες μέρες μετά, τον ίδιο δρόμο παίρνουν οι θυγατρικές στη Βουλγαρία Globul και Germanos Telecom Bulgaria και στο Μέγαρο γράφουν στα βιβλία τους ως έσοδο ακόμα 717 εκατομμύρια.

Μια ακόμη καθυστέρηση χτυπά την περιβόητη Εθνική Ευρυζωνική Στρατηγική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει ελλιπή τον σχεδιασμό του έργου των αγροτικών δικτύων και τον επιστρέφει.

Η ΕΕΤΤ αποφασίζει ότι δεν απαιτείται “ex ante” ρύθμιση των πακέτων φωνής που διαθέτει ο ΟΤΕ στη λιανική αγορά, με το δεδομένο ότι το μερίδιο των συνδρομητών σταθερής του ΟΤΕ είναι κοντά στο 50% από το 71% του 2007. Το συμπέρασμα της Επιτροπής είναι ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί ομαλά. Βέβαια η απόφαση είναι άνευ ουσίας αφού αφορά μόνο τις υπηρεσίες φωνής, οι οποίες εμπορικά δεν διατίθενται αυτόνομα, αλλά μόνο ως πακέτο με internet.

 

May (1)

Μάιος: Χαρά μεγάλη στην Deutsche Telecom, όπου Obermann και Hoettges πλέκουν το εγκώμιο της διοίκησης για την εξυγίανση των αποτελεσμάτων του Οργανισμού.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κίνα και χαρακτηρίζει την Ελλάδα πύλη εισόδου ψηφιακής τεχνολογίας. Έτσι μετά την HP και την NSN, οι Huawei και ΖΤΕ μπαίνουν στο κάδρο των πολυεθνικών που θεωρούν την Ελλάδα επενδυτικά υποσχόμενη χώρα. Ο όρος Grecovery αρχίζει να ακούγεται, προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα.

Τα Public ανακοινώνουν τη συνεργασία τους με την Amazon η οποία αφορά τη διάθεση της 50.000 τίτλων ελληνικών βιβλίων, cd και dvd.

Δεκατέσσερις μήνες μετά την προσφυγή της Vodafone εναντίον της Cosmote, με θέμα την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά καρτοκινητής, η ΕΕΤΤ αποφασίζει ότι δεν μπορεί να …αποφασίσει και αναθέτει σε εξωτερικό σύμβουλο τη γνωμοδότηση. Η κίνηση χαρακτηρίζεται ως «απελθέτω απ εμού…».

 

the-month-of-june-done-in-vintage-letterpress-type

Ιούνιος: Απηυδισμένοι από τις συνεχείς καθυστερήσεις της αδειοδότησης των κεραιών κινητής και από τις συνεχείς αναβολές της διαδικασίας του ψηφιακού μερίσματος, οι επικεφαλής των παρόχων συναντούν τον Κωστή Χατζηδάκη. Επισημαίνουν ότι οι ρυθμοί υλοποίησης των ρυθμίσεων του νόμου Βορίδη είναι απελπιστικά αργοί και επιβραδύνουν ή –ακόμα χειρότερα- απαξιώνουν τις επενδύσεις των εταιριών. Προειδοποιούν ότι, όταν έρθει η ώρα για το διαγωνισμό απόδοσης φάσματος δεν θα υπάρχει αρκετή ζήτηση και ο νοών …νοείτω.

Κλειδώνει και τυπικά με χειραψία Περσιάνη-Ζαρκαλή-Σαμαρά το network sharing Vodafone-Wind το οποίο επισφραγίζει τη στροφή προς τα συνεργατικά μοντέλα σε επίπεδο υποδομών και την διαφοροποίηση σε επίπεδο υπηρεσιών.

Βροχή ενστάσεων στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ για την ψηφιακή μετάβαση. Τα περισσότερα σχόλια αφορούν στα κενά στη μελέτη κάλυψης της χώρας, το κενό της ΕΡΤ και την πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ παροχής περιεχομένου και δικτύου.

 

4066000-the-month-of-july-done-in-vintage-letterpress-type

Ιούλιος: Αλλάζει χέρια το 27% των μετοχών της Forthnet. Το ποσοστό πέρασε από την Ολλανδική Cyrte Investments σε Κυπριακή εταιρία και όλοι εικάζουν ότι υπάρχει ευθεία σύνδεση με τη Wind. Λίγες ημέρες μετά οι εικασίες επιβεβαιώνονται, ενώ λίγους μήνες μετά δρομολογούνται εξελίξεις με την άμεση πλέον συμμετοχή της Wind στο μετοχικό της Forthnet.

Εγκρίνεται επιτέλους από την ΕΕ το έργο των αγροτικών δικτύων μετά από τον επανασχεδιασμό που είχε ζητηθεί από τον Απρίλιο. Είναι το πρώτο έργο ευρυζωνικότητας μετά από χρόνια που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Γίνεται ανασχηματισμός και το Υπουργείο Μεταφορών αποκτά την αυτονομία του από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένει στη σφαίρα του μυστηρίου για το ποιος Μιχάλης εκ των δύο έχει την πλήρη ευθύνη για τις τηλεπικοινωνίες.

 

4065982-the-month-of-august-done-in-vintage-letterpress-type

Αύγουστος: Θετικά κλείνει το πρώτο 6μηνο του έτους ό ΟΤΕ, ο οποίος έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αναχρηματοδότηση των δανείων του και μετά τη σειρά πωλήσεων των συμμετοχών του σε Hellas Sat και Globul σκοπεύει να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά με εντατικοποίηση των επενδύσεων. Στο στόχαστρό του συνεχίζει να έχει το Ρυθμιστή και δεν παύει να το διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία. Ο Μ.Τσαμάζ το αναφέρει ακόμα και στον Άσμουνσεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.

Με κερδοφορία κλείνει το α’εξάμηνο και η hellas on line, δείχνοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος της είναι τα υγιή οικονομικά αποτελέσματα, ενώ τη ίδια ώρα οι Άραβες μέτοχοι της Forthnet πελαγοδρομούν μεταξύ συμμετοχής τους ή μη στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Forthnet.

 

sep

Σεπτέμβριος: Μετά τη λήξη της θερινής ραστώνης, και την προσπάθεια διατήρησης της πελατειακής βάσης κατά τη διάρκεια της καταναλωτικής καλοκαιρινής περιόδου, ο λογαριασμός του νέου πολέμου τιμών -είτε ανοιχτά μέσω τηλεοπτικών διαφημίσεων, είτε στα χαρακώματα μέσω των call centers- έφτασε λίγο πολύ τα 100 ζεστά εκατομμύρια.

Έληξε τυπικά η θητεία του Προέδρου της ΕΕΤΤ και σημαντικός αριθμός βιογραφικών υποψηφίων φτάνει στα υπουργικά και κομματικά γραφεία. Για να διαλύσει τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες για τον αν η ΕΕΤΤ έχει θέση ανεξάρτητης αρχής, ο Υπουργός Μεταφορών καταθέτει στη Βουλή σχέδιο νόμου, που προβλέπει τον διορισμό του Προέδρου και των Αντιπροέδρων από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον διορισμό των υπολοίπων μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής κατευθείαν από τον ίδιο τον Υπουργό, χωρίς άλλες διαδικασίες.

Εκδίδεται το κοστολόγιο για την τιμή εκκίνησης άδειας παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεοπτικής μετάδοσης. Η πανελλαδική άδεια έχει τιμή εκκίνησης 16,39 εκατομμύρια και η  περιφερειακή 1,93 εκατ. ευρώ.

 

4065960-the-month-of-october-done-in-vintage-letterpress-type

Οκτώβριος: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθεί τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που περιορίζει τους incumbents από το να πωλούν στη λιανική υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε πολύ χαμηλό κόστος και εξασφαλίζει αξιοπρεπές περιθώριο κέρδους μεταπώλησης στους εναλλακτικούς καθιστώντας τους βιώσιμους και ανταγωνιστικούς. Αντιδρώντας σε μια τέτοια προοπτική οι λεγόμενοι εναλλακτικοί οδηγούνται προς συνεργατικά σχήματα που θα τους δώσουν την απαραίτητη διαπραγματευτική ισχύ, σε μια Ευρώπη που θα κυριαρχήσει το δίκαιο του επενδυτή.

Ενώ οι προθεσμίες και οι παρατάσεις, διαδέχονται η μία την άλλη, η ψηφιακή μετάβαση συζητείται στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο βωμός της πολιτικής είναι το κατάλληλο μέρος για να χάνεται η ουσία μέσα στην ανερμάτιστη πολιτικολογία.

 

 

 

4066002-the-month-of-november-done-in-vintage-letterpress-type

Νοέμβριος: Κάλιο αργά παρά ποτέ. Έκανε το ντεμπούτο της η Ψηφιακή Υπογραφή στο Δημόσιο, ώστε μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014 να σταματήσει το τραγελαφικό να εκτυπώνεται ένα έντυπο από τον υπολογιστή, να υπογράφεται από τον προϊστάμενο και μετά να ξανακαταχωρείται, ενώ τις ενδιάμεσες διαδρομές μεταξύ γραφείων διεκπεραιώνει αφιλοκερδώς ο πρόθυμος πολίτης !

Στο τέλος του μήνα προκηρύσσεται το έργο των αγροτικών δικτύων, που σηματοδοτεί την αναθέρμανση του κατασκευαστικού τομέα στις υποδομές τηλεπικοινωνιών. Επίσης αποτελεί πιλότο για μια νέα προσέγγιση, όπου ο κατασκευαστής θα είναι ανεξάρτητος από τους παρόχους. Το μοντέλο αυτό προτείνεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία βλέπει στο κοντινό μέλλον τον διαχωρισμό παρόχου υποδομών και παρόχου υπηρεσιών.

Σε συνέχεια των μεγάλων έργων δια στόματος πρωθυπουργού αναγγέλλεται το σχέδιο ανάπτυξης WiFi hot spots σε όλη τη χώρα. Σοβαρές αμφιβολίες διατυπώνονται για το αν θα πρόκειται για hot ή για cold spots.

 

4065985-the-month-of-december-done-in-vintage-letterpress-type

Δεκέμβριος: Η Wind αποκτά και τυπικά τον απευθείας έλεγχο του 32% της Forthnet και λαμβάνει θέση στον επικείμενο αναδασμό υπηρεσιών και πελατειακής βάσης, με άμεσο στόχο να κεφαλαιοποιήσει την εκτόξευση της χρηματιστηριακής αποτίμησης του ομίλου, μετά την προσδοκώμενη αναχρηματοδότηση του δανεισμού του.

Η τηλεόραση αποδεικνύεται θελκτική και για τη Cyta Hellas η οποία σπεύδει να την εντάξει στις υπηρεσίες της λαμβάνοντας θέση στο νέο τηλεπικοινωνιακό – τηλεοπτικό τοπίο.

Πραγματοποιεί την πρώτη της συνεδρίαση η νέα ολομέλεια της ΕΕΤΤ και προσπαθεί να οργανώσει τις προτεραιότητες για το 2014 κυρίως για την ψηφιακή μετάβαση και το μέρισμα.

Η χρονιά κλείνει με την οριστικοποίηση των συμμετοχών στην εθελουσία του ΟΤΕ για το 2013, που έφτασε το δυσθεώρητο νούμερο των 2.200 αιτήσεων. Για την αναπλήρωση κάποιων κενών που προκύπτουν, έχουν προκηρυχτεί 500 προσλήψεις για τις οποίες έχουν κατατεθεί… 30.000 αιτήσεις.


Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!


13o Mobile Connected World - Έρχεται στις 5/10!

Η «καρδιά» του connectivity, των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), των ιδιωτικών δικτύων, του 5G Standalone (SA), των smart cities αλλά και του μέλλοντος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη με τη μορφή του 6G, θα «χτυπήσει» και φέτος στο Mobile Connected World!

Πραγματοποιήστε, άμεσα και δωρεάν, την εγγραφή σας!

Share.

Leave A Reply