Πτώση στα τεχνολογικά καταναλωτικά προϊόντα καταγράφει η GfK

0

Πτώση 10,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 3ο τρίμηνο του 2012 σημείωσε η αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων (στα 426,7 εκατ. ευρώ) το 3ο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την τριμηνιαία αποτύπωση των στοιχείων της εταιρείας ερευνών GfK.

Consumer-electronics

Σε επίπεδο 9μήνου η μείωση είναι 9%. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό σχόλιο στις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών κυριαρχούν τα εξής δεδομένα: Η προοπτική της επίτευξης έστω μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, όταν την ίδια στιγμή η ανεργία, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη και παράλληλα αναμένεται μεγαλύτερη φορολογική πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα με βάση την έρευνα της GfK

Τηλεπικοινωνίες (συσκευές, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ακουστικά): Ο τομέας των Τηλεπικοινωνιών μειώθηκε κατά 15,4% το 3ο τρίμηνο του 2013, φθάνοντας σε αξία τα 104,5 εκατ. ευρώ. Ο βασικός λόγος είναι η σημαντική συρρίκνωση της αγοράς των συμβατικών κινητών συσκευών (σε όγκο και σε αξία) ενώ την ίδια στιγμή τα smartphones παρουσίασαν οριακή αύξηση σε τεμάχια, αλλά μειώθηκε η αξία της συνολικής τους αγοράς λόγω της πτώσης των τιμών. Οι smartphones συσκευές με μεγαλύτερες οθόνες, που ονομάζονται phablets – υπόσχονται να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και να αυξήσουν τις πωλήσεις του τομέα.
Η κατηγορία των ακουστικών κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία, ενώ οι συσκευές σταθερής τηλεφωνίας σημειώνουν μικρή πτώση σε αξία.

Προϊόντα Τεχνολογίας: Συνεχίζεται η θετική απόδοση και ο τομέας αυτός παρουσιάζει την μεγαλύτερη ανάπτυξη (13,6%) για το 3ο τρίμηνο του 2013, φθάνοντας σε αξία τα 92,8 εκατ. ευρώ. Κινητήρια δύναμη της κατηγορίας αυτής παραμένει η κατηγορία των tablets που παρουσίασαν την θεαματική αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 270% σε τεμάχια. Η σημαντικά μειωμένη μέση τιμή με περισσότερες πωλήσεις συσκευών 7” WiFi, κάνει τα tablets μια πολύ ελκυστική προσφορά. Η επαναφορά σε θετική εικόνα του τομέα των Προϊόντων Τεχνολογίας δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη της κατηγορίας των tablets. Υπολογιστές και οθόνες διανύουν εξίσου θετική πορεία. Η μειωμένη μέση τιμή οδηγεί σε μείωση της αξίας για Notebooks, διατηρώντας τους όμως σταθερά σε μονάδες.

Ηλεκτρονικά Καταναλωτικά Προϊόντα: Έντονη πτώση σημείωσαν τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα η οποία έφτασε το 31,9% στο 3ο τρίμηνο, λόγω της μείωσης των πωλήσεων στις Τηλεοράσεις σε σχέση με το 2012, χρονιά κατά την οποία έγινε η ψηφιακή μετάβαση στην Αθήνα και οι πωλήσεις, ειδικά στο 3ο τρίμηνο, ήταν αυξημένες.
Σταθερή διατήρησαν την αξία τους οι συσκευές αποθήκευσης (USB και Κάρτες Μνήμης) εκμεταλλευόμενες την έντονη δυναμική που παρουσιάζουν στην αγορά συσκευές όπως τα Smartphones, τα Tablets και οι Τηλεοράσεις με δυνατότητα απευθείας εγγραφής προγράμματος. Θετικό πρόσημο που διατηρούν για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο είχαν τα ακουστικά χωρίς δυνατότητα ομιλίας.

Φωτογραφικά Είδη: Σε αντίθεση με το 2ο τρίμηνο ο Φωτογραφικός Τομέας κατέγραψε αρνητική πορεία το 3ο τρίμηνο με πτώση της τάξης του 8,8% επηρεαζόμενος κυρίως από την απόδοση των μηχανών με σταθερούς φακούς. Εν τούτοις οι μηχανές SLR καθώς επίσης και οι Mirrorless μηχανές (αμφότερες με Εναλλάξιμους Φακούς) διατήρησαν τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης επιβεβαιώνοντας την ανάγκη του καταναλωτή για κάμερες με ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Μικρές οικιακές συσκευές: Ο τομέας των Μικρών Οικιακών Συσκευών έφθασε σε αξία τα 30,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης του 4%, το μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Είδη Εξοπλισμού Γραφείου και Αναλώσιμα, σε ανάπτυξη και αυτό το τρίμηνο: Ο τομέας αυτός παρουσίασε θετική απόδοση κατά το 3ο τρίμηνο του 2013, της τάξης του 7,4% φθάνοντας σε αξία τα 5,5 εκατ. ευρώ. Τα πολυμηχανήματα παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε αξία (11,75%) αντισταθμίζοντας την οριακή μείωση που παρουσιάστηκε στην κατηγορία των εκτυπωτών. Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων των εκτυπωτικών συσκευών λέιζερ οδήγησε στην αύξηση της αξίας, λόγω της υψηλότερης μέσης τιμής της κατηγορίας. Τα περιφερειακά επίσης παρουσίασαν αύξηση σε αξία, με τα ποντίκια και τα mini πληκτρολόγια για φορητές συσκευές, να κερδίζουν μερίδιο.
image003

Share.

Leave A Reply