Συνεχίζονται οι μετασεισμοί της υπόθεσης Snowden

0

Στο ρυθμό των κλυδωνισμών που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Edward Snowden σχετικά με τις παρακολουθήσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) κινείται η κοινότητα του Ίντερνετ.

cyber-security

Ο νέος στόχος των ερευνητών είναι να θωρακιστεί το Διαδίκτυο και να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος κρυπτογράφησης των δεδομένων που διακινούνται σ’ αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανικοί που γνωρίζουν πολύ καλά την αρχιτεκτονική του Διαδικτύου σχεδιάζουν την αναπροσαρμογή των πρωτοκόλλων του Ίντερνετ ώστε να κρυπτογραφείται εκ προοιμίου (default) όλη η ιντερνετική κίνηση. Η ομάδα εργασίας για την Μηχανική του Διαδικτύου (Internet Engineering Task Force, IETF) φιλοδοξεί ότι το HTPP 2.0 θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Παρόλα αυτά το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει ήδη είναι ότι η εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου θα προκαλέσει πρόβλημα στην τήρηση αντιγράφων των δικτυακών τόπων σε ενδιάμεσους σταθμούς, όπως η ταχύτερη ανάκτηση του περιεχομένου τους.

Σε όποια μέθοδο κρυπτογράφησης κι αν καταλήξουν τα μέλη της ΙETF, πάντως, η σημαντικότερη είδηση έρχεται δια στόματος  Jari Airkko επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της IETF και μηχανικού στην Ericsson Research, ο οποίος είπε ότι  «η τεχνολογία είναι μέρος μόνο του προβλήματος στην περίπτωση αυτή», σημειώνοντας πως η ασφάλεια του Ίντερνετ δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα, αλλά και πολιτικό.

Share.

Leave A Reply